Περισσότερες από 1.500 ελληνικές επιχειρήσεις (Α.Ε. και ΕΠΕ) από το χώρο της μεταποίησης και των υπηρεσιών έχουν ήδη μετεγκατασταθεί σε γειτονικές βαλκανικές χώρες, ενώ το κύμα μετανάστευσης και φυγής διογκώνεται συνεχώς, τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΕΕ.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις που επιλέγουν τη «φυγή» εντοπίζονται στο χώρο της μεταποίησης, αλλά τους τελευταίους μήνες καταγράφονται «τάσεις φυγής» και στο χώρο των υπηρεσιών. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι τη διετία 2009-2010 εγκαταστάθηκαν στη Ρουμανία 213 ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ μόνο μέσα στο 2010 επενδύθηκαν από Έλληνες πάνω από 70 εκατομμύρια ευρώ. Μεταξύ των χωρών που επιλέγουν για «μετανάστευση» οι ελληνικές επιχειρήσεις περιλαμβάνονται οι βόρειοι γείτονες των Βαλκανίων, η Τουρκία, η Κύπρος, η Ουκρανία κ.ά.

Μετεγκατάσταση
Η Συνομοσπονδία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την «επιχειρηματική μετανάστευση», επισημαίνοντας ότι «μετά τη φυγή καταθέσεων ύψους περίπου 26 δισ. ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες στο εξωτερικό, παρατηρούμε να ακολουθεί η φυγή των ελληνικών επιχειρήσεων όλων των μεγεθών και όλων των κλάδων, ακόμη και του εμπορίου.

Μετά τη ναυτιλία, που θεωρούσαμε ότι μόνο αυτή ήταν ‘παγκόσμιος παίκτης’ χωρίς πατρίδα και έδρα, τώρα πλέον όλοι οι επιχειρηματίες, από πολίτες του τόπου μας, σκεφτόμαστε να γίνουμε πολίτες του κάθε τόπου, ιδίως εκεί όπου προωθείται με ομαλό τρόπο η οικονομική δραστηριότητα», επισημαίνει χαρακτηριστικά η ΕΣΕΕ.

Η «μετεγκατάσταση», σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία, θα προκαλέσει ακατάσχετη αιμορραγία στην ελληνική αγορά, αφού οι επιχειρηματίες όχι μόνο θα στερήσουν από έσοδα την οικονομία, αλλά δεν πρόκειται να επαναπατρίσουν τα κέρδη τους, αφού για την επιστροφή κεφαλαίων θα πρέπει να πληρώσουν επιπλέον φόρο 5%.

Η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η ελληνική αγορά κάθε άλλο παρά δίνει ελπίδες για σύντομη βελτίωση της κατάστασης, ενώ η περιοριστική πολιτική που ακολουθείται όχι μόνον δεν διευκολύνει τη διαμόρφωση ενός αισιόδοξου κλίματος, αλλά στην ουσία οδηγεί σε νέα επιδείνωση.

Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται η ΕΣΕΕ:

7 στις 10 επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας
5 στις 10 έχουν διαχειρίσιμα προβλήματα
2 στις 10 έβαλαν λουκέτο, ενώ απροσδιόριστος αριθμός εμπόρων, προκειμένου να αποφύγουν το κλείσιμο, σκέπτονται τη μετεγκατάσταση. Το ίδιο πράττουν και αρκετές μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες σκέφτονται να φύγουν στο εξωτερικό, πριν υπαχθούν στο άρθρο 99 και αδειάσουν τα ταμεία τους.