Σε πολιτικά πρόσωπα αλλά και σε κάθε υπόχρεο υποβολής δήλωσης «πόθεν έσχες» στρέφεται τώρα το υπουργείο Οικονομικών την ίδια ώρα που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την Ελβετία για τη φορολόγηση των καταθέσεων που διατηρούν Ελληνες σε ελβετικές τράπεζες.
Οπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος, ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στον κατάλογο των προσώπων που υπόκεινται σε υποχρέωση υποβολής δήλωσης «Πόθεν Εσχες» και ήδη το υπουργείο συλλέγει και επεξεργάζεται πληροφορίες σε συνεννόηση με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. «Εφόσον προκύψουν σχετικά στοιχεία, αυτά θα διαβιβαστούν, για μεν τα πολιτικά πρόσωπα στη Βουλή, για δε άλλες κατηγορίες προσώπων που υπόκεινται σε δήλωση «Πόθεν Έσχες» και δραστηριοποιούνται σε άλλους τομείς, διά των οποίων ασκείται μεγάλη επιρροή στη δημόσια ζωή, στην αρμόδια Αρχή», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.
Ελβετία
Ο υπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει συμφωνήσει με την Ελβετία να υπογράψει σύμβαση, κατά τα πρότυπα των συμβάσεων που έχουν ήδη υπογράψει η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Οσον αφορά στις επιφυλάξεις που διατηρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τέτοιου είδους συμβάσεις, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι έχει ήδη ήδη συνεννοηθεί με την Κομισιόν εξηγώντας ότι αυτό (σ.σ. η σύμβαση) είναι απολύτως αναγκαίο για τα ελληνικά δεδομένα.
«Η πρωτοβουλία αυτή του υπουργείου Οικονομικών, σε συνδυασμό με τη νομοθετημένη και ισχύουσα άρση του τραπεζικού απορρήτου, που μας επιτρέπει να γνωρίζουμε ποιος εξήγαγε και τι ποσά στο εξωτερικό, διαμορφώνει τη βάση για μια πιο αποτελεσματική και εστιασμένη επίθεση κατά της φοροδιαφυγής. Αυτό πρέπει να συνδυαστεί με την έντονη ενεργοποίηση των ποινικών φορολογικών διατάξεων, που είμαι βέβαιος ότι έχει προσέξει η ελληνική κοινή γνώμη και η οποία ελπίζω να λειτουργήσει προτρεπτικά» σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών.
Βουλευτές
Την ανάγκη υποβολής αιτήματος προς τις αρμόδιες αρχές της Ελβετίας ώστε να πραγματοποιηθεί διασταύρωση μεταξύ των ονομάτων των Ελλήνων βουλευτών και πιθανών λογαριασμών τους σε τράπεζες της χώρας αυτής, επισήμανε ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μ. Καρχιμάκης. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι είναι ζήτημα τιμής για τον πολιτικό κόσμο η διερεύνηση της φερόμενης καταγγελίας Ελβετού αξιωματούχου, ότι το άνοιγμα των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία, προσέκρουε από το 2005, στην ύπαρξη καταθέσεων Ελλήνων βουλευτών.
Ποιοι υποχρεούνται να υποβάλλουν δήλωση «πόθεν έσχες»
Πολιτικοί
-Γενικοί και ειδικοί γραμματείς υπουργείων και της Bουλής
-Πρόεδροι νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, νομάρχες, βοηθοί νομάρχες.
-Δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και τα μέλη των δημαρχιακών επιτροπών.
-Πρόεδροι, διευθύνοντες σύμβουλοι και γενικοί διευθυντές NΠΔΔ, ΔEKO και Oργανισμών.
-Δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί.
-Πρόεδροι, διοικητές πιστωτικών ιδρυμάτων.
-Iδιοκτήτες μέσων μαζικής ενημέρωσης.
-Δημοσιογράφοι