Ανατροπές στο φορολογικό καθεστώς των επιχειρήσεων και των φόρων που επιβάλλονται στα ακίνητα προετοιμάζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής στην οποία συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και ΛΑ.Ο.Σ. βρέθηκαν στο τραπέζι του διάλογου η μείωση της φορολογίας στα εταιρικά κέρδη, η πρόταση για αυτοτελή φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, η ενοποίηση των φόρων στα ακίνητα αλλά και η αύξηση του ελάχιστου κόστους κατασκευής οικοδομών.
Ειδικότερα, στη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής συζητήθηκαν:
Το σχέδιο μείωσης του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από 20% που ισχύει σήμερα στο 15%. Στο τραπέζι βρίσκεται και η μείωση της φορολογίας στα μερίσματα από 25% στο 20% ή 15%. Η καθιέρωση ενιαίου φορολογικού συντελεστή 15% σε όλα τα νομικά πρόσωπα (flat tax) είναι μια από τις προτάσεις που έχει καταθέσει η Ν.Δ. η οποία βρίσκει υποστηρικτές και στο ΠΑΣΟΚ. Όμως για να «περάσει» το συγκεκριμένο μέτρο θα πρέπει να συμφωνήσει και η τρόικα η οποία προς το παρόν έχει βάλει «φρένο» στις σκέψεις της κυβέρνησης για μείωση των φορολογικών συντελεστών.
Η αυτοτελής φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια με συντελεστή 20%, μέτρο που προτείνει το ΔΝΤ και συγκλίνουν όλοι. Σήμερα τα μισθώματα προστίθενται στα υπόλοιπα εισοδήματα που αποκτά ο φορολογούμενος και φορολογούνται με βάση τη φορολογική κλίμακα και το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ. Επιπλέον επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος 1,5% για κατοικίες μέχρι 300 τ.μ. και 3% για κατοικίες επιφάνειας άνω των 300 τ.μ. Στην περίπτωση που υιοθετηθεί η πρόταση της επιτροπής που προβλέπει την επιβολή αυτοτελούς φόρου με συντελεστή 20% στα εισοδήματα από ακίνητα, τότε θα προκύψουν επιβαρύνσεις κυρίως για τους φορολογούμενους με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος που εισπράττει εισόδημα από ενοίκια 5.000 ευρώ το χρόνο χωρίς να έχει άλλα εισοδήματα θα κληθεί να πληρώσει φόρο 1.000 ευρώ (5.000 Χ 20%) ενώ με το σημερινό σύστημα επιβαρύνεται μόνο με συμπληρωματικό φόρο 75 ευρώ (5.000 Χ 1,5%). Φορολογούμενος με εισόδημα 16.000 εκ των οποίων τα 4.000 ευρώ προέρχονται από ενοίκια πληρώνει σήμερα φόρο 1.420 ευρώ. Με την αυτοτελή φορολόγηση 20% στα ενοίκια θα πληρώσει φόρο 800 ευρώ και 700 ευρώ φόρο για το εισόδημα των 12.000 ευρώ, δηλαδή η συνολική φορολογική επιβάρυνση θα ανέλθει σε 1.500 ευρώ.
Η αναπροσαρμογή του κόστους εκκίνησης (ΚΕ) και του ελάχιστου κόστους οικοδομής (ΕΚΚΟ) στις πραγματικές τιμές και επέκταση του ΕΚΚΟ σε όλες τις οικοδομικές άδειες (νέες κατασκευές και ανακατασκευές) και στις εγκρίσεις εργασιών μικρής κλίμακας. Με τον τρόπο αυτό, θα επιχειρηθεί η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής που συντελείται στον κλάδο των κατασκευών και η αύξηση των εισπράξεων του ΦΠΑ.
