Σε μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων για τις επιχειρήσεις και καθιέρωση σταθερού φορολογικού πλαισίου, που θα ισχύσει για μία 10ετία, προσβλέπει το Υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο της διαβούλευσης με τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Ο βασικός άξονας της φορολογικής μεταρρύθμισης που επεξεργάζεται η κυβέρνηση στοχεύει στην ενιαία φορολογική μεταχείριση για κάθε ευρώ που κερδίζει μια επιχείρηση, ασχέτως του νομικού της «μανδύα».

Στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων που πραγματοποιεί η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών με τα πολιτικά κόμματα εξετάζεται και το ενδεχόμενο μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις.

Σήμερα τα νομικά πρόσωπα επιβαρύνονται μεσοσταθμικά με φορολογία 40% επί των κερδών. Για παράδειγμα, σε μια επιχείρηση με κέρδη 100.000 ευρώ παρακρατούνται αρχικώς φόροι 20.000 ευρώ (φόρος 20% επί των αδιανέμητων κερδών), ενώ θα καταβληθεί επιπλέον φόρος 20.000 ευρώ εάν η εταιρία αποδώσει κέρδη 80.000 στους μετόχους (φόρος 25% επί των διανεμόμενων κερδών). Υπενθυμίζεται πως στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή προβλέπεται διάταξη με την οποία οι μέτοχοι θα φορολογούνται αυτοτελώς με 25% και όχι με βάση τα υπόλοιπα εισοδήματά τους, όπως ίσχυε μέχρι τώρα

Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη φορολόγηση των κερδών προβλέπει συντελεστή 15% στα διανεμόμενα και 15% στα αδιανέμητα κέρδη των επιχειρήσεων, κάτι που σημαίνει μείωση της μέσης φορολογικής επιβάρυνσης στο 27,5%.

Πάντως η επικρατέστερη, για την ώρα, ιδέα προβλέπει φορολόγηση 15% (αντί 20%) στα αδιανέμητα κέρδη και 18% (αντί 25% ή 15%) στα διανεμόμενα, που οδηγεί σε μέση φορολογική επιβάρυνση 30,3%.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από την πλευρά του προτείνει επιπλέον μέτρα όπως:

– Αύξηση συντελεστή φορολόγησης των ομόρρυθμων εταιριών από το 20% στο 25%.

– Αντικατάσταση των υφιστάμενων φορολογικών κινήτρων με φοροαπαλλαγή για την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων.

Οπως τονίζουν αρμόδιοι παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών, οι διαβουλεύσεις για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, εάν θεωρηθεί δεδομένη η διεξαγωγή εκλογών τον ερχόμενο Απρίλιο. Εάν η κυβέρνηση δεν καταλήξει σε συμβιβαστική πρόταση με τα κόμματα έως τα μέσα Φεβρουαρίου για την φορολογική μεταρρύθμιση, τότε το υπό κατάρτιση φορολογικό νομοσχέδιο μάλλον θα περάσει στην ευθύνη της νέας κυβέρνησης.

Ο μεγάλος σκόπελος στις διαπραγματεύσεις για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων είναι τα ισοδύναμα δημοσιονομικά αντίμετρα που θα καλύψουν τις απώλειες εσόδων από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών. Στο οικονομικό επιτελείο συνδέουν μάλιστα τη μείωση της μέσης φορολογικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων με τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των φυσικών προσώπων (από το 45% στο 40%).

Σε κάθε περίπτωση οι όποιες αλλαγές θα ισχύσουν για τα κέρδη του 2012 που θα δηλωθούν το 2013.