Κινδυνεύουν οι μισθοί και οι συντάξεις από την αδυναμία της πολιτείας να «χτυπήσει» τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή.
Οι συνέπειες της εισφοροδιαφυγής είναι εμφανείς στη μεγάλη πτώση των εσόδων των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ) το 2011, που οδήγησε σε μεγάλη αύξηση των ελλειμμάτων τους και κατ’ επέκταση των επιχορηγήσεών τους από τον τακτικό προϋπολογισμό, υπογραμμίζει σχετικά στο τελευταίο οικονομικό δελτίο της η Alpha Bank.
Οπως σημειώνουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της τράπεζας: «Η αύξηση των πρωτογενών δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού το 2011, παρά τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και στις λειτουργικές δαπάνες, οφείλεται αποκλειστικά σε αυτή την αιτία. Δηλαδή στην ανεξέλεγκτη μείωση των εσόδων των ΟΚΑ. Ωστόσο, η διαφαινόμενη αδυναμία αύξησης και των καθαρών εσόδων του προϋπολογισμού, παρά τη σημαντική αύξηση της επιβάρυνσης των συνεπών φορολογουμένων τα τελευταία δύο έτη, δείχνει ότι ο κρατικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να θεωρείται πλέον ως αποτελεσματική ασφαλιστική δικλείδα για κάλυψη των ελλειμμάτων των ΟΚΑ (εκτός εκείνων που προέρχονται από την πραγματική κοινωνική ασφάλιση), των ΔΕΚΟ (εκτός της παροχής συγκεκριμένων και σαφώς προσδιορισμένων επιχορηγήσεων για ενίσχυση του έργου τους), των ΟΤΑ ή άλλων Οργανισμών που εξαρτώνται έως σήμερα από το κράτος».
Και δεν παραλείπουν να επισημάνουν: «Επιπλέον, οι μισθοί και οι συντάξεις που πληρώνονται στους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα (σε μεγάλο βαθμό με σύμβαση μονιμότητας), που ανήλθαν στα 19,7 δισ. ευρώ στο 11μηνο (σημειώνοντας μικρή σχετικά πτώση κατά 3,6% από το 11μηνο του 2010), δεν θα είναι δυνατό να πληρωθούν απρόσκοπτα στα επόμενα έτη χωρίς την είσπραξη των καθαρών εσόδων του προϋπολογισμού από όλους τους υπόχρεους στον φόρο και όχι μόνο από τους συνεπείς φορολογουμένους.
Ωστόσο, η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή αυξήθηκαν σημαντικά (αντί να μειωθούν) το 2011».Και αναφέρουν: Οι εισπράξεις από άμεσους φόρους περιορίστηκαν στο 11μηνο στα 1,77 δισ. ευρώ και ήταν μειωμένες κατά 26,2% από το αντίστοιχο 11μηνο παρελθόντων οικονομικών ετών. Αυτό σημαίνει ότι ελάχιστες είναι οι εισπράξεις από τις ληξιπρόθεσμες βεβαιωμένες απαιτήσεις του Δημοσίου έναντι φορολογουμένων φυσικών και νομικών προσώπων.
Σε 45 δισ. ευρώ έχουν εκτιμηθεί οι ληξιπρόθεσμες οφειλές φυσικών και νομικών προσώπων, όμως όλο και μεγαλύτερο μέρος από αυτές καθίστανται ουσιαστικά μη εισπράξιμες, ενώ μεγάλες εξακολουθούν να είναι οι απώλειες από την είσπραξη φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων. Οι εξελίξεις αυτές δείχνουν τη συνεχιζόμενη εξαιρετικά προβληματική λειτουργία των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών ακόμη και στη σημερινή κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας. Παράλληλα, η μεγάλη πτώση των εσόδων των ΟΚΑ από εισφορές το 2011 (εκτιμάται στα 4,5 δισ. ευρώ) αποδίδεται συνήθως: α) στη μεγαλύτερη ύφεση το 2011 και στη μεγαλύτερη του αναμενομένου μείωση της απασχόλησης και β) στις σημαντικές μειώσεις μισθών στο Δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.