Η ενοποίηση των φόρων κατοχής στα ακίνητα. Στο νέο Μνημόνιο γίνεται αναφορά για απλοποίηση των φόρων στην ακίνητη περιουσία. Το σχέδιο που προωθείται προβλέπει την ενοποίηση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας που επιβάλλεται στους φορολογούμενους με ατομική περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ του Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Κτισμάτων, που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ. Από την ενοποίηση των φόρων στα ακίνητα θα εξαιρεθούν οι φόροι που εισπράττονται υπέρ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενώ οι αλλαγές που τελικά θα αποφασισθούν, θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2013 και σε κάθε περίπτωση τα έσοδα που θα αποφέρουν στα ταμεία του Δημοσίου δεν θα πρέπει να είναι λιγότερα από 1,7 δισ. ευρώ όσο δηλαδή υπολογίζονται τα έσοδα που εισπράττονται ετησίως από το ειδικό τέλος ακινήτων.
Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Στη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής διαπιστώθηκαν δυσκολίες στη δημιουργία μιας τράπεζας πληροφοριών με τις εμπορικές τιμές των ακινήτων, προκειμένου αυτές να συγκλίνουν με τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Ωστόσο το νέο Μνημόνιο προβλέπει την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των εμπορικών μέχρι τον Ιούνιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές στο φορολογικό σύστημα που θα προτείνει η επιτροπή θα περιληφθούν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος Ιουνίου. Ωστόσο, τα κόμματα που συμμετέχουν στον κοινωνικό διάλογο θα υπογράψουν ένα κείμενο αρχών για όλες τις αλλαγές που θα συναποφασισθούν. Στη χθεσινή σύσκεψη συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Η. Πλασκοβίτης, ο γενικός γραμματέας Πληροφορικών Συστημάτων Χ. Θεοχάρης ο βουλευτής της Ν.Δ. Ι. Βρούτσης και του ΛΑ.Ο.Σ. M. Ντουκάκης.
Παράδειγμα αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων από ενοίκια
- Φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 3.600 ευρώ προέρχονται από ενοίκια και τα υπόλοιπα 11.400 ευρώ έχουν προκύψει από μισθωτές υπηρεσίες.
- Ο συνολικός φόρος που αναλογεί στο εισόδημα των 15.000 ευρώ ανέρχεται σήμερα σε 1.240 ευρώ (700 ευρώ + 540 ευρώ) με βάση την ισχύουσα φορολογική κλίμακα.
- Αν αλλάξει το σύστημα και τα μισθώματα των 3.600 ευρώ φορολογηθούν αυτοτελώς, δηλαδή ξεχωριστά και στο σύνολό τους με 20%, τότε μόνο για τα μισθώματα ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα πληρώσει φόρο 720 ευρώ (3.600 ευρώ Χ 20% = 720 ευρώ). Τα υπόλοιπα 11.400 ευρώ του ετησίου εισοδήματός του θα φορολογηθούν, με την κλίμακα με το φόρο να ανέρχεται σε 640 ευρώ.
- Η συνολική επιβάρυνση του φορολογούμενου θα φθάσει, συνεπώς, τα 1.360 ευρώ (720 ευρώ + 640 ευρώ) δηλαδή, θα είναι υψηλότερη κατά 9,67% ή κατά 120 ευρώ σε σύγκριση με αυτήν που ισχύει σήμερα.
[Συνεργασία με τον ΟΟΣΑ]
Η Ελλάδα υπέγραψε συνθήκη για την αμοιβαία παροχή διοικητικής βοήθειας για ζητήματα φορολογικού χαρακτήρα η οποία συνετάχθη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τον ΟΟΣΑ. Με τη συνθήκη επιδιώκεται η διεθνής συνεργασία και η ανταλλαγή πληροφοριών στη διαδικασία συλλογής φόρων και στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, θέμα ιδιαίτερα κρίσιμο για την Ελλάδα που πασχίζει να σταθεροποιήσει τα δημόσια οικονομικά της. «Η συνθήκη θα βοηθήσει την Ελλάδα να βελτιώσει το σύστημα συλλογής φόρων και να κυνηγήσει έσοδα που διαφεύγουν διασφαλίζοντας πως φυσικά πρόσωπα και πολυεθνικές επιχειρήσεις πληρώνουν όσα τους αναλογούν στο χρόνο που πρέπει» υποστήριξε ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ A. Gurria. Τη συνθήκη έχουν επίσης υπογράψει συνολικά 33 χώρες, μεταξύ άλλων, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Αργεντινή, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Δανία, η Φινλανδία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ιαπωνία.