Ύφεση της τάξης του 4,4% του ΑΕΠ προβλέπει για την ελληνική οικονομία το 2012 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έναντι 6,8% το 2011. Ο πληθωρισμός για το 2012 θα είναι αρνητικός και θα κινηθεί στο -0,5% (αποπληθωρισμός) ενώ το 2011 ήταν 3,1%. Η Επιτροπή ανακοίνωσε αύξηση του αριθμού των κοινοτικών εμπειρογνωμόνων στην Αθήνα καθώς και αναβάθμιση του ρόλου της τρόικας, η οποία θα έχει ως συντονιστή τον επικεφαλής της task force Γερμανό Χορστ Ράιχενμπαχ, στο πλαίσιο της στενής εποπτείας που αποφασίστηκε στην επεισοδιακή σύνοδο της ευρωζώνης την περασμένη Δευτέρα.
Με αφορμή την παρουσίαση των ενδιάμεσων προβλέψεων για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη, ο επίτροπος Όλι Ρεν αναφέρθηκε στο θέμα της Ελλάδας και τις αποφάσεις της συνόδου της 20ής Φεβρουαρίου, ιδίως ως προς την εποπτεία της χώρας. Ο Φινλανδός επίτροπος διευκρίνισε ότι πολλά κράτη – μέλη τάχθηκαν υπέρ της ενίσχυσης της μόνιμης παρουσίας της ΕΕ στην Αθήνα, τόσο μέσω της task force όσο και με τους εμπειρογνώμονες των κρατών – μελών που θα αναλάβουν κυρίως τον φορολογικό τομέα. Θα βοηθήσουμε την Ελλάδα στην είσπραξη των φόρων, στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και άλλοι εμπειρογνώμονες θα εποπτεύουν τη σωστή εφαρμογή του προγράμματος, είπε ο Όλι Ρεν, για τον οποίο η ενίσχυση της κοινοτικής εποπτείας στη χώρα θα αφορά τόσο την «εποπτική λειτουργία» στα υπουργεία όσο και την τεχνική εμπειρογνωμοσύνη. Σε αυτή τη φάση, είπε, έχουμε στην Αθήνα 16 στελέχη της task force και θα στείλουμε άλλους 6, ενώ τα κράτη – μέλη θα στείλουν επίσης εμπειρογνώμονες. Στη σύνοδο της ευρωζώνης αποφασίστηκε στο πλαίσιο της εποπτείας να αναβαθμιστεί ο ρόλος του Χορστ Ράιχενμπαχ, ο οποίος θα αναλάβει συντονιστής της τρόικας, που επίσης αναβαθμίστηκε. Για τον Όλι Ρεν, που αρέσκεται στην ποδοσφαιρική ορολογία, ο ρόλος της ΕΕ είναι προπονητής στην τεχνική επικούρηση και διαιτητής στην εποπτεία.
Στο κεφάλαιο για την Ελλάδα στην έκθεση της Επιτροπής για τις ενδιάμεσες προβλέψεις αναφέρονται τα εξής:
«Η οικονομική δραστηριότητα αποδείχθηκε το 2011 πολύ ασθενέστερη από ό,τι προβλεπόταν στις οικονομικές προβλέψεις του φθινοπώρου. Η πτώση στην εσωτερική ζήτηση οφείλεται κυρίως στην απώλεια εισοδήματος, την περιορισμένη πρόσβαση σε πιστώσεις για τον ιδιωτικό τομέα και τη συνεχιζόμενη προσαρμογή στην αγορά εργασίας. Οι εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών εκτιμάται ότι αυξήθηκαν κατά 3,9% σε πραγματικούς όρους και μειώθηκαν σε σχέση με το 2010, έτος στο οποίο σημειώθηκε αύξηση κατά 4,2%. Η αγορά εργασίας διέρχεται μια επίπονη περίοδο προσαρμογής και η αύξηση της ανεργίας αναμένεται να συνεχιστεί και το 2012.
Ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα θα περιοριστεί κατά περίπου 22% και το κόστος εργασίας αναμένεται να μειωθεί κατά περίπου 15% τα επόμενα τρία χρόνια. Οι μειώσεις αυτές που έχουν στόχο να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα και να απορροφήσουν νέους και με χαμηλά προσόντα εργάτες, αναμένεται να περιορίσουν την εσωτερική ζήτηση, γεγονός που βραχυπρόθεσμα ίσως να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση. Μεσοπρόθεσμα, η εφαρμογή και άλλων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αναμένεται να δημιουργήσει ευνοϊκότερες συνθήκες για την απασχόληση.
Το 2012 η ανάπτυξη αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω κατά 4,3% και να συνοδευτεί από πολύ χαμηλή καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη. Εκτός από την εξωτερική ζήτηση που αναμένεται να εξασθενήσει, η εσωτερική ζήτηση αναμένεται να περιοριστεί δεδομένης της αναμενόμενης επιτάχυνσης της προσαρμογής στην αγορά εργασίας με τις περικοπές μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Συνολικά οι εξαγωγές αναμένεται να είναι λιγότερο δυναμικές σε σχέση με την προηγούμενη τριετία, παρά τις μειώσεις στο εργατικό κόστος. Από την άλλη πλευρά οι εισαγωγές αναμένεται να εξακολουθήσουν να επηρεάζονται από ασθενή εσωτερική ζήτηση.
Ο πληθωρισμός ήταν κατά μέσο όρο 3,1% το 2011, μειωμένος σε σχέση με το 4,7% το 2010. Αυξήθηκε κατά 2,2% τον Ιανουάριο του 2012. Η αργή μείωση των τιμών οφείλεται κατά κύριο λόγο στις τιμές των καυσίμων και τα φορολογικά μέτρα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής. Για μια οικονομία σε βαθιά ύφεση το ύψος του πληθωρισμού αποκαλύπτει ισχυρή ακαμψία στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών. Το 2012 η τάση του πληθωρισμού αναμένεται να αντιστραφεί και να καταλήξει σε ελαφρύ αποπληθωρισμό της τάξης του 0,5%. Η εξέλιξη αυτή θα οφείλεται κυρίως στις αναμενόμενες μειώσεις διαθέσιμου εισοδήματος και καταναλωτικών δαπανών, οι οποίες θα προκύψουν εξαιτίας της μείωσης.