Κλείδωσαν οι βασικοί όροι της «νέου τύπου» εφεδρείας. Οι υπάλληλοι που θα επιλεγούν ως «πλεονάζον» προσωπικό στον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα τεθούν σε καθεστώς εφεδρείας για τρία χρόνια και μετά θα αποχωρούν από την υπηρεσία τους. Για το διάστημα αυτό θα λαμβάνουν το 60% του βασικού τους μισθού.
Παράλληλα στην κυβέρνηση εξετάζουν το ενδεχόμενο να «τρέξει» μαζί με την εφεδρεία και ένα «προσυνταξιοδοτικό καθεστώς». Δηλαδή να δίνονται κίνητρα στους υπαλλήλους οι οποίοι βρίσκονται κοντά στη σύνταξη για να αποχωρήσουν άμεσα από το Δημόσιο.
Οι δύο αυτές επιλογές της κυβέρνησης έχουν ως στόχο την μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 άτομα έως το 2015.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα και την εφαρμογή από εφέτος έως και το 2015 του κανόνα «1 πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις» θα προκύψει ένα κενό για την επίτευξη του στόχου της τάξης των 35.000 υπαλλήλων.
Για να καλυφθεί το κενό αυτό και παράλληλα να αποφευχθούν οι απολύσεις στις οποίες επιμένει η τρόικα θα απομακρυνθούν 20.000 υπάλληλοι το 2013 και 15.000 το 2014 είτε μέσω εργασιακής εφεδρείας είτε μέσω του προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος.
Βέβαια, τα μέτρα αυτά αφενός θα πρέπει να συμφωνηθούν στο εσωτερικό της κυβέρνησης κατά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, όποτε κι αν πραγματοποιηθεί αυτή, και αφετέρου να εγκριθούν από την τρόικα η οποία είναι ιδιαίτερα επιφυλακτική με την εφεδρεία μετά το «φιάσκο» του 2011.