Μέτρα-«φωτιά» για τις επικουρικές συντάξεις απαιτεί η τρόικα, που ζητά την υιοθέτηση του σκληρότερου σεναρίου. Στόχος είναι η μείωση στις καταβαλλόμενες συντάξεις να φτάσει, κατά μέσο όρο, το 35% όταν με βάση το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας δεν θα ξεπερνούσε το 15% (μεσοσταθμικά πάντα).
Σημειώνεται πως με βάση την πρόταση του υπουργείου Εργασίας θα ενοποιηθούν τα πέντε μεγαλύτερα επικουρικά ταμεία μισθωτών. Το σχέδιο -που έχει εγκριθεί και από την τρόικα- προβλέπει ένα Tαμείο «γίγαντα» για 3,5 εκατομμύρια ασφαλίσμενους.
Ωστόσο, τις δύο τελευταίες ημέρες υπήρξε νέα εμπλοκή στο ύψος των καταβαλλόμενων συντάξεων. Το υπουργείο Εργασίας προτείνει το ποσοστό αναπλήρωσης να κυμαίνεται από 20% έως 45% ανάλογα με τη βιωσιμότητα του κάθε φορέα, ενώ είχε εξεταστεί το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν για να μη θιγούν οι χαμηλές συντάξεις.
Τώρα η τρόικα επανέρχεται στο θέμα και ζητά άμεση σύνδεση των εισφορών με τις παροχές, κάτι που θα οδηγήσει τις επικουρικές συντάξεις σε… ελεύθερη πτώση.
Η τρόικα, σύμφωνα με το Εθνος της Κυριακής, κάνει ολική επαναφορά στο Aσφαλιστικό και ανοίγει εκ νέου το θέμα ζητώντας μέτρα-σοκ σε κύρια και επικουρική ασφάλιση καθώς και στο εφάπαξ. Ενδεικτικό της δριμύτητας με την οποία τέθηκε το θέμα είναι πως οι δανειστές επανέφεραν το σκληρότερο σενάριο για τις επικουρικές συντάξεις, που προβλέπει άμεση σύνδεση εισφορών και παροχών, με αποτέλεσμα η μείωση, κατά μέσο όρο, να αγγίζει το 35%.
Η τρόικα όχι μόνο επιμένει στο θέμα των εργασιακών αλλά ζητά μέτρα εδώ και τώρα και στο Aσφαλιστικό για να καλυφθούν οι απώλειες των Tαμείων από τη μείωση των μισθών (που η ίδια έχει ζητήσει). Οι απώλειες αυτές με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις θα φτάσουν τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, σε μiα κρίσιμη χρονικά συγκυρία και ενώ τα Tαμεία δίνουν ήδη μάχη με τα ελλείμματα.
Νέος κύκλος μεταρρύθμισης
Ουσιαστικά η κατακόρυφη μείωση των μισθών που ζητούν οι δανειστές θα «συμπαρασύρει» και τις κύριες συντάξεις. Δηλαδή θα πρέπει να ανοίξει εκ νέου θέμα ασφαλιστικής μεταρρύθμισης με έμφαση στην περικοπή των υψηλών συντάξεων (π.χ. επιβολή αυστηρότερου πλαφόν) και στον περιορισμό της πρόωρης εξόδου. Παράλληλα, οι δανειστές επανήλθαν με σκληρότερες προτάσεις στο θέμα των επικουρικών ταμείων, παρά το ότι είχε υπάρξει συμφωνία στο αρχικό σχέδιο του υπουργού Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη. Η τρόικα ζητά τώρα ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, ώστε το καταβαλλόμενο ποσό να είναι σε άμεση συνάρτηση με το ύψος των εισφορών.
Και θέμα εφάπαξ
Τέλος, ενδεικτικό των ασφυκτικών πιέσεων είναι πως οι εκπρόσωποι των δανειστών άνοιξαν και θέμα εφάπαξ παροχών, παρά το ότι υπήρχε μια κατ’ αρχάς συμφωνία για «μετάθεση» των μέτρων (ώστε να κλείσουν τα άλλα θέματα). Δηλαδή, ζήτησαν άμεσα μέτρα και για τα εφάπαξ, με περικοπή των βοηθημάτων σε όσα Ταμεία είναι στο «κόκκινο» (κάτι που αφορά κυρίως τους φορείς του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα).
Σημειώνεται πως τον Νοέμβριο υπήρξαν περικοπές στο εφάπαξ σε τρία Ταμεία -του Δημοσίου, της ΔΕΗ και της Εμπορικής- ωστόσο, απ’ ό,τι φαίνεται, αυτό δεν ήταν αρκετό για να κλείσει, έστω και προσωρινά, το θέμα.
Η «λυπητερή»
Μισό μηνιάτικο θα παίρνουν οι εργαζόμενοι
Μισό μισθό θα παίρνουν κάθε μήνα οι εργαζόμενοι σε περίπτωση που υιοθετηθεί όλο το πακέτο μέτρων της τρόικας. Με βάση τα επίσημα στοιχεία, οι μισθοί έπεσαν μέσα σε έναν χρόνο κατά 14% και αναμένεται νέα μείωση κατά 7,69% τη φετινή χρονιά (εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας).
Την ίδια στιγμή, τυχόν κατάργηση 13ου και 14ου μισθού θα μείωνε τους μισθούς κατά 15%, ενώ άλλο ένα 10% θα χαθεί σε περίπτωση μείωσης του κατώτατου μισθού. Ενδεικτικό του «τσουνάμι» μειώσεων που είναι σε εξέλιξη στον ιδιωτικό τομέα είναι το ότι στους κλάδους των καταλυμάτων και της εστίασης το διάστημα 2010-2011 το συνολικό κόστος εργασίας μειώθηκε κατά 32,5%. Μέχρι τώρα 9,2 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν κάνει φτερά από τις τσέπες των μισθωτών. Οι εξελίξεις στο «μέτωπο» των μισθών απειλούν να… τινάξουν στον αέρα και τα ασφαλιστικά ταμεία, που βλέπουν τα έσοδά τους σε ελεύθερη πτώση.
Με βάση τα στοιχεία του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη, η ύφεση έχει επηρεάσει τα έσοδα των Ταμείων κατά 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ το έτος. Αναμένεται την ίδια στιγμή αύξηση των συνταξιούχων για τα επόμενα πέντε χρόνια, οπότε θα φτάσουν στους 60.000 με 70.000 ανά έτος. Ενδεικτικό της στενής «σχέσης» μισθών και συντάξεων είναι πως τυχόν κατάργηση των δώρων και του επιδόματος αδείας θα στοίχιζε στο ασφαλιστικό σύστημα τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Μια τέτοια εξέλιξη θα… επιτάχυνε ουσιαστικά τη λήψη και νέων μέτρων στο «μέτωπο» των συντάξεων.