Κίνητρα για να παραμείνουν περιζήτητες οι αποδείξεις και να μην αποδυναμωθεί το «κίνημα» συλλογής τους από τους φορολογουμένους που έχουν κτίσει ήδη το αφορολόγητο όριό τους εξετάζει να χορηγήσει το υπουργείο Οικονομικών. Την πρόθεση αυτή αποκάλυψε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, σε χθεσινή συνέντευξη Tύπου με θέμα την πρόοδο και τον προγραμματισμό του έργου του υπουργείου, στην οποία μεταξύ άλλων, έβαλε τέλος στα σενάρια λήψης νέων μέτρων και αναδρομικής φορολόγησης των ημιυπαίθριων χώρων.

Επιπλέον, διέψευσε κατηγορηματικά ότι το ελληνικό κράτος εξετάζει την αναδιάρθρωση του χρέους με τη συνδρομή της Lazard, προανήγγειλε λουκέτα εντός της εβδομάδας για φορολογικές παραβάσεις και απαρίθμησε τις επόμενες νομοθετικές κινήσεις του υπουργείου στις οποίες περιλαμβάνεται το ν/σ των τεχνικών παιχνιδιών τις επόμενες ημέρες.

Εάν διαπιστωθεί κόπωση στο «κίνημα των αποδείξεων» τότε θα γίνουν οι απαραίτητες διορθωτικές και βελτιωτικές κινήσεις για την θωράκισή του τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός και υπογράμμισε ότι μεταξύ των μέτρων θωράκισης μπορεί να είναι η χορήγηση επιπλέον κινήτρων για μεγαλύτερη μείωση του φόρου για αποδείξεις από ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών, στους οποίους παρατηρούνται υψηλά ποσοστά παραβατικότητας.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου παρουσιάστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την εξέλιξη των εγχώριων μακροοικονομικών μεγεθών – πλην του σκέλους των εσόδων, στο οποίο παραδέχτηκε ότι κινούνται κάτω από τους στόχους, τονίζοντας ότι τα σενάρια περί ύφεση της τάξης του 4% είναι υπερβολικά. Σε αυστηρό μάλιστα τόνο ζήτησε να σταματήσει η φημολογία περί λήψης νέων μέτρων τονίζοντας χαρακτηριστικά «τέλος πια με την τρομολαγνία.

Δεν υπάρχει περίπτωση νέων μέτρων». Ανάλογο μήνυμα έστειλε άλλωστε και ο εκπρόσωπος του κοινοτικού επιτρόπου κ. Ολι Ρεν από τις Βρυξέλλες χαρακτηρίζοντας αβάσιμες τις φήμες σύμφωνα με τις οποίες ο κοινοτικός επίτροπος προτίθεται να μεταβεί στην Ελλάδα στο τέλος Ιουλίου για να ζητήσει μεταξύ άλλων από τις ελληνικές αρχές τη λήψη πρόσθετων μέτρων μέσα στο 2010.

Προϋπολογισμός, εκτέλεση, κίνδυνοι
Κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό της πορείας εκτέλεσης του προϋπολογισμού ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι ο βασικός στόχος της ελληνικής κυβέρνησης για εφέτος όχι μόνο θα επιτευχθεί, αλλά η μείωση θα είναι και κάτω από τον αρχικό στόχο του 8,1% του ΑΕΠ. Τα προσωρινά στοιχεία δείχνουν για το α΄ εξάμηνο αύξηση των εσόδων κατά 7,1% (αύξηση ΦΠΑ κατά 1,5%) έναντι ετήσιου στόχου 14,5%.

Δηλαδή τα έσοδα αποκλίνουν από το στόχο κατά 1,64 δισ. ευρώ, ενώ εάν υπολογισθεί και η μη απόδοση του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις η υστέρηση στα έσοδα ξεπερνά τα δύο δισ. ευρώ. Αντίθετα οι δαπάνες μειώνονται σε τέτοιο βαθμό με αποτέλεσμα χθες ο υπουργός Οικονομικών να ευχαριστήσει δημόσια όλους τους συναδέλφους του υπουργού για το συμμάζεμα του κράτους.

Το β΄εξάμηνο πάντως αναμένονται έσοδα ύψους 2 δισ. ευρώ (0,8% του ΑΕΠ), λόγω είσπραξης του ΕΤΑΚ 2009, του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας 2010, της δεύτερης αύξησης του ΦΠΑ και της τρίτης αύξησης στα τσιγάρα, η οποία δεν έχει περάσει ακόμη στην κατανάλωση. Ειδικά για τον περιορισμό των δαπανών ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι το προσεχές διάστημα θα μπουν πιλοτικά σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία) εταιρείες ορκωτών λογιστών για να βοηθήσουν στο έργο ορθολογικότερης διαχείρισης.

Σημειώνεται ότι κλιμάκιο της ΕΕ και του ΔΝΤ θα βρίσκεται εκ νέου στην Αθήνα μεταξύ 20 και 26 Ιουλίου, για νέους ελέγχους αναφορικά με την εξέλιξη της εφαρμογής του συμφώνου σταθερότητας. Ο υπουργός Οικονομικών πάντως δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους κινδύνους ορθής εκτέλεσης του προϋπολογισμού που έχουν να κάνουν με:

– Την πιθανή καθυστέρηση στη νομοθετική διαδικασία και την περιορισμένη ετοιμότητα της Δημόσιας Διοίκησης στην υλοποίηση διαρθρωτικών πολιτικών.

– Στους ποσοτικούς στόχους: Την υστέρηση εσόδων (ΦΠΑ, νομικά πρόσωπα), τις υπερβάσεις δαπανών στη γενική κυβέρνηση (προμήθειες νοσοκομείων, δαπάνες ΟΤΑ, κ.λπ.), το έλλειμμα και το χρέος των ΔΕΚΟ (π.χ. ΟΣΕ) που θα ενσωματωθεί στο έλλειμμα και στο χρέος της γενικής κυβέρνησης και στην ασάφεια που υπάρχει ως προς τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων.

Σύμφωνα άλλωστε με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το ταμειακό έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου παρουσίασε μείωση κατά 41,83% το πρώτο εξάμηνο του έτους, αντιπροσωπεύοντας το ποσό των 11,45 δισ. ευρώ. Τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν από 21,740 δισ. ευρώ πέρυσι, σε 23,203 δισ. ευρώ, ενώ σε ό,τι αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, το πρώτο εξάμηνο του έτους μειώθηκαν σε 30,145 δισ. ευρώ από 35,578 δισ. ευρώ πέρυσι.

Το ίδιο διάστημα το πρωτογενές έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού, που δεν περιλαμβάνει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, διαμορφώθηκε στα 5,47 δισ. ευρώ από 12,42 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2009.

Αναδιάρθρωση χρέους
Με τη Lazard υπάρχει συνεργασία για παροχή επενδυτικών συμβουλών. Αυτό ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου διαψεύδοντας για μία ακόμη φορά ότι η η Lazard συνδράμει το ελληνικό κράτος για αναδιάρθρωση χρέους. Στόχος της Ελλάδας, υπογράμμισε ο υπουργός, παραμένει η όσο το δυνατόν ταχύτερη επάνοδος στις αγορές, ενώ η έκδοση εντόκων αποτελεί διαχείριση χρέους και όχι επιστροφή.

Την ίδια στιγμή πάντως που ο υπουργός έκανε αναφορά στα ομόλογα έρευνα του CMA DataVision χαρακτήριζε τους ελληνικούς τίτλους τους δεύτερους πιο επικίνδυνους στον κόσμο. Συγκεκριμένα, η επιδείνωση του χρέους της Ελλάδας το δεύτερο τρίμηνο του έτους την κατέταξε στη δεύτερη θέση παγκοσμίως βάσει του ρίσκου που ενέχουν τα ομόλογά της. Το κόστος ασφάλισης έναντι αθέτησης πληρωμών (CDS) αυξήθηκε στις 1.003,4 μονάδες βάσης το δεύτερο τρίμηνο. Αυτό μεταφράζεται σε κίνδυνο χρεοκοπίας 55,6%. Η Βενεζουέλα παραμένει στην πρώτη θέση με CDS στις 1.305,7 μονάδες βάσης και κίνδυνο χρεοκοπίας 58,7%.

Τι φέρνει ο προϋπολογισμός του 2011
Οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών και η μετάταξη του 30% των αγαθών και υπηρεσιών στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23% από το 11%, θα προβλέπονται στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού και θα ισχύσουν από το 2011. Ο νέος προϋπολογισμός θα περιλαμβάνει:

– Μείωση της ενδιάμεσης κατανάλωσης της γενικής κυβέρνησης κατά τουλάχιστον 300 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2010.

– Πάγωμα της τιμαριθμικής προσαρμογής των συντάξεων (κοινό με ΥΠΕΡΓ).

– Προσωρινές «εισφορές κρίσης» σε πολύ κερδοφόρες επιχειρήσεις.

– Ενεργοποίηση των τεκμηρίων φορολόγησης των επαγγελματιών.

– Διεύρυνση της βάσης του ΦΠΑ.

– Συλλογή εσόδων από αδειοδότηση τυχερών παιγνίων και από δικαιώματα. Το νομοσχέδιο θα τεθεί προς διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός αδειών που θα διατεθεί.

– Αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών.

– Αύξηση της φορολόγησης αμοιβών σε είδος.

– Συλλογή του ειδικού τέλους για ημιυπαίθριους χώρους: Ειδικά για το θέμα που δημιουργήθηκε με τις εφορίες το απέδωσε σε ασάφεια του νόμου και υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει αναδρομική φορολογία και ότι οι φόροι που βεβαιώθηκαν «θα τεθούν στο αρχείο».

– Αύξηση του φόρου στα είδη πολυτελείας.

– Εφαρμογή ανώτατων ορίων δαπανών για κάθε υπουργείο, για την τοπική αυτοδιοίκηση και τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης, σύμφωνα με τον στόχο για το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης (σε συνεργασία με υπουργεία).

Νομοθετικές εκκρεμότητες
Απαριθμώντας τις επόμενες νομοθετικές κινήσεις του υπουργείου, ο κ. Παπακωνσταντίνου συμπεριέλαβε σε αυτές τη ρύθμιση της αγοράς τυχερών και τεχνικών παιχνιδιών, την αναδιοργάνωση των φορολογικών υπηρεσιών, την τεχνική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΔΝΤ, την κατάργηση του κώδικα βιβλίων και στοιχείων, τον κώδικα εισπράξεως δημόσιων εσόδων και την αναδιοργάνωση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.