Κατατέθηκε στη Βουλή από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη, το νομοσχέδιο για την Κοινωνική Οικονομία και Επιχειρηματικότητα. Στόχος του σχεδίου νόμου είναι η ανάπτυξη και στη χώρα μας εναλλακτικών μορφών επιχειρηματικής δράσης σε δραστηριότητες κοινωνικού σκοπού για την προαγωγή της τοπικής ανάπτυξης, τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην αγορά εργασίας στρωμάτων του πληθυσμού που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την καταπολέμηση της φτώχειας, των διακρίσεων και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Από τις νέες αυτές μορφές επιχειρήσεων αναμένεται να δημιουργηθούν 60.000 βιώσιμες νέες θέσεις εργασίας την τριετία 2012 – 2014. Το κόστος του προγράμματος το οποίο θα καλυφθεί από κοινοτικούς πόρους μέσω του Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας, είναι ύψους 60 εκατ. ευρώ με δυνατότητα αύξησης του ποσού σε 100 εκατ. ευρώ.

Θεσπίζεται μια νέα μορφή επιχείρησης η κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση. Παράλληλα αναγνωρίζονται και καταγράφονται οι φορείς που δραστηριοποιούνται ήδη στην Κοινωνική Οικονομία και Επιχειρηματικότητα ενώ προβλέπεται η δυνατότητα δημιουργίας δικτύων συνεργασίας από τις Κοινωνικές Επιχειρήσεις. Στην Ελλάδα λειτουργούν σήμερα 8.400 περίπου συνεταιρισμοί με 950.000 περίπου μέλη.

Παράλληλα εξειδικεύονται τα κριτήρια με τα οποία θα πιστοποιούνται οι φορείς της Κοινωνικής Οικονομίας. Η κοινωνική επιχείρηση βασίζεται στον αστικό συνεταιρισμό, της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης. Δεν προβλέπεται διανομή κερδών εκτός από την αμοιβή των μελών για την εργασία τους.

Λειτουργεί με τις βασικές αρχές, της ελεύθερης συμμετοχής, της δημοκρατικής διοίκησης, «ένα μέλος, μια ψήφος», της περιορισμένης διανομής των κερδών στα μέλη που προσφέρουν εργασία και την επανεπένδυση, την αλληλεγγύη, και την ανεξαρτησία από τις κρατικές δομές.
Με τη δημιουργία των κοινωνικών επιχειρήσεων, δημιουργούνται ευκαιρίες απασχόλησης για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας σε περιοχές έντονης οικονομικής κρίσης.

Αντικείμενο των επιχειρήσεων αυτών, είναι η παροχή σύγχρονων, ποιοτικών κοινωνικών υπηρεσιών (περιβάλλον, πολιτισμός, παραδοσιακά προϊόντα, τοπική ανάπτυξη, φροντίδα ηλικιωμένων ή ατόμων με αναπηρία κλπ).

Με το νόμο παρέχονται κίνητρα για τη σύσταση και τη λειτουργία των κοινωνικών επιχειρήσεων και πέρα από την αξιοποίηση Κοινοτικών Πόρων, δίνεται η δυνατότητα αξιοποίησης του η αξιοποίηση του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης και της πρόσβασης σε όλα τα επιδοτούμενα προγράμματα για την ενίσχυση της απασχόλησης, και παρέχονται φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις καθώς και διατήρηση των επιδομάτων των ανέργων και εργαζομένων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.