Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ μπαίνουν 12.558 μεγάλες επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο πάνω από 100.000 ευρώ, οι οποίες από τις αρχές του έτους δεν έχουν υποβάλει τουλάχιστον μία προσωρινή δήλωση ΦΠΑ.
Η σχετική λίστα έχει καταρτιστεί έπειτα από διασταύρωση στοιχείων που έκανε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, αξιολογώντας τη φορολογική συμπεριφορά όλων των επιχειρήσεων οι οποίες το 2010 είχαν τζίρο πάνω από 100.000 ευρώ.
Εξετάστηκε ποιες από αυτές είχαν υποβάλει δηλώσεις ΦΠΑ το 2010 και πόσες από αυτές δεν έχουν υποβάλει τουλάχιστον μία δήλωση κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Ετσι προέκυψε κατάλογος 12.558 επιχειρήσεων οι οποίες δεν έχουν υποβάλει τουλάχιστον μία προσωρινή δήλωση ΦΠΑ και τώρα βρίσκονται αντιμέτωπες με προσωρινούς ελέγχους και ενδεχομένως Αυτόφωρο, στον βαθμό που οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους υπερβαίνουν τα 75.000 ευρώ και δεν φροντίσουν στο μεταξύ να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους.
Οι περισσότερες επιχειρήσεις που πιάστηκαν στην απόχη των διασταυρώσεων για μη υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ εντοπίζονται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και φτάνουν τις 2.877. Ακολουθούν 2.108 επιχειρήσεις στην Περιφέρεια Αττικής και 1.105 επιχειρήσεις στην Περιφέρεια της Κρήτης. Στο Βόρειο Αιγαίο εντοπίζονται οι λιγότερες επιχειρήσεις που δεν έχουν υποβάλει τουλάχιστον μία περιοδική δήλωση ΦΠΑ από τις αρχές του έτους, καθώς φτάνουν τις 217.
Στο σύνολό τους πρόκειται για μεγάλες επιχειρήσεις με βιβλία τρίτης κατηγορίας και προτεραιότητα στον έλεγχο θα έχουν οι επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν υποβάλει τις περισσότερες προσωρινές δηλώσεις για το 2011. Στη συνέχεια οι έλεγχοι θα επεκταθούν κατά φθίνουσα σειρά σε όλες τις επιχειρήσεις.
Και συλλήψεις. Το ΣΔΟΕ, το τελευταίο διάστημα επιδίδεται σε συντονισμένο φοροκυνηγητό για την είσπραξη ΦΠΑ υπό τις οδηγίες του εισαγγελέα Ι. Διώτη και του οικονομικού εισαγγελέα Γ. Πεπόνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, δεν θα αργήσουν οι συλλήψεις με τη διαδικασία του Αυτοφώρου και για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, πλην ΦΠΑ. Ηδη στα χέρια του κ. Πεπόνη βρίσκεται η μαύρη λίστα των 14.700 φυσικών και νομικών προσώπων με συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 37 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει πόσα έσοδα είναι εισπράξιμα και πόσα αφορούν επιχειρήσεις που έχουν προ πολλού κλείσει ή οφειλέτες που έχουν αποβιώσει.
Στη λίστα περιλαμβάνονται αφενός τα στοιχεία έξι χιλιάδων επιχειρήσεων με ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 150.000 ευρώ και συνολικά χρέη προς το Δημόσιο 30 δισ. ευρώ, τα οποία είχαν δημοσιοποιηθεί τον Σεπτέμβριο από το υπουργείο Οικονομικών, και αφετέρου τα στοιχεία 8.700 φυσικών προσώπων με συνολικές οφειλές 7 δισ. ευρώ, η δημοσιοποίηση των οποίων προσέκρουσε στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με αποτέλεσμα μόνο ένα τμήμα της να κατατεθεί στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.
Εναν προς έναν. Τώρα ο κ. Πεπόνης και οι συνεργάτες του στο ΣΔΟΕ έχουν αρχίσει να εξετάζουν έναν προς έναν τους οφειλέτες που περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη λίστα και σύντομα – όπως αναφέρουν πηγές του ΣΔΟΕ – θα αρχίσουν οι συλλήψεις, αρχής γενομένης από όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη πάνω από 150.000 ευρώ. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο μεγαλύτερος οφειλέτης του Δημοσίου είναι μια άλλη όψη του ιδίου του Δημοσίου και συγκεκριμένα ο ΟΣΕ, ο οποίος έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές 1,262 δισ. ευρώ.
ΣΤΟ ΔΕΚΑΜΗΝΟ
Πτώση 4,4% στα καθαρά έσοδα
Η κινητοποίηση του ΣΔΟΕ το τελευταίο διάστημα σε συνεργασία με την Οικονομική Αστυνομία και οι διαδοχικές συλλήψεις για μη απόδοση ΦΠΑ υπαγορεύονται τόσο από την ασθμαίνουσα πορεία των εσόδων, όσο και από τις πιέσεις της τρόικας, αλλά και της κοινωνίας για πάταξη της φοροδιαφυγής και «φοροφυγάδες στη φυλακή».
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι τον Οκτώβριο τα καθαρά έσοδα σημείωσαν μείωση 6,9% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα και εισπράχθηκαν 4,2 δισ. ευρώ. Συνολικά στο δεκάμηνο έχουν εισπραχθεί 39,2 δισ. ευρώ και για να μην πέσει έξω ο προϋπολογισμός τους τελευταίους δύο μήνες θα πρέπει να εισπραχθούν 12,4 δισ. ευρώ.
Ενδεικτικό της κατάστασης στο μέτωπο των εσόδων είναι ότι έναντι ετήσιου στόχου αύξησης κατά 0,8%, τα καθαρά έσοδα στο δεκάμηνο εμφανίζουν μείωση 4,4%.