Η ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών για την αλλαγή του αναπτυξιακού και παραγωγικού προτύπου της χώρας, ώστε να υπάρξει θετικό αντιστάθμισμα, τόνωση της αγοράς και συγκράτηση ανεργίας, αναδείχθηκε ως μείζονα προτεραιότητα για την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κατά την σχετική ενημέρωση των βουλευτών μελών του διευρυμένου ΚΤΕ Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης την Τρίτη.
Η υπουργός Λ. Κατσέλη παρουσιάζοντας τον προγραμματισμό των Αναπτυξιακών δράσεων για το πρώτο εξάμηνο του 2010 ανακοίνωσε την κατάθεση και ψήφιση από τη Βουλή το Μάιο του νέου Αναπτυξιακού νόμου, την ψήφιση μέχρι τον Απρίλιο του νόμου για την επιτάχυνση των διαδικασιών ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας επιχειρήσεων, καθώς και την αναμόρφωση του ΕΣΠΑ σε συνεργασία με τις Περιφέρειες και τα Υπουργεία μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Ειδικότερα, σχετικά με το ΕΣΠΑ, η υπουργός δεσμεύτηκε ότι μέχρι τέλος Φεβρουαρίου θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος ελευθέρων επαγγελματιών ύψους 70 εκατ. ευρώ και η αξιολόγηση προγραμμάτων νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας ύψους 70 εκατ. ευρώ, η αξιολόγηση της πρώτης φάσης του προγράμματος ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Μέχρι τον Μάρτιο θα δημοσιευτεί η δεύτερη φάση του προγράμματος στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους περίπου 200εκατ. ευρώ και θα προκηρυχθούν δύο προγράμματα για την πράσινη επιχειρηματικότητα συνολικού ύψους 60 εκατ. ευρώ. Επίσης, θα προωθηθεί ο σχεδιασμός συνολικών δράσεων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, με κλαδική στόχευση, και η ενίσχυση των επιχειρήσεων έντασης γνώσης, έρευνας και καινοτομίας με μικτή χρηματοδότηση από εθνικούς και άλλους πόρους.

Η υπουργός υπογράμμισε πως «κάθε άλλο παρά υπήρξε πάγωμα εγκρίσεων», μιλώντας για «ένεση» στην αγορά ύψους 2,3 δις ευρώ στο διάστημα από 1 Νοεμβρίου του 2009 μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου του 2010.

Η Λ.Κατσέλη παρουσίασε τα στοιχεία 2,289 δισ. εκ. ευρώ εγκρίσεων χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχουν υπογραφεί από το ΥΠΟΙΑΝ από 1/11/2009 μέχρι 11/2/2010 1,5 δις ευρώ εγκρίσεις χρηματοδότησης υπογράφηκαν μόνον τις τελευταίες 40 ημέρες.

Πάνω από το 80% από αυτούς τους πόρους, σημείωσε, έχει διοχετευθεί στην Περιφέρεια, και πάνω από το 25%, δηλαδή 570 εκατ. ευρώ, έχει διοχετευθεί σε άμεσες επιχορηγήσεις προς επιχειρήσεις, εκ των οποίων 240 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, 228 εκατ. ευρώ για τον αναπτυξιακό νόμο, 52 εκατ. ευρώ για το ΤΕΜΠΜΕ και άλλα.

Από το σύνολο των 2,289 εκατ. ευρώ, τα 1,638 δισ. ευρώ αφορούν εγκρίσεις για συγχρηματοδοτούμενα έργα ενώ τα υπόλοιπα 651,51 εκ. ευρώ, αφορούν το εθνικό σκέλος, συνέχισε η υπουργός.

Παράλληλα, η υπουργός ανακοίνωσε τη σταδιακή αξιολόγηση αιτήσεων για την ένταξη επιχειρήσεων άνω των 4.000 στον Αναπτυξιακό νόμο εντός του πρώτου εξαμήνου και την αποπληρωμή οφειλών προς επιχειρήσεις που έχουν ήδη ενταχθεί.

Στην τόνωση της παραγωγικής βάσης της χώρας θα συμβάλει εξ άλλου όπως είπε η Υπουργός και η ενεργοποίηση δράσεων μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, με ενεργοποίηση πόρων ύψους 100 εκ. ευρώ εντός του επόμενου διμήνου, αλλά και η αντίστοιχη προώθηση χρηματοδοτικών εργαλείων για περιβαλλοντικές δράσεις, αστικές αναπλάσεις, έως τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.

Πλέον αυτών το Υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας προωθεί την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω συγκεκριμένων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, του ΤΕΜΠΕ και συνεργασιών με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Ειδικότερα και όσον αφορά στο ΤΕΜΠΕ προβλέπεται ο σχεδιασμός νέων στοχευμένων προγραμμάτων, η επέκταση εφαρμογής και σε επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα, αλλά και η ενίσχυση των προγραμμάτων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων.

Σε ό,τι αφορά στα φάρμακα η Υπουργός ενημέρωσε για τη σημερινή απόφαση με βάση την οποία εντός του 2010 θα προχωρήσει σε μείωση της τιμής 6.500 φαρμάκων κατά 20% (μέσος όρος) περίπου, εξοικονομώντας 1 δισ. ευρώ ετησίως για τα ασφαλιστικά ταμεία και σημαντική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης για τους πολίτες.

Σχετικά με τα καύσιμα η Λ. Κατσέλη υποστήριξε ότι παρακολουθείται από κοντά η εξέλιξη των τιμών και πολλαπλασιάζονται οι έλεγχοι για την αποτροπή φαινομένων αισχροκέρδειας, συμπλήρωσε ότι «μόνο μεμονωμένα τέτοια φαινόμενα υπάρχουν».