Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που εμπλέκονται σε υποθέσεις έκδοσης πλαστών, εικονικών και νοθευμένων φορολογικών στοιχείων, λήπτες εικονικών τιμολογίων, όσοι εμπλέκονται σε υποθέσεις λαθρεμπορίας αλλά οι επιτηδευματίες που δεν εκδίδουν παραστατικά ή αρνούνται να επιδείξουν στους φοροελεγκτές τα βιβλία και στοιχεία τους συγκεντρώνουν τα περισσότερα μόρια στη λίστα ανάλυσης κινδύνου (risk analysis) του υπουργείου Οικονομικών και θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα.

Από την 1η Νοεμβρίου οι εντολές ελέγχου για ανέλεγκτες υποθέσεις θα εκδίδονται μέσω του risk analysis.

Με εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Π. Οικονόμου καθορίζεται ο τρόπος επιλογής των φορολογικών υποθέσεων που θα βαίνουν προς έλεγχο σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3842/2010. Όπως τονίζεται, από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και λοιπών φορολογιών ανέλεγκτων χρήσεων, που αφορούν σε επιτηδευματίες και φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες, θα επιλέγονται για έλεγχο υποθέσεις με τη χρήση μεθόδων ανάλυσης κινδύνου (risk analysis).

Η συγκεκριμένη ανάλυση κινδύνου θα γίνεται βάσει πίνακα κριτηρίων-κανόνων επιλογής υποθέσεων και ανάλογα με τα μόρια ποινής που συγκεντρώνει ο φορολογούμενος. Οι λίστες με τους φορολογούμενους υψηλής μοριοδότησης θα αποστέλλονται στους προϊσταμένους των ελεγκτικών υπηρεσιών από το ELENXIS και από αυτούς θα εκδίδεται η οικεία εντολή ελέγχου.