Την υιοθέτηση νέου μηχανισμού οικονομικής στήριξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα αναλυτική έκθεση αξιολόγησης τριών πιθανών σεναρίων ενώ φαίνεται να προκρίνει τον λεγόμενο «Μηχανισμό Εγγυημένων Διαφορικών Τιμών» (Feed In Premium).

Πρέπει να σημειωθεί ότι η αναμόρφωση του μηχανισμού στήριξης των ΑΠΕ αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο θα πρέπει να έχει καταλήξει στον νέο μηχανισμό έως τον Ιούνιο.

Στην έκθεση εξετάζονται τρία πιθανά σενάρια και συγκεκριμένα γίνεται αξιολόγηση του υφιστάμενου μηχανισμού Feed In Tarif (εγγυημένες σταθερές τιμές) και τονίζεται ότι έχει συμβάλει καθοριστικά στην ωρίμαση των τεχνολογιών όπως τα αιολικά και τα μικρά υδροηλεκτρικά, ενώ έχει λειτουργήσει αποτελεσματικά και για τη στήριξη των φωτοβολταϊκών. Ωστόσο αναφέρεται ότι ο συγκεκριμένος μηχανισμό παρουσιάζει μειονεκτήματα, που συνοψίζονται στα εξής:

• Μη αντανάκλαση των τιμών της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

• Επίπτωση στη λειτουργία της αγοράς, αφού οι μακροχρόνια εγγυημένες σταθερές τιμές οδηγούν σε αλλοίωση της ελεύθερης αγοράς.

• Δυσκολία προσαρμογής στις αλλαγές του κόστους της τεχνολογίας.

Σε ό,τι αφορά τον μηχανισμό υποχρεωτικής ποσόστωσης quota, όπου η πολιτεία θέτει ως υποχρέωση στους καταναλωτές, τους προμηθευτές ή τους παραγωγούς ένα συγκεκριμένο ποσοστό της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν ή διαθέτουν αντίστοιχα να προέρχεται από ΑΠΕ, η έκθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η εφαρμογή του στην Ελλάδα δεν φαίνεται εφικτή.

Στην έκθεση παρουσιάζεται αναλυτικά και ο μηχανισμός Feed In Premium και τονίζεται ότι η κατά τα επόμενα χρόνια η ανάπτυξη της αγοράς ΑΠΕ, η αύξηση και η διασπορά των αιολικών εγκαταστάσεων και η αύξηση και ωρίμαση της φ/β τεχνολογίας, σε συνδυασμό με την ωρίμαση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, θα επιτρέψουν πιθανά την αποτελεσματικότερη εισαγωγή του για ορισμένες τεχνολογίες με ελαχιστοποίηση των μειονεκτημάτων του. «Η αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων ενός τέτοιου συστήματος μπορεί να εξεταστεί μέσω ενός προσεκτικού σχεδιασμού» καταλήγει η έκθεση, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει διαβούλευση με το σύνολο των εμπλεκόμενων φορέων.