Τα ποσά που έλαβε η χώρα μας αφορούν αγροτικές επιδοτήσεις, χρηματοδοτήσεις έργων υποδομής, καθώς και περιβαλλοντικές δράσεις.
Μεγάλη κερδισμένη του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2008, αποδείχθηκε η Ελλάδα, όσον αφορά στα κοινοτικά κονδύλια που έχει εισπράξει, σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν για τον προϋπολογισμό του περσινού έτους.
Στον αντίποδα, μεγαλύτερος χρηματοδότης στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει η Γερμανία, η οποία ήταν αυτή που κατέβαλε και τις υψηλότερες εισφορές.
Ειδικότερα, και σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, οι καθαρές εισπράξεις της Ελλάδας πέρσι από την Ε.Ε. ήταν 6,3 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 2,7% του ΑΕΠ της χώρας, για αγροτικές επιδοτήσεις, χρηματοδοτήσεις έργων υποδομής, όπως η κατασκευή αυτοκινητοδρόμων, καθώς και για περιβαλλοντικές δράσεις.
Το ποσό είναι υψηλότερο από όσα κατέβαλε στο πλαίσιο των υποχρεώσεών της προς την Ένωση, και προσεγγίζει το σύνολο των εισφορών της Γερμανίας, οι οποίες ανήλθαν σε 8,8 δισ. ευρώ.
Δεύτερη «κερδισμένη» αναδείχθηκε η Πολωνία, η οποία έλαβε επιδοτήσεις ύψους 4,4 δισ. ευρώ, ποσόν που αντιστοιχεί στο 1,3% του ΑΕΠ της χώρας.
Ενισχύσεις
Στα κράτη – μέλη που λαμβάνουν επιδοτήσεις μεγαλύτερες των υποχρεώσεών τους συγκαταλέγονται η Πορτογαλία, η Ισπανία και 12 ακόμη χώρες, κυρίως του πρώην ανατολικού μπλοκ που προσχώρησαν στην Ε.Ε. το 2004 και το 2007.
Η Ισπανία εξακολούθησε να εισπράττει λιγότερα κονδύλια, καθώς αυξάνεται ο πλούτος της και πληροί τα κριτήρια για χαμηλότερες επιδοτήσεις. Συγκεκριμένα το 2008 έλαβε 2,8 δισ. ευρώ, όταν το 2004 είχε λάβει 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Πλην της Γερμανίας, άλλοι μεγάλοι χρηματοδότες είναι η Αυστρία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Σουηδία, που αναμένεται να ασκήσουν πιέσεις για μείωση του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για ριζική αλλαγή του, οι οποίες ξεκινούν τον επόμενο χρόνο. Το 2010 η Ε.Ε. θα ξεκινήσει κύκλο συζητήσεων για ριζική μεταρρύθμιση του προϋπολογισμού της.
Πέρσι περίπου ποσοστό 40% του προϋπολογισμού ύψους 116,5 δισ. ευρώ της ΕΕ κατευθύνθηκε για την ενίσχυση της απασχόλησης, τις υποδομές και την ανταγωνιστικότητα. Οι αγροτικές επιδοτήσεις αντιστοιχούν στο 37% των δαπανών της ΕΕ.
Σύμφωνα με τον αρμόδιο επίτροπο της ΕΕ για τον προϋπολογισμό κ. Algirdas Semeta, οι βασικοί τομείς δαπανών του 2008 για την έρευνα, την καινοτομία και την επαγγελματική κατάρτιση για ένταξη ατόμων στο εργατικό δυναμικό βοηθούν την Ευρώπη να κινηθεί προς την ανάκαμψη.
Προϋπολογισμός της Ε.Ε.
Χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση
Eλλάδα: 6,3 δισ. ευρώ ή 2,7% του AEΠ
Πολωνία: 4,4 δισ. ευρώ ή 1,3% του AEΠ
Iσπανία: 2,8 δισ. ευρώ
Eισφορές
Γερμανία: 8,8 δισ. ευρώ.
Mεγάλοι χρηματοδότες: Aυστρία, Bρετανία, Γαλλία, Oλλανδία, Σουηδία
40% του προϋπολογισμού της E.E. ή 116,5 δισ. κατευθύνθηκε για την ενίσχυση της απασχόλησης, τις υποδομές και την ανταγωνιστι- κότητα.
37% των δαπανών της E.E. αντιστοιχούν σε αγροτικές επιδοτήσεις.