Οι τραπεζικές καταθέσεις δεν θα περιλαμβάνονται στο «πόθεν έσχες», τόνισε την Πέμπτη ο γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών, αρμόδιος για φορολογικά θέματα, Δημήτρης Γεωργακόπουλος.
Τις τελευταίες εβδομάδες υπολογίζεται ότι οι εκροές κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες έχουν ξεπεράσει τα 4 δισ. ευρώ, λόγω των φόβων πολλών ιδιωτών για ενδεχόμενη επέκταση του «πόθεν έσχες» και στις τραπεζικές καταθέσεις.
Ο κ. Γεωργακόπουλος ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει κάτι τέτοιο και ότι μάλιστα επεξεργάζεται κίνητρα και φοροαπαλλαγές για να επιστρέψουν τα κεφάλαια που έφυγαν.
Έτσι, λοιπόν, η δήλωση ότι η αγορά ενός περιουσιακού στοιχείου καλύφθηκε από καταθέσεις είναι αρκετή για να δικαιολογηθεί στην Εφορία.
Στις αρχές Δεκεμβρίου είχε διαρρεύσει από την κυβέρνηση ότι οι φορολογούμενοι δεν θα δηλώσουν τις καταθέσεις στους στα έντυπα της Εφορίας.
Αυτό, όμως, που μπορεί να γίνει είναι να χρησιμοποιούνται επικουρικά οι τραπεζικοί λογαριασμοί.
Δηλαδή, στην περίπτωση που διαπιστωθεί από τις διασταυρώσεις της Εφορίας, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν με βάση νέα κριτήρια, ότι ένας φορολογούμενος (είτε αυτός είναι επαγγελματίας είτε μισθωτός) δαπανά περισσότερα από όσα δηλώνει στην Εφορία, τότε ο έλεγχος θα μπορεί να επεκταθεί ακόμη και σε τραπεζικούς λογαριασμούς.
Παράλληλα, εξετάζονται κίνητρα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων. Τα σχετικά σενάρια προβλέπουν μηδενική φορολόγηση και δέσμευση για αγορές του 10-20% του εισαγομένου ποσού ή ακόμα και τη σύνδεση των κινήτρων με την αύξηση των θέσεων εργασίας (όταν πρόκειται για επιχειρήσεις).
Σχετικά με τις αποδείξεις, ο κ. Γεωργακόπουλος δήλωσε ότι θα ισχύουν και αυτές από κινητή τηλεφωνία, διόδια και πληρωμές μέσω τραπεζών, ενώ για το αφορολόγητο όριο της πρώτης κατοικίας εκτίμησε ότι θα διαμορφωθεί στα 250.000-300.000 ευρώ.