Σύμφωνα με πληροφορίες η διαδικασία αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων που υποβλήθηκαν τον Μάιο στο πρόγραμμα “Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης” έχει ξεκινήσει από αρχές Αυγούστου. Η διαδικασία πραγματοποιείται ηλεκτρονικά και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα, ενώ τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Μέσα στον Σεπτέμβριο, αναμένεται να ξεκινήσει και η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων που υποβλήθηκαν στο Πρόγραμμα “Νεοφυής Επιχειρηματικότητα“. Έχει ήδη συσταθεί η Επιτροπή Αξιολόγησης του προγράμματος καθώς και έχει οριστεί ο κατάλογος των αξιολογητών.

Οι αξιολογήσεις των υποβαλλόμενων επιχειρηματικών σχεδίων διενεργούνται συγκριτικά από δύο αξιολογητές, οι οποίοι επιλέγονται κατόπιν ηλεκτρονικής κλήρωσης μεταξύ των μελών του μητρώου αξιολογητών του ΕΦΕΠΑΕ και διαθέτουν εμπειρία σχετική με το περιεχόμενο της κάθε πρόσκλησης. Κάθε επιχειρηματικό σχέδιο αξιολογείται με το μέσο όρο της βαθμολογίας των δύο αξιολογητών, οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση στα στοιχεία των επενδυτών και σε περίπτωση διαφωνίας αυτό προωθείται για εξ ολοκλήρου αξιολόγηση σε τρίτο. Στη συνέχεια, η Επιτροπή Αξιολόγησης οριστικοποιεί την τελική βαθμολογία και το φυσικό και οικονομικό αντικείμενο του κάθε επιχειρηματικού σχεδίου, μη έχοντας και αυτή πρόσβαση στα στοιχεία της επιχείρησης, και εκδίδει πρακτικά αξιολόγησης όπου μαζί με τους προκύπτοντες καταλόγους διαβιβάζονται από την ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ στον Ειδικό Γραμματέα Τομεακών Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και Ταμείου Συνοχής, ο οποίος εκδίδει Απόφαση με τον προσωρινό κατάλογο δυνητικών δικαιούχων όπως προέκυψαν από τη διαδικασία αξιολόγησης και με βάση το διαθέσιμο προϋπολογισμό ανά περιφέρεια. Στην ίδια απόφαση ορίζεται και ο τόπος και η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των απαιτούμενων δικαιολογητικών.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασία αξιολόγησης και του ελέγχου των δικαιολογητικών προκύπτουν οι τελικοί πίνακες βαθμολογικής κατάταξης των επιχειρηματικών σχεδίων.

Παράλληλα, για τα δύο παραπάνω προγράμματα αναμένεται μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου η προκήρυξη του Β’ κύκλου.