Οδηγίες για το νέο σύστημα πιστοποίησης των αναπηρικών συντάξεων με τη δημιουργία του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) παρέχει σε εγκύκλιό του το ΙΚΑ. Μέσω του ΚΕΠΑ θα επανακριθούν όλες οι μη οριστικές συντάξεις, καθώς και όλες οι νέες αιτήσεις για την έκδοση συντάξεων αναπηρίας.

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ» στόχος της παρέμβασης είναι να περιοριστεί ο αριθμός των αναπηρικών συντάξεων κατά 55.000-60.000 σε βάθος τριετίας, δηλαδή στο 10% όπως ζητεί και η τρόικα. Οι υγειονομικές επιτροπές του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, που θα λειτουργούν σε 45 σημεία της χώρας και θα συγκροτούνται από γιατρούς του ειδικού Σώματος, είναι από σήμερα αρμόδιες για τον καθορισμό ποσοστού αναπηρίας είτε για χορήγηση σύνταξης αναπηρίας είτε για τον χαρακτηρισμό ατόμων ως ΑμεΑ.

Ο ενδιαφερόμενος υποχρεούται να υποβάλει απαραίτητα αίτηση αξιολόγησης με όλα τα δικαιολογητικά, όπως αυτά αναφέρονται στις σχετικές οδηγίες, σε μία από τις 45 Γραμματείες ΚΕΠΑ της επιλογής του. Εφόσον τα δικαιολογητικά του (φάκελος) κριθούν πλήρη από ιατρό προελέγχου, γίνεται η κατάθεση της αίτησης και παραλαμβάνει αποδεικτικό κατάθεσης αίτησης. Σε διαφορετική περίπτωση η αίτηση δεν παραλαμβάνεται από τη Γραμματεία ΚΕΠΑ και επιστρέφονται όλα τα δικαιολογητικά.

Ο ιατρός προελέγχου υποδεικνύει στον αιτούντα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Ενημερώνεται από την Κεντρική Γραμματεία ΚΕΠΑ μέσω ταχυδρομείου (πρόσκληση) για την ημερομηνία και την ώρα προσέλευσής του στην υγειονομική επιτροπή.

Έπειτα από λίγες ημέρες παραλαμβάνει από τη Γραμματεία ΚΕΠΑ, όπου υπέβαλε αρχικά την αίτησή του, τη γνωμάτευση της υγειονομικής επιτροπής, χρησιμοποιεί τη γνωμάτευση του ΚΕΠΑ για κάθε νόμιμη χρήση και μπορεί να παίρνει αντίγραφα για όλο τον χρόνο που ισχύει η γνωμάτευση.