Το επιβεβαίωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος προσθέτοντας ότι σε δεύτερη φάση “θα προστατευθούν με ειδικούς μηχανισμούς”.
Το βέβαιο είναι πως με την υλοποίηση του PSI θα “κουρευτούν” τα ομόλογα 11.000 φυσικών προσώπων η συνολική αξία των οποίων υπολογίζεται από τραπεζικά στελέχη σε 5,5 με 6 δις ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες επενδυτές θα χάσουν το μεγαλύτερο μέρος των αποταμιεύσεων τους.
Για παράδειγμα εάν κάποιος έχει αγοράσει ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ύψους 200.000 ευρώ με “κούρεμα” 53,5% χάνει 107.000 ευρώ από τίτλους που όταν αγοράστηκαν ήταν χαμηλού ρίσκου.
Αφού ολοκληρωθούν οι ανταλλαγές των ομολόγων το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει σε αποζημίωση μερίδας των ομολογιούχων.
Σύμφωνα με πληροφορίες θα καλυφθούν οι απώλειες όσων έχουν επενδύσει έως 100.000 ευρώ σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου πιθανότατα με την διάθεση νέων ομολόγων .
Κατά τις ίδιες πληροφορίες από το σύνολο των 11.000 φυσικών προσώπων που έχουν τοποθετηθεί σε ελληνικά ομόλογα, τα 9.500 έχουν επενδύσει λιγότερα από 100.000 ευρώ κατ΄ άτομο.
Επίσης για να δοθεί αποζημίωση θα εξεταστεί και αν τα ομόλογα έχουν αγοραστεί στην ονομαστική τους τιμή ή σε χαμηλότερη τιμή από την δευτερογενή αγορά τίτλων.
Ο κ. Βενιζέλος ερωτηθείς χθες για το θέμα, ανέφερε ότι στο «κούρεμα» θα συμπεριληφθούν τα φυσικά πρόσωπα. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι θα υπάρξει εκ των υστέρων στήριξη και προστασία για όσους κριθεί απαραίτητο.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι η τρόικα δεν αποδέχθηκε την εξαίρεση από το PSI οποιουδήποτε ιδιώτη πιστωτή. Προς την κατεύθυνση αυτή θα “κουρευτούν” και τα δάνεια που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες στις ΔΕΚΟ με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.
Εξάλλου “υπάρχει πραγματική ασπίδα για τις ελληνικές τράπεζες” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος αναφερόμενος στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Τόνισε πως είναι «σταθερό, αξιόπιστο και απολύτως εγγυημένο», ενώ κάλεσε για άλλη μια φορά τους καταθέτες να επιστρέψουν τα χρήματα στις τράπεζες, υπογραμμίζοντας πως είναι πλήρως εξασφαλισμένες.
«Πρέπει να γίνει ένα κίνημα επιστροφής των καταθέσεων», σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε παράλληλα, ότι είναι πιθανόν να μην χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί το σύνολο των κεφαλαίων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Το ποσό αυτό υπολογίζεται σε 50δισ. ευρώ και το ύψος που θα χρησιμοποιηθεί θα εξαρτηθεί και από την έκθεση της Black Rock για τις τράπεζες.
«Υπάρχει ένα πολύ θετικό μήνυμα για τις τράπεζες λόγω του μηχανισμού για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Υπάρχει πραγματική ασπίδα για τις ελληνικές τράπεζες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Σημείωσε ακόμα ότι υπάρχει μηχανισμός που θα καλύπτει τις ανάγκες ρευστότητας την περίοδο που η χώρα θα κατηγοριοποιηθεί σε κατάσταση πτώχευσης (selective default) από τους οίκους αξιολόγησης.