Εως και 30% θα πέσουν οι μισθοί για 1,9 εκατ. εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα εφόσον συμφωνηθεί μαζικά η εφαρμογή, με επιχειρησιακές συμβάσεις, των κατώτατων ορίων της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αντί των αμοιβών των κλαδικών και των ομοιοεπαγγελματικών που ισχύουν σήμερα. Αυτό προκύπτει από τη μελέτη που παρουσίασε χθες η πρώην υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λ. Κατσέλη για τις επιπτώσεις τις οποίες θα έχει στην ελληνική οικονομία η συμπίεση των μισθών στα επίπεδα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης.
Οι κλάδοι
Με βάση τα στοιχεία, οι εργαζόμενοι που δυνητικά μπορεί να επηρεαστούν ανά κλάδο είναι:
-772.900 απασχολούμενοι στο λιανικό και χονδρικό εμπόριο.
-417.000 εργαζόμενοι στη μεταποίηση.
-303.800 απασχολούμενοι στα ξενοδοχεία – καταλύματα και στην εστίαση.
-111.900 εργαζόμενοι στις χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες.
-262.200 εργαζόμενοι στις κατασκευές και
-79.500 εργαζόμενοι στην ενημέρωση και στην επικοινωνία.
Οι απώλειες, όπως προκύπτει από τη συγκριτική ανάλυση των κλαδικών συμβάσεων που θα μπορούν να καταργούν οι επιχειρησιακές σε συνδυασμό με τη μη εφαρμογή της ευνοϊκότερης ρύθμισης και το «πάγωμα» των επεκτάσεων, θα φτάνει έως το 30%. Για παράδειγμα, οι αμοιβές στον κλάδο εμπορίου – πωλητών κυμαίνονται από 860,64 ευρώ (εισαγωγικός μισθός) έως 1.467 ευρώ (33 έτη εργασίας) και η απόκλιση από τα κατώτατα όρια της ΕΓΣΣΕ είναι της τάξης του 16,37% έως 29,31%. Αντίστοιχα, στον κλάδο των τραπεζών, οι αποκλίσεις κυμαίνονται από 26% έως 28,3%.
«Οι προωθούμενες αλλαγές δίνουν τη δυνατότητα για απότομες μειώσεις μέχρι τα επίπεδα της ΕΓΣΣΕ προκαλώντας δραματικές μειώσεις στους ήδη μειωμένους προϋπολογισμούς χιλιάδων εργαζομένων ενώ παράλληλα θα βαθύνουν, ακόμη περισσότερο την ύφεση το 2011 και το 2012», δήλωσε η Λ. Κατσέλη παίρνοντας αποστάσεις από τα νέα μέτρα που η ίδια είχε αποφύγει να λάβει.
Χθες πάντως στη Βουλή ο υπουργός Γ. Κουτρουμάνης επαναβεβαίωσε ότι παραμένει η ΕΓΣΣΕ ως «δίχτυ» ασφαλείας και ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλία για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων κυρίως μέσω της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους. Αντιδράσεις εκδηλώνονται, ωστόσο, και για το «πάγωμα» της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων.
Τρία σενάρια
Η πρώην υπουργός έκρουσε, πάντως, τον κώδωνα κινδύνου και για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι τυχόν γενικές μειώσεις των μισθών και για το 1,9 εκατ. των εργαζομένων στο ΑΕΠ.
Με βάση τρία σενάρια μειώσεων των μισθών έως τα κατώτατα όρια της ΕΓΣΣΕ (κατά 10%, 20% και 30%) εκτιμά ότι θα αφαιρεθούν 4,5 δισ. έως 13,5 δισ. ευρώ από την ελληνική οικονομία. Δηλαδή το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 2,09% – 6,26% επιδεινώνοντας την ύφεση (στο -5% αντί του προβλεπόμενου -2,5%).