Σε λειτουργία τέθηκε λίγα λεπτά πριν τις 9 το πρωί της Πέμπτης η ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού, η οποία ωστόσο δεν είναι πλήρως ενημερωμένη με όλα τα χρέη.
Το κουμπί πάτησε σε ζωντανή τηλεοπτική σύνδεση ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου υπογραμμίζοντας ότι ήδη «φορτώθηκαν» στο σύστημα μόνο οι οφειλές προς τον ΕΦΚΑ. Έως τις αρχές Σεπτεμβρίου θα έχουν προστεθεί και οι υπόλοιπες οφειλές οι οποίες «γεννήθηκαν» έως και τον Δεκέμβριο του 2016 δίνοντας τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους, να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής για αναδιαρθρώσεις χρεών προς τις τράπεζες, το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους προμηθευτές. Ο νόμος θα βρίσκεται σε ισχύ έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2018.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν, λοιπόν, από σήμερα να εισέρχονται στην πλατφόρμα (μέσω της υπερ-σύνδεσης που υπάρχει στον διαδικτυακό χώρο της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους www.keyd.gov.gr ή πατώντας ΕΔΩ) και να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στον Μηχανισμό. Ήδη, όπως ανακοινώθηκε από τα στελέχη του ΥΠΟΙΚ, αρκετοί επιχειρηματίες «μπήκαν» στο σύστημα από τα πρώτα λεπτά της ενεργοποίησής του.
Ο αρμόδιος ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης ανέφερε ότι οι επιχειρηματίες μπορούν να μπουν, με τους κωδικούς του Taxis, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία θα καταγράφονται αναλυτικά όλα τα χρέη τους. Στη συνέχεια, η υπόθεση ανατίθεται σε έναν συντονιστή, ο οποίος αναλαμβάνει -κατόπιν ελέγχων- να καλέσει όλους αυτούς, στους οποίους η επιχείρηση χρωστάει, να βρουν μία λύση για το πώς θα διαχειριστούν τα χρέη.
Για μία μικρή επιχείρηση, όπως υποστήριξε ο κ. Κουρμούσης, αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μερικές εβδομάδες, ενώ για μία μεγάλη έως και 10 μήνες. Δυνητικά επιλέξιμες είναι από 150.000 έως 400.000 επιχειρήσεις, υπό προϋποθέσεις, τις οποίες είτε πληρούν ήδη σήμερα οι επιχειρήσεις, είτε θα τις πληρούν μέχρι τα τέλη του 2018, οπότε και θα είναι σε ισχύ ο μηχανισμός.
Ο υπουργός Οικονομίας έκανε λόγο για ένα σημαντικό εργαλείο μέσω του οποίου θα λυθεί το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων αλλά και των χρεών προς το Δημόσιο. Ο ίδιος εκτιμά πως έως το τέλος του 2019 θα λυθεί το πρόβλημα για περίπου 17 δισ. ευρώ ονομαστικής αξίας μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και οι επιχειρήσεις, ρυθμίζοντας τα χρέη τους, θα μπορέσουν να προχωρήσουν μπροστά προς την ανάπτυξη. Σημειώνεται ότι τα συσσωρευμένα χρέη των επιχειρήσεων που -θεωρητικά- μπορούν να ενταχθούν στην πλατφόρμα υπερβαίνουν τα 230 δισ. ευρώ
Φως» στις διαδικασίες που αφορούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό ρίχνει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών έχοντας αναρτήσει στην ιστοσελίδα της τις πιο συχνές ερωτήσεις για το θέμα και τις απαντήσεις τους.