Mείωση των ορίων για το ύψος των επενδύσεων που υπάγονται στις διαδικασίες του fast track, στα 120 εκατ. ευρώ από 200 εκατ. ευρώ, η δυνατότητα ίδρυσης εταιρείας νέας νομικής μορφής, ακόμη και με ένα ευρώ, φορολογικά και άλλα κίνητρα για την εγκατάσταση επιχειρήσεων στη ζώνη καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη είναι τρεις από τις 11 δράσεις που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την «Επιχειρηματικά Φιλική Ελλάδα», που παρουσίασε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Στόχος του νομοσχεδίου είναι η άρση των 79 εμποδίων στην επιχειρηματικότητα, που έχουν εντοπιστεί ύστερα από έρευνες σε συνεργασία με επιχειρηματικούς φορείς, το ΙΟΒΕ και συναρμόδια υπουργεία. Το σχέδιο δράσης θα υλοποιηθεί μέσα σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα το 2011 και το 2012, προκειμένου να υλοποιηθούν μία σειρά από μεταρρυθμίσεις για τη δημιουργία ενός βιώσιμου και σταθερού επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι δεν αν δεν λυθεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα με την αβεβαιότητα όσον αφορά την οικονομία της, δεν προχωρήσει το PSI κ.λπ., δεν θα υπάρξει σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον, ωστόσο τόνισε ότι επενδυτικά σχέδια εξακολουθούν να προωθούνται και δήλωσε ότι προετοιμάζονται για ένταξη στο fast track περί τα 20 επενδυτικά σχέδια, αξίας 5 δισ. ευρώ. Τουρισμός, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Ορυχεία είναι οι τομείς τους οποίους εστιάζονται κυρίως οι νέες επενδύσεις.
Εξάλλου, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι το μεγάλο πρόβλημα στην αγορά είναι η έλλειψη ρευστότητας και δήλωσε ότι πολύ σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τα δύο προγράμματα που έχουν εξαγγελθεί, το εγγυητικό κεφάλαιο των 500 εκατ. ευρώ που θα χρηματοδοτηθεί από την ΕΤΕπ με στόχο την παροχή τραπεζικών δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το ταμείο για τις μεγάλες επενδύσεις που θα δημιουργηθεί με 1,5 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και κεφάλαια της ΕΤΕπ ώστε με μόχλευση να φθάσει τα 6 δισ. ευρώ για να χρηματοδοτηθούν τα μεγάλα οδικά έργα. Οσον αφορά στις δράσεις του νομοσχεδίου καλύπτουν από νομοθετικού χαρακτήρα πράξεις, όπως υπουργικές αποφάσεις, εγκυκλίους κ.λπ. έως νομοθετικές ρυθμίσεις στον άξονα της υλοποίησης οριζόντιων παρεμβάσεων που είτε έχουν επιλεγεί στο πλαίσιο του Γενικού Σχεδίου είτε αποτελούν μνημονιακές δεσμεύσεις. Οι ρυθμίσεις που προβλέπονται στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο εστιάζονται στους τομείς ευθύνης του υπουργείου Ανάπτυξης, καθώς άλλες παρεμβάσεις όπως π.χ. η απλοποίηση της έκδοσης περιβαλλοντικών αδειών προωθούνται από τα αρμόδια υπουργεία.