Δηλώσεις συμμετοχής στο «κούρεμα» των ομολόγων άρχισαν τη Δευτέρα από μεγάλους πιστωτές της χώρας, καθώς κορυφώνεται η μάχη του PSI, από την οποία εξαρτάται αν θα προχωρήσει ομαλά η εφαρμογή του νέου προγράμματος βοήθειας των 130 δισ. ευρώ. Ωστόσο, αντιδράσεις σημειώνονται από ασφαλιστικά ταμεία αλλά και φυσικά πρόσωπα, κατόχους ομολόγων, λόγω της απροθυμίας να υποστούν κούρεμα 53,5% στην ονομαστική αξία των τίτλων τους.
Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο ανακοίνωσε ότι 12 από τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής του θα συμμετάσχουν στην ανταλλαγή των ομολόγων.
Πρόκειται για τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και Ταμεία που κατέχουν ομόλογα αξίας 45 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του πρακτορείου Reuters. Από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν οι τράπεζες Εθνική, Alpha και Eurobank, ενώ επίσης στους 12 περιλαμβάνονται οι Allianz, Axa, BNP Paribas, CNP Assurances, Commerzbank, Deutsche Bank, Greylock Capital Management, ING Bank, Intesa Sao Paolo.
Ακόμη, οι περισσότερες γερμανικές τράπεζες φέρονται έτοιμες να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters. Ειδικότερα, πηγή της FMS Wertmanagement FMS A.UL. δήλωσε ότι η τράπεζα, η οποία είναι η πλέον εκτεθειμένη σε ελληνικά ομόλογα καθώς κατέχει τίτλους αξίας άνω των 8 δισ. ευρώ, θα αποδεχθεί τη συμφωνία. Συνολικά, οι γερμανικές τράπεζες κατέχουν ομόλογα αξίας περίπου 15 δισ. ευρώ.
Όσον αφορά στα ασφαλιστικά ταμεία, ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος και ο υπουργός Εργασίας Γ.Κουτρουμάνης συναντήθηκαν τη Δευτέρα με τις διοικήσεις των μεγαλύτερων Ταμείων
προκειμένου να τους τονίσουν την ανάγκη συμμετοχής τους στο PSI και να τους διαβεβαιώσουν ότι θα αποζημιωθούν για τις απώλειες που θα υποστούν, με βάση το νόμο που έχει ήδη ψηφισθεί.
Τα ασφαλιστικά ταμεία αναμένεται να αποφασίσουν σήμερα, Τρίτη, σε συνεδριάσεις των διοικητικών τους συμβουλίων για τα ομόλογα 7,5 δισ. ευρώ που έχουν στην κατοχή τους, ενώ για τα υπόλοιπα14 δισ. που προέκυψαν από μετατροπή των καταθέσεών τους στην Τράπεζα της Ελλάδος το κούρεμα θα γίνει υποχρεωτικά, χωρίς δική τους απόφαση.
Η ΑΔΕΔΥ χαρακτηρίζει το κούρεμα έγκλημα εις βάρος της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων.
Όσον αφορά στα φυσικά πρόσωπα, όπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα, οι τράπεζες έχουν αρχίσει να στέλνουν ειδοποιήσεις ή να καλούν τηλεφωνικά τους πελάτες τους για να δηλώσουν εάν επιθυμούν να συμμετάσχουν στο κούρεμα. Οι τράπεζες έχουν δώσει περιθώριο στους πελάτες τους να απαντήσουν έως αύριο, Τετάρτη.
Πρόκειται για συνολικά 11.000 άτομα που έχουν επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα. Ήδη, κάποιοι από αυτούς, αντιδρώντας στο σχέδιο, έχουν δημιουργήσει Σύλλογο Φυσικών Προσώπων Ομολογιούχων Ελληνικού Δημοσίου, με σκοπό την προάσπιση των συμφερόντων τους.
Για τα φυσικά πρόσωπα, αν και το υπουργείο Οικονομικών επαναλαμβάνει ότι θα βρεθεί τρόπος αποζημίωσής τους, εν τούτοις δεν έχει ξεκαθαριστεί πως θα γίνει αυτό.
Μήνυμα Βενιζέλου
Στην προσπάθεια από πλευράς κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος έδωσε συνεντεύξεις -στο Reuters και στην τηλεόραση του Bloomberg- προκειμένου να προειδοποιήσει τους πιστωτές της χώρας ότι δεν θα υπάρξει καλύτερη προσφορά.
«Οποιος νομίζει ότι θα διακρατήσει τα ομόλογά του και θα πληρωθεί για ολόκληρο το ποσό κάνει λάθος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει τις ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs) αν χρειαστεί, για να υποχρεώσει το σύνολο των πιστωτών να δεχθεί το κούρεμα.
Ο κ. Βενιζέλος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η συμμετοχή των ιδιωτών θα ξεπεράσει το 90% και συμπλήρωσε πως στόχος είναι η καθολική συμμετοχή. «Αυτή είναι η καλύτερη πρόσφορά επειδή δεν υπάρχει άλλη, είναι η μόνη υφιστάμενη», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στο Bloomberg.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα Τα Νέα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην κυβέρνηση θεωρούν πιθανή αλλά όχι απολύτως βέβαιη την επιτυχία της συμφωνίας. Βασίζονται όμως στο ότι η εναλλακτική λύση, το λεγόμενο Plan B, θα είναι χειρότερο για όλους και άρα δεν θα το προτιμήσουν οι πιστωτές. Για το θέμα συζήτησαν χθες σε συνάντησή τους ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και ο κ. Βενιζέλος.
Η κυβέρνηση θα περιμένει έως την Πέμπτη στις 10:00 το βράδυ ώρα Ελλάδος τις τελευταίες δηλώσεις συμμετοχής. Το ντιλ θα προχωρήσει αν εξασφαλιστεί συμμετοχή άνω του 75% στο σύνολο των 206 δισ. ευρώ, δηλαδή αν προσφερθούν για ανταλλαγή ομόλογα ονομαστικής αξίας άνω των 154,5 δισ. ευρώ.
Σε αυτή την περίπτωση, θα μπορεί να ενεργοποιήσει τις ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs)για να ανεβάσει υψηλότερα το ποσοστό. Αν το ποσοστό είναι άνω του 90% δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιήσει τις ρήτρες, αλλά αυτό δεν θεωρείται πιθανό.
Στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος βρίσκονται τα ομόλογα υπό ελληνικό δίκαιο, συνολικής αξίας 177 δισ. ευρώ. Με συμμετοχή 2/3 στην κατηγορία αυτών των ομολόγων, μπορούν να ενεργοποιηθούν τα CACs και να εξασφαλιστεί κούρεμα για το σύνολο του ποσού. Ετσι, υπερκαλύπτεται αυτομάτως το κατώφλι των 154,5 δισ. ευρώ και η συμφωνία κλείνει με επιτυχία.