Νέο σύστημα αυτοπεραίωσης για περίπου 800.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες καθιερώνει το υπουργείο Οικονομικών από τη χρήση του 2010.
Με το νέο σύστημα, οι εμπορικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα μέχρι 300.000 ευρώ, οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών με ετήσια ακαθάριστα έσοδα μέχρι 150.000 ευρώ και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με ετήσιες ακαθάριστες αμοιβές μέχρι 150.000 ευρώ θα υπολογίζουν τα ακαθάριστα έσοδα και τα καθαρά κέρδη με τεκμαρτό τρόπο.
Στις περιπτώσεις που τα ακαθάριστα έσοδα και τα καθαρά κέρδη που θα προσδιορίζονται με το νέο σύστημα είναι υψηλότερα από αυτά που προκύπτουν με βάση τον λογιστικό προσδιορισμό (έσοδα – έξοδα) θα καταβάλεται επιπλέον φόρος τόσο για το εισόδημα όσο και για τον ΦΠΑ.
Ειδικότερα με διάταξη που έχει περιληφθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ επιχειρήσεων οποιασδήποτε νομικής μορφής και ελευθέρων επαγγελματιών θα θεωρούνται ειλικρινείς και δεν θα παραπέμπονται σε τακτικό φορολογικό έλεγχο εφόσον υπόκεινται σε μια νέα διαδικασία «αυτοελέγχου», η οποία θα προβλέπει τα ακόλουθα:
1. Εμπορικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις: Τα ακαθάριστα έσοδα της χρήσης θα επαναπροσδιορίζονται με βάση τον ακόλουθο μαθηματικό τύπο:
(κόστος πωληθέντων αγαθών + δαπάνες χρήσης) Χ 100 / (100 – μοναδικός συντελεστής καθαρού κέρδους). Τα ακαθάριστα έσοδα που θα προσδιορίζονται τεκμαρτώς, με βάση το μαθηματικό τύπο, θα πολλαπλασιάζονται με τον ΜΣΚΚ που αντιστοιχεί στη δραστηριότητα της επιχείρησης. Το ποσό που θα προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό αυτό θα είναι τα τεκμαρτά καθαρά κέρδη της επιχείρησης. Αν τα τεκμαρτά αυτά κέρδη είναι μεγαλύτερα από τα δηλωθέντα, η επιχείρηση θα πληρώνει φόρο εισοδήματος με βάση τα τεκμαρτά κέρδη, δηλαδή υψηλότερο από αυτόν που αναλογεί στα δηλωθέντα κέρδη της.
2. Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και ελεύθεροι επαγγελματίες: Τα ακαθάριστα έσοδα της χρήσης θα επαναπροσδιορίζονται τεκμαρτώς, με βάση τον ακόλουθο μαθηματικό τύπο:
(δαπάνες χρήσης) Χ 100 / (100 – μοναδικός συντελεστής καθαρού κέρδους).
Τα τεκμαρτά ακαθάριστα έσοδα θα πολλαπλασιάζονται με το ΜΣΚΚ ή το μέσο ΣΚΚ. Το ποσό που θα προκύπτει θα είναι τα τεκμαρτά καθαρά κέρδη. Αν αυτά είναι μεγαλύτερα, τότε η επιχείρηση ή ο επαγγελματίας θα πρέπει να πληρώνει φόρο εισοδήματος με τα τεκμαρτά κέρδη και όχι με τα δηλωθέντα.