Απρόθυμοι να ενταχθούν στη ρύθµιση της περαίωσης είναι οι φορολογούμενοι. Τα έσοδα από την περαίωση δεν υπερβαίνουν τα 50 εκατ. ευρώ, είσπραξη που θεωρείται πολύ χαµηλή. Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει ο ενδεχόμενο να παραταθούν οι προθεσμίες υπαγωγής στη ρύθμιση, ενώ ξεκινά και διαφηµιστική καµπάνια. Στόχος του υπουργείου είναι να προβληθούν οι ευνοϊκές διατάξεις της ρύθμισης για την περαίωση για τους φορολογούμενους, προκειμένου..
να υπαχθούν σε αυτή και παράλληλα να εισπραχθούν προσδοκώμενα έσοδα.

Σύµφωνα µε την εφημερίδα «Τα Νέα», τα έσοδα από την περαίωση δεν υπερβαίνουν τα 50 εκατ. ευρώ, είσπραξη που θεωρείται πολύ χαµηλή αν αναλογιστεί κανείς ότι µε την αποδοχή των εκκαθαριστικών σηµειωµάτων καταβάλλεται το 20% ή το σύνολο των φόρων της περαίωσης. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως, εφόσον συνεχιστούν οι ίδιοι χαµηλοί ρυθµοί προσέλευσης για υπαγωγή στην περαίωση, είναι αρκετά πιθανό το υπουργείο Οικονοµικών να µην καταφέρει να εισπράξει φέτος τα 700 εκατ. ευρώ που έχει υπολογίσει.

Τα λάθη, που συνεπάγονται ταλαιπωρία για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελµατίες και επιχειρηµατίες, µαζί µε την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, λειτουργούν αποτρεπτικά για τους υπόχρεους που έχουν λάβει τα εκκαθαριστικά της περαίωσης. Όσο για τους εφοριακούς, δεν µπορούν ακόµη να διορθώσουν τα λάθη της περαίωσης, αφού το απαραίτητο λογισµικό δεν έφθασε ούτε χθες στις ?ΟΥ.

Όπως είχε ανακοινώσει το υπουργείο Οικονοµικών, οι εφορίες θα έπρεπε να είχαν από χθες στη διάθεσή τους το λογισµικό για την ηλεκτρονική διόρθωση των εκκαθαριστικών και την άµεση έκδοση νέων σηµειωµάτων, κάτι που δεν έγινε.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που έδωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στους εφόρους σε όποιες περιπτώσεις διαπιστώνονται προφανή λάθη στα εκκαθαριστικά τότε τα μηχανογραφικά σημειώματα θα καταστρέφονται επιτόπου και οι υπάλληλοι της κάθε ΔΟΥ θα εκδίδουν νέο σημείωμα με τα πραγματικά στοιχεία της οφειλής, χειρόγραφα.

Στην ουσία το υπουργείο Οικονομικών ακυρώνει τα σημειώματα της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων καθώς η έκδοσή τους στηρίχθηκε στα ηλεκτρονικά αρχεία του ΚΕΠΥΟ τα οποία -όπως αποδείχθηκε- σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν ενημερωθεί για πολλά χρόνια με αποτέλεσμα να στέλνουν σημειώματα ακόμη και σε επαγγελματίες που έχουν κλείσει τα βιβλία τους ή τους κληρονόμους τους.