Την Πέμπτη αναμένεται να αναρτηθούν στο TAXISnet τα φετινά εκκαθαριστικά του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Η καταβολή του φόρου θα πραγματοποιηθεί σε πέντε ισόποσες δόσεις, με την πρώτη να λήγει στις 29 Σεπτεμβρίου του 2017 και την τελευταία στις 31 Ιανουαρίου του 2018. Και φέτος, όπως αναφέρει το naftemporiki.gr με πληροφορίες από το ΑΠΕ- ΜΠΕ, προβλέπονται ειδικές απαλλαγές και εκπτώσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και την οικογενειακή τους κατάσταση. Έκπτωση στον φόρο δικαιούνται και τα άτομα με ειδικές ανάγκης.

Από τον φετινό ΕΝΦΙΑ, κατόπιν κυβερνητικής απόφασης, απαλλάσσονται όλοι οι ιδιοκτήτες στα νησιά της Λέσβου και της Κω, τα οποία επλήγησαν από ισχυρές σεισμικές δονήσεις.
Σημειώνεται ότι ενδεχόμενες επιστροφές από τον φόρο εισοδήματος, συμψηφίζονται με το ποσό του ΕΝΦΙΑ.

Όσον αφορά στον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ:
-Θα ισχύσει και φέτος η απαλλαγή των αγροτεμαχίων και των λοιπών εδαφικών εκτάσεων εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ (ο οποίος επιβάλλεται σε όσα φυσικά πρόσωπα έχουν ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ)

-Για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ ή την έκπτωση από το ποσό του φόρου, προβλέπονται τα ακόλουθα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια:

1. Δικαιούχος απαλλαγής από το 50% του ΕΝΦΙΑ είναι οι οικονομικά ασθενέστεροι φορολογούμενοι εφόσον πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
-Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.
-Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του δεν υπερέβαινε τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
-Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίου πόλεως οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.

2. Στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστό 80% και άνω χορηγείται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
-Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους, δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και
-Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

Οι ημερομηνίες των δόσεων

Υπενθυμίζεται ότι οι πέντε καταληκτικές ημερομηνίες πληρωμής των πέντε δόσεων είναι η ακόλουθες: 29 Σεπτεμβρίου 2017, 31 Οκτωβρίου 2017, 30 Νοεμβρίου 2017, 29 Δεκεμβρίου 2017, 31 Ιανουαρίου 2018.