Στις 5000 φτάνουν οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής πανελλαδικά από επιχειρήσεις κάθε μεγέθους στις τράπεζες για την υπαγωγή τους στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Το πρόγραμμα που, ως γνωστόν, «ψαλιδίστηκε» στα 500 εκατ. ευρώ (από 1,05 δις αρχικά) λήγει στις 18 Δεκεμβρίου, ημερομηνία μετά την οποία θα αρχίσει η αξιολόγηση των επενδυτικών προτάσεων που έχουν κατατεθεί.

Σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει μέχρι σήμερα η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη αλλά και όπως προκύπτει από στελέχη του υπουργείου της Μεσογείων, προτεραιότητα θα έχουν όσες επιχειρήσεις υποβάλουν επενδυτικά σχέδια τα οποία όχι μόνο θα διατηρούν -βασική προϋπόθεση, άλλωστε, για να ληφθεί η επιδότηση- αλλά και θα αυξάνουν τις θέσεις εργασίας.

Το γεγονός αυτό, όμως, φαίνεται ότι αποτελεί αγκάθι για πολλές επιχειρήσεις οι οποίες δηλώνουν ότι δεν μπορούν να εγγυηθούν για τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης. Έτσι εξηγείται, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, και η σχετικά μικρή μέχρι τώρα εκδήλωση ενδιαφέροντος για το πρόγραμμα.

Οι επιχειρηματίες, πάντως, βρίσκονται εν αναμονή τόσο του νέου Επενδυτικού Νόμου όσο και των νέων προγραμμάτων στήριξης επιχειρήσεων που η κα Κατσέλη έχει δεσμευτεί ότι θα ανακοινώσει στις αρχές του 2010. Αναμένουν, επίσης, το «ξεπάγωμα» των εγγυήσεων των 2 δις ευρώ που, σύμφωνα με τις εξαγγελίες, θα διοχετευθούν για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων. Από αυτά αναμένεται να προκύψουν σχεδόν 2,9 δις ευρώ, ένα κομμάτι από τα οποία ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να διεκδικήσουν και εκείνες οι επιχειρήσεις οι οποίες μείωσαν το προσωπικό τους.

Στάση προσλήψεων και επενδύσεων

Εν αναμονή των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης πάντως για τη ρευστότητα της αγοράς, ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης μπορεί να ανακάμπτει, όμως οι επιχειρήσεις παραμένουν σε μεγάλο βαθμό «τρομαγμένες» από την κρίση.

Σύμφωνα με τα ευρήματα τελευταίας έρευνας του Ευρωεπιμελητηρίου (Eurochambers) σε πάνω από 69.000 επιχειρήσεις όλων των τομέων και μεγεθών στις 27 χώρες της ΕΕ (εκτός Ιρλανδίας και Λιθουανίας αλλά συμπεριλαμβανομένων Κροατίας και Τουρκίας), η ανάκαμψη στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας δεν ήρθε ακόμη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ειδικά για τη χώρα μας, δύο στις τρεις επιχειρήσεις δεν σχεδιάζουν προσλήψεις φέτος, ενώ μόλις μία στις τρεις δηλώνει ότι θα κάνει επενδύσεις.