Βασική προϋπόθεση για τη θέσπιση αφορολογήτου ορίου στα ακίνητα είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης των ακινήτων όπως άλλωστε και για το καθεστώς φορολόγησης των αγροτεμαχίων.
Η Διακομματική Επιτροπή, υπό τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Μαυραγάνη, ανέλαβε και πάλι από χθες έργο και, στηριζόμενη στην προεργασία που ήδη έχει γίνει από την αρχή του έτους αναμένεται να προωθήσει με ταχύτατες διαδικασίες τη σύνταξη του σχετικού νομοσχεδίου που αποτελεί ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα της αξιολόγησης του Ιουνίου από την τρόικα.
Η Διακομματική Επιτροπή, καταλήγει στα εξής:
•Το αφορολόγητο όριο να οριστεί στις 50.000 ευρώ.
•Να υπολογίζεται ατομικά για κάθε φυσικό πρόσωπο, με αποτέλεσμα το αφορολόγητο όριο για ζευγάρι να ανέρχεται στις 100.000 ευρώ.
•Ο φόρος να καταβάλλεται σε πέντε δόσεις.
•Οι συντελεστές να κυμαίνονται από 0,1% έως και 2%, για ακίνητα όμως υψηλής αντικειμενικής αξίας, ενώ θα υπάρχει κλίμακα με 6-8 κλιμάκια.
•Ο νέος φόρος να επιβάλλεται σε κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα.
•Τα ακίνητα των νομικών προσώπων να φορολογούνται με τέσσερις συντελεστές 0,1%, 0,2%, 0,3% και 0,4% χωρίς τον υπολογισμό αφορολογήτου ορίου, ενώ χαμηλοί συντελεστές θα εφαρμόζονται για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα και τα γήπεδα των ξενοδοχειακών μονάδων.
•Από το φόρο δεν θα εξαιρούνται οι κατ’ επάγγελμα αγρότες, όμως θα καθοριστεί αφορολόγητο όριο το οποίο θα συνδέεται με την έκταση και την αξία της γης.
Στόχος είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ώστε να προκύψουν ελαφρύνσεις για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων, χωρίς όμως να υπάρξουν «κενά» στις εισπράξεις που υποχρεωτικά, βάσει μνημονιακής δέσμευσης, θα πρέπει να κινηθούν στα 2,8-3 δισ. ευρώ.
Για το λόγο, άλλωστε, αυτόν είναι άγνωστο πώς και εάν θα φορολογηθούν τα αγροτεμάχια, αφού εάν μείνουν εκτός του νέου καθεστώτος, θα χαθούν περί τα 500-600 εκατ. Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να υπολογιστεί ότι εάν τελικά το αφορολόγητο όριο «κλειδώσει» στις 50.000 ευρώ, τότε επί συνόλου 5.569.336 ιδιοκτητών οι 2.769.177 θα εξαιρούνταν από τον ενιαίο φόρο.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών προτείνουν να μη θεσπιστεί αφορολόγητο, αλλά και να φορολογηθούν με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους τα αγροτεμάχια, ίσως ακόμη και με έκπτωση 50% επί του αναλογούντος φόρου, εάν αφορούν καλλιεργήσιμη γη και από κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.
Δεδομένο πάντως είναι ότι φέτος όλοι οι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν «ακριβά» τα ακίνητά τους, παρά τη μείωση κατά 15% του χαρατσιού της ΔΕΗ.
Πώς θα γίνονται οι μεταβιβάσεις ακινήτων
Θα πραγματοποιούνται μεταβιβάσεις ακινήτων ακόμα και αν το τίμημα της πώλησης είναι μικρότερο από το ύψος της οφειλής, ώστε να εισπραχθεί μέρος των χρεών προς το Δημόσιο.
Με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνη, δίνεται η δυνατότητα σε οφειλέτες του Δημοσίου να λαμβάνουν βεβαίωση οφειλής ακόμα και αν το προϊόν της μεταβίβασης δεν εξοφλεί πλήρως το ύψος των οφειλών τους, αρκεί οι εναπομείνασες οφειλές να διασφαλίζονται είτε από λοιπά περιουσιακά στοιχεία είτε από εγγυήσεις τρίτων. Υπενθυμίζεται ότι με το ισχύον καθεστώς στις συγκεκριμένες περιπτώσεις δεν επιτρεπόταν η έκδοση βεβαίωσης οφειλής, που αποτελεί προϋπόθεση για τη μεταβίβαση, εάν το τίμημα της μεταβίβασης δεν εξοφλούσε πλήρως τις οφειλές προς το Δημόσιο.