Η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι και θα είναι το βασικό μέλημα του Υπ.Οικονομικών με το νέο διευθυντήριο να ετοιμάζει νέους ελέγχους, πιο αυστηρό σύστημα αξιολόγησης, μέχρι και “χειροπέδες” για τους φοροφυγάδες. Από την άλλη πλευρά με νέα ρύθμιση οι επιχειρήσεις θα µπορούν να πληρώνουν τον ΦΠΑ σε τρεις δόσεις. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υφυπουργός Οικονομικών ανέλυσε το νέο πλαίσιο στο οποίο θα κινούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες με σκοπό την πάταξη της φοροδιαφυγής και την εκπλήρωση των υποχρεώσεων απο πλευράς επιχειρήσεων και Δημοσίου.
Αναλυτικά:
1. Αυξάνεται στο 50% (από 25%) η προκαταβολή του βεβαιωμένου φόρου που υποχρεούται να καταβάλει ο φορολογούμενος για να μπορέσει να προσφύγει σε Φορολογικό Δικαστήριο.
2. Δημιουργείται Φορολογικός Διαμεσολαβητής για πιο γρήγορη επίλυση των διαφορών με την Εφορία.
3. Εισάγεται ο θεσμός του Οικονομικού Εισαγγελέα, για να προωθεί άμεσα υποθέσεις φοροδιαφυγής.
4. Ενώ καθιερώνεται νέος μηχανισμός αξιολόγησης των εφοριακών.
ΦΠΑ σε δόσεις
Ο υφυπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι ετοιμάζεται ρύθμιση για πληρωμή του ΦΠΑ σε 3 μηνιαίες δόσεις, με το 40% μπροστά και από 30% κάθε μήνα μετά (ή 30% και δύο δόσεις από 35% συν προσαύξηση 1% το μήνα), εφόσον όμως δεν έχουν ύποπτο παρελθόν.
Δυσκολίες συναντά όμως το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για συμψηφισμό επιχειρηματικών χρεών προς το δημόσιο με ανοιχτές όφειλες του κράτους προς τις επιχειρήσεις. Στόχος είναι να κατατεθεί ρύθμιση τον Φεβρουάριο μαζί με το φορολογικό νομοσχέδιο και η βασική αρχή θα είναι ότι συμψηφίζεται φόρος με φόρο, και όχι άλλα χρέη των επιχειρήσεων με επιστροφές που οφείλει το δημόσιο.
Επιστροφές ΦΠΑ
Πάντως ο κ. Κουσελάς προϊδέασε για άμεση επιστροφή του ΦΠΑ στους συναλλασσόμενους με το δημόσιο, την ώρα που κόβεται το τιμολόγιο: “στόχος μας είναι να ληφθούν ορισμένα μέτρα. Συζητάμε για παράδειγμα σε ό,τι αφορά το θέμα του ΦΠΑ -που είναι ένα πολύ κρίσιμο ζήτημα- την έκδοση του τιμολογίου για τους προμηθευτές του Δημοσίου, την ώρα της πληρωμής τους από το κράτος, προκειμένου να μην υπάρχει αυτό το χάσμα. Το συνεξετάζουμε με την πορεία των εσόδων. Αν καταφέρουμε να γίνει πράξη, σ’ ένα σημαντικό κομμάτι των οφειλετών που ενέχεται στις οφειλές του Δημοσίου σε επιχειρήσεις που συναλλάσσονται μ’ αυτό, αυτή η ψαλίδα θα πάψει να υπάρχει”.
Πάντως ο συμψηφισμός δεν θα διευρυνθεί με άλλες οφειλές προς το Κράτος, όπως για παράδειγμα τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία.