Νέοι κανόνες που συντομεύουν την διάρκεια, αλλά ενισχύουν την ποιότητα για την χορήγηση επαγγελματικής άδειας των ορκωτών ελεγκτών-λογιστών, προτίθεται να θέσει σε ισχύ η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ).

Η αρμοδιότητα για την εποπτεία του επαγγέλματος μεταφέρθηκε από το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών (ΣΟΕΛ) στην ΕΛΤΕ με την ενσωμάτωση της 8ης κοινοτικής οδηγίας στο ελληνικό δίκαιο και συγκεκριμένα με το Ν.3693/2008, χωρίς όμως να προβλέπεται ρητά τι θα συνέβαινε με τους 4.500 υποψήφιους ορκωτούς ελεγκτές (ασκούμενους, δόκιμους, επίκουρους) που είχαν ξεκινήσει με το προηγούμενο καθεστώς.

Μέχρι και τη δημοσίευση του παραπάνω νόμου, για τη χορήγηση της άδειας του ορκωτού ελεγκτή, εκτός από την επιτυχή ολοκλήρωση των σχετικών εξετάσεων, ίσχυε το καθεστώς της επταετούς πρακτικής άσκησης (2 έτη στην βαθμίδα του ασκούμενου, 2 έτη στην βαθμίδα του δόκιμου και 3 έτη στην βαθμίδα του επίκουρου), βεβαίωση για συμμετοχή σε ελέγχους το ελάχιστο 1.000 ώρες ετησίως.

Ο νέος νόμος παρέχει την δυνατότητα συντόμευσης της παραπάνω διαδικασίας στα 3 χρόνια (για απόφοιτους ΑΕΙ και ΤΕΙ) και 6 χρόνια για απόφοιτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Η αρχική εντύπωση που είχε δημιουργηθεί στο επάγγελμα με την έκδοση του νέου νόμου (Ν.3693/2008), συνοψίζεται στο «όσοι έχετε συμπληρώσει την σχετική προϋπηρεσία (3 έτη) συγχαρητήρια γίνεσθε ορκωτοί λογιστές», όμως, κάτι τέτοιο δεν ισχύει, δεδομένου ότι η προτεινόμενη ρύθμιση που προέκυψε έπειτα από εκτενή διαβούλευση ΕΛΤΕ και ΣΟΕΛ, προβλέπει εκτός της προαναφερόμενης προϋπηρεσίας και την αξιολόγηση μιας σειράς ποιοτικών χαρακτηριστικών που πρέπει να πληρούν οι υποψήφιοι ορκωτοί ελεγκτές/λογιστές.

Το νέο νομικό πλαίσιο απαιτεί από τους υποψήφιους ελεγκτές να πληρούν όχι μόνο τα παραδοσιακά ποσοτικά κριτήρια, αλλά μέσα από την πρακτική άσκηση να απαιτηθούν και μια σειρά ποιοτικών χαρακτηριστικών και δεξιοτήτων στους γενικότερους τομείς business, management and finance, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε διεθνές επίπεδο.

Ως εκ τούτου οι υποψήφιοι ορκωτοί ελεγκτές λογιστές, θα πρέπει να πιστοποιήσουν τις ικανότητες και γνώσεις τους σε μια σειρά από ποιοτικά χαρακτηριστικά όπως επαγγελματισμός, διοικητικές δεξιότητες, τεχνικές δεξιότητες ελεγκτικού σχεδιασμού και ολοκλήρωσης, και τεχνικές δεξιότητες εκτέλεσης ελεγκτικού έργου.

Η ΕΛΤΕ στο πλαίσιο των παραπάνω αλλαγών, έθεσε την προηγούμενη εβδομάδα σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο κανονιστικής πράξης για τους όρους και τις προϋποθέσεις για την χορήγηση άδειας νόμιμου ελεγκτή και σχέδιο ανακοίνωσης για την επάρκεια της πρακτικής άσκησης των ασκούμενων ορκωτών ελεγκτών.

Ειδικότερα, το σχέδιο της κανονιστικής πράξης αφορά τους όρους και τις προϋποθέσεις για την χορήγηση άδειας νόμιμου ελεγκτή, σύμφωνα με τη μεταβατική διάταξη του άρθρου 43 του Ν. 3693/2008, δηλαδή όσους κατά την ημερομηνία έκδοσης του παραπάνω νόμου ήταν ήδη εγγεγραμμένοι στο μητρώο ελεγκτών, ενώ το σχέδιο ανακοίνωσης για την επάρκεια της πρακτικής άσκησης αφορά όλους τους ασκούμενους που δεν εμπίπτουν στην μεταβατική διάταξη του άρθρου 43 του Ν.3693/2008.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΕΛΤΕ, με την θέσπιση των νέων κανόνων που θα τεθούν σε ισχύ με το πέρας των διαβουλεύσεων ολοκληρώνεται το θεσμικού πλαίσιο για τη χορήγηση της άδειας του νόμιμου ελεγκτή.

Τα λεπτομερή σχέδια των ανωτέρω κανονιστικών πράξεων, έχουν ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΕΛΤΕ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν γραπτώς και επωνύμως τα σχόλια και τις απόψεις τους μέχρι τις 18η Δεκεμβρίου. Οι υποβληθείσες απόψεις θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της ΕΛΤΕ.