Τα «μέτωπα» της φορολογίας είναι ανοιχτά, επανεξετάζονται από μηδενική βάση και μπαίνουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.
Το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων έδωσε, χθες, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος, δηλώνοντας ότι «επανεξετάζονται οι 980 φοροαπαλλαγές, οι φορολογικοί συντελεστές μεταξύ των οποίων και ορισμένοι συντελεστές του ΦΠΑ αλλά και τα αντικειμενικά κριτήρια για τους ελεύθερους