Την κρισιμότερη και αποφασιστικότερη παράμετρο ώστε να υλοποιηθούν στο ακέραιο και σε βάθος χρόνου οι δεσμεύσεις για δημοσιονομική εξυγίανση και επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα, θα αναδείξει ο πρωθυπουργός στο σημερινό ραντεβού με το Μ. Μπαρόζο ζητώντας αποφασιστική συνδρομή της Ε.Ε. για την ανάπτυξη.

Οι δύο άνδρες παρουσία των επιτρόπων για την οικονομία, Όλι Ρεν, για την περιφερειακή πολιτική, Γιοχάνες Χαν, για την απασχόληση Λάζλο Αντορ για τον προϋπολογισμό, Γιάνος Λεβαντόβσκι και της Μ. Δαμανάκη θα αναζητήσουν τρόπους για την ταχύτερη απορρόφηση των διαθέσιμων πόρων από τα κοινοτικά ταμεία, την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και την αύξηση της απασχόλησης.

Ο Λουκάς Παπαδήμος αναμένεται να τονίσει στους κοινοτικούς αξιωματούχους ότι η ασκούμενη πολιτική για την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών και η διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας θα πρέπει να συνοδευθεί με μέτρα που θα ενισχύσουν την οικονομική δραστηριότητα και την ανάπτυξη. Μιλώντας χθες στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός αφού επισήμανε ότι τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό υπάρχει γενικότερη κατανόηση ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στα αναπτυξιακά μέτρα άφησε να εννοηθεί ότι σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να τεθούν σε κίνδυνο οι στόχοι του προγράμματος.

Ανεργία
«Όσο η ανεργία αυξάνεται και η οικονομική δραστηριότητα μειώνεται θα αντιμετωπίσει προβλήματα και η προσπάθεια για τη δημοσιονομική εξυγίανση και σταθερότητα», τόνισε ο κ. Παπαδήμος.

Η εκτίμηση αυτή φαίνεται ότι λαμβάνει διαστάσεις βεβαιότητας και στις Βρυξέλλες και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέλαβε την πρωτοβουλία της σημερινής συνάντησης ώστε να επιδιωχθούν άμεσες λύσεις για την τόνωση της ανάπτυξης και την καταπολέμηση της ανεργίας. Για το περιεχόμενο της συνάντησης οι κ. Παπαδήμος και Μπαρόζο είχαν τηλεφωνική επικοινωνία την περασμένη Κυριακή.

Μέτρα
Συμφωνήθηκε ότι θα εξεταστούν η εφαρμογή των μέτρων του δεύτερου προγράμματος, η ταχεία απορρόφηση των πόρων της Ε.Ε. για την τόνωση της ανάπτυξης στην Ελλάδα και το έργο της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην υλοποίηση των μεγάλων έργων υποδομής, όπως στους αυτοκινητόδρομους, τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την υλοποίηση των προγραμμάτων της περιόδου 2000-2006, την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και τη βελτίωση της διοικητικής δομής με στόχο την αύξηση της απορροφητικότητας των πόρων.

Εγινε γνωστό ότι στην Αθήνα βρίσκεται από χθες αντιπροσωπία της Ε.Ε., για να εξετάσει τρόπους σχετικά με την τόνωση της απασχόλησης των νέων.Σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα «Ντε Μόρχεν» ο Ολι Ρεν τόνισε ότι στόχος του δεύτερου προγράμματος για την Ελλάδα είναι να καταστεί δυνατή η δημοσιονομική προσαρμογή και να τεθούν οι βάσεις για τη μελλοντική ανάπτυξη. Αναφερόμενος σε όσους δυσπιστούν για τις πιθανότητες επιτυχίας του σχεδίου στήριξης, ο Όλι Ρεν υπογράμμισε ότι η εκκίνηση γίνεται από ρεαλιστική αφετηρία, ωστόσο, «πρέπει να διασφαλιστεί η εφαρμογή της».

Σχετικά με την ανάγκη εφαρμογής ενός σχεδίου Μάρσαλ, ο Όλι Ρεν επισήμανε τη σημασία επενδύσεων με ιδιωτικούς και δημόσιους πόρους, τονίζοντας όμως με νόημα ότι «πρέπει να έχεις έναν αξιόπιστο δημόσιο τομέα για να προσελκύσεις και να αξιοποιήσεις επενδύσεις». Αναγνώρισε ότι «υπήρξαν στιγμές που, ως Ευρώπη, τα γεγονότα καμιά φορά μας ξεπερνούσαν» και στο εξής «θέλουμε -με νηφαλιότητα αλλά και αποφασιστικότητα- να λάβουμε τα μέτρα που είναι αναγκαία για την υπέρβαση της κρίσης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

Στην εκ μέρους του στήριξη σε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, οι οποίες μαζί με τις αλλαγές που προωθούνται στη δημόσια διοίκηση και στην αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, θα συμβάλλουν στην προσέγγιση επενδύσεων, αναφέρθηκε ο Ζ. Μ. Μπαρόζο σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες το βράδυ, με δική του πρωτοβουλία με τον Γ. Παπανδρέου.