Στα αζήτητα παραμένει η φοροκάρτα και το υπουργείο Οικονομικών καταγράφει ακόμα ένα φιάσκο στο ενεργητικό του, παρά το γεγονός ότι η κάρτα αποδείξεων – όπως είναι η επίσημη ονομασία της – θα μπορούσε να αποτελέσει ουσιαστικό εργαλείο διευκόλυνσης των φορολογουμένων και βασικό όπλο κατά της φοροδιαφυγής.
Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι σε διάστημα δυόμισι μηνών μετά την πρεμιέρα της φοροκάρτας, στις αρχές Οκτωβρίου, μόνο 30.693 φορολογούμενοι ή λιγότερο από το 0,5% του συνόλου των περίπου 8 εκατ. φορολογουμένων έχουν ενεργοποιήσει κάρτες αποδείξεων. Ορισμένοι από αυτούς μάλιστα ενεργοποίησαν περισσότερες από μία κάρτες, με αποτέλεσμα οι έτοιμες προς χρήση φοροκάρτες να φτάνουν τις 37.481.
Ωστόσο οι περισσότερες από τις φοροκάρτες που έχουν ενεργοποιηθεί είναι παραπεταμένες. Ενδεικτικό είναι ότι στην ειδική εφαρμογή που έχει αναπτύξει η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων, στην οποία καταγράφονται μέσω φοροκάρτας τα οικονομικά δεδομένα των συναλλαγών, τα «χτυπήματα» φτάνουν μόλις τα 1.300.
Με λίγα λόγια, στο σύστημα ηλεκτρονικής και άμεσης καταγραφής των αποδείξεων έχουν περάσει μόνο 1.300 συναλλαγές κυρίως σε μεγάλα καταστήματα που υποστηρίζουν τη χρήση της. Στο σύνολο της αγοράς, όπως υποστηρίζουν αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ένα στα δύο καταστήματα που διαθέτουν μηχανήματα POS, αυτά δηλαδή που χρησιμοποιούνται για την πληρωμή μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών, μπορούν να «περάσουν» τις φοροκάρτες.
Τι λέει το υπουργείο. Αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών απορρίπτουν χαρακτηρισμούς περί φιάσκου. Εξηγούν ότι αυτή είναι η πρώτη φάση γνωριμίας με τη φοροκάρτα και το μέτρο όχι μόνο δεν εγκαταλείπεται, αλλά εξετάζονται τρόποι για να γίνει η χρήση της ελκυστική. Σε αυτό το πλαίσιο, στο τραπέζι έχουν πέσει προτάσεις και για παροχή φορολογικών κινήτρων (π.χ. επιστροφή φόρου για όσους χρησιμοποιούν την κάρτα αποδείξεων) χωρίς να έχουν ληφθεί αποφάσεις, ενώ προωθείται επικοινωνιακή καμπάνια το νέο έτος.
Το βασικό αντικίνητρο για τη χρήση της φοροκάρτας, αναγνωρίζουν στο υπουργείο Οικονομικών, δεν είναι άλλο από την αλλαγή του νόμου σχετικά με τα κίνητρα συλλογής αποδείξεων που ίσχυαν μέχρι το καλοκαίρι, οπότε όποιος φορολογούμενους συνέλεγε περισσότερες αποδείξεις από αυτές που απαιτούνταν για την κάλυψη του αφορολογήτου είχε μπόνους έκπτωση φόρου 10%. Η κατάργηση του φορομπόνους και η διατήρηση μόνο της ποινής έξτρα φόρου για όσες αποδείξεις λείπουν για τη συμπλήρωση του αφορολόγητου, σε συνδυασμό με τη μείωση του τελευταίου στα 5.000 ευρώ, έκοψε την ορμή του «κινήματος αποδείξεων».
Από το επόμενο έτος, όμως, αν προχωρήσει τελικά το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για καθολικό πόθεν έσχες, δεν αποκλείεται οι φορολογούμενοι να κληθούν να δηλώσουν στην Εφορία το σύνολο των δαπανών τους με αποδείξεις. Σε αυτή την περίπτωση, η φοροκάρτα αναμένεται να επανέλθει στο προσκήνιο.