Tον τρόπο λειτουργίας του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) παρουσίασαν χθες οι υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας Γιώργος Κουτρουμάνης και Ανδρέας Λοβέρδος, αντίστοιχα, επισημαίνοντας ότι οι ασφαλισμένοι των ταμείων, οι κλάδοι υγείας των οποίων εντάσσονται στον ΕΟΠΥΥ, θα έχουν πλέον τη δυνατότητα πολλών επιλογών, άρα την πρόσβαση σε περισσότερες υπηρεσίες περίθαλψης.
Ο κ. Κουτρουμάνης επισήμανε ότι ξεκινά τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ με στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για 9,5 εκατ. ασφαλισμένους και με προϋπολογισμένη δαπάνη για το 2012 χαμηλότερη από τα 8 δισ. ευρώ.
Ο νέος οργανισμός θα αναπτυχθεί σε τέσσερα στάδια έως ότου τεθεί σε πλήρη λειτουργία. Σε πρώτη φάση, διευκρίνισε ο κ. Κουτρουμάνης, ο οργανισμός, με 60 υπαλλήλους, θα στεγαστεί σε κτίριο του ΙΚΑ στο κέντρο της Αθήνας. Η οριστική στέγασή του θα γίνει στον χώρο που χρησιμοποιήθηκε ως κέντρο Τύπου στους Ολυμπιακούς Aγώνες της Αθήνας.
Σε δεύτερο φάση, από τον Οκτώβριο και έπειτα, οι 9,5 εκατ. ασφαλισμένοι που προέρχονται από το ΙΚΑ, τον ΟΠΑΔ, τον ΟΑΕΕ, τον ΟΓΑ και αλλά μικρότερα ταμεία θα συνταγογραφούν στο ενιαίο συνταγολόγιο, το οποίο θα είναι στα πρότυπα αυτού που ισχύει σήμερα για το ΙΚΑ. Oπως επισήμανε ο υπουργός Εργασίας, οι ασφαλισμένοι θα διατηρήσουν τα βιβλιάρια υγείας τους, «γιατί αυτή είναι η ταυτότητά τους», αλλά το συνταγολόγιο που θα έχουν οι γιατροί που θα συμβληθούν με τον νέο οργανισμό θα είναι ενιαίο.
Tο σύστημα θα είναι απόλυτα ελεγχόμενο. Αρχικά η συνταγογράφηση θα ελέγχεται από την ηλεκτρονική σάρωση των συνταγών και στη συνέχεια από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η οποία θα γίνεται με βάση το νέο ενιαίο συνταγολόγιο.
Oπως ανέφερε ο υπουργός Yγείας Ανδ. Λοβέρδος στον ΕΟΠΠΥ θα ενταχθούν από την αρχή του επόμενου μήνα οι δομές του ΙΚΑ και τα πρώτα 50 κέντρα υγείας.
Το τρίτο στάδιο ανάπτυξης του οργανισμού προβλέπει την υπογραφή 5.000 νέων συμβάσεων με ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς, που επιθυμούν να συνεργαστούν με το ΕΟΠΥΥ.
Αναφορικά με τις αμοιβές τους, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ εξήγησε ότι θα υπάρχει μία αρχική σύμβαση γύρω στα 900 με 1.000 ευρώ, ποσό το οποίο θα προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των ασθενών που θα «βλέπουν» και θα φτάνει μέχρι και τα 2.800 ευρώ για κάποιες ειδικότητες.
Καταγγελία ΙΣΑ
Ο νέος οργανισμός προσκρούει ωστόσο στην αντίθεση των γιατρών οι οποίοι απέχουν και σήμερα από τα καθήκοντά τους, καταγγέλλοντας την υποβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας των πολιτών, αλλά και τον επιστημονικό και επαγγελματικό αφανισμό του ιατρικού προσωπικού.
Για ψευδεπίγραφο μόρφωμα συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας κάνει λόγο ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ο οποίος απορρίπτει τον ΕΟΠΠΥ ως «επικίνδυνο για την περίθαλψη των πολιτών, αλλά και την αξιοπρέπεια των Eλλήνων ιατρών και του ιατρικού έργου».