Νόμο του κράτους θα αποτελεί έως τα μέσα Μαΐου ο νέος αναπτυξιακός νόμος, στις διατάξεις του οποίου θα προβλέπεται και η απλοποίηση των διαδικασιών αξιολόγησης των επενδυτικών προτάσεων. Ταυτόχρονα, σε 3-4 εβδομάδες από σήμερα αναμένεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση και το σχέδιο νόμου για την απλούστευση της ίδρυσης επιχειρήσεων.

Στις ανακοινώσεις αυτές προέβη ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Αλέξανδρος Φούρλας, διευκρινίζοντας ακόμη ότι το ζήτημα που αφορά στην απλοποίηση της αδειοδότησης των μεταποιητικών επιχειρήσεων θα αντιμετωπιστεί μέχρι τον Ιούνιο, ενώ το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση εντός του προσεχούς Μαΐου.

Στον ΣΒΒΕ
Επιπλέον ο κ. Φούρλας – ο οποίος το απόγευμα της Δευτέρας μετείχε σε συνάντηση εργασίας στα γραφεία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, στη Θεσσαλονίκη – γνωστοποίησε ότι η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου ελέγχου της αγοράς υπολογίζεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι και το Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους.

Όσον αφορά στην πιθανή αξιοποίηση των προτάσεων του ΣΒΒΕ για τη νέα βιομηχανική πολιτική, τονίστηκε ότι τις επόμενες ημέρες θα συσταθούν και θα συνεδριάσουν στην Αθήνα Ομάδες Εργασίας επιχειρηματιών και υπηρεσιακών παραγόντων για τη μελέτη των προτάσεων που αφορούν στους κλάδους των τροφίμων και ποτών, καθώς και των δομικών υλικών. Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη συνάντηση έχει ήδη διεξαχθεί για την κλωστοϋφαντουργία και ένδυση.

Επιτροπές
Με αφορμή τη συνάντηση, εξάλλου, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΒΒΕ, οριστικοποιήθηκε η συμμετοχή του Συνδέσμου στις επιτροπές αναμόρφωσης του αναπτυξιακού – επενδυτικού νόμου, του θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης μεταποιητικών επιχειρήσεων, του νόμου για τις βιομηχανικές περιοχές της χώρας, αλλά και του θεσμικού πλαισίου για τον έλεγχο της αγοράς.

Στην ατζέντα της συνάντησης, ωστόσο, βρέθηκαν κι άλλα ζητήματα που προβληματίζουν τη βορειοελλαδική επιχειρηματική κοινότητα, όπως οι σχέσεις μεταποιητικών επιχειρήσεων με τις αλυσίδες λιανεμπορίου και το πρόβλημα των μεταχρονολογημένων επιταγών, κ.λπ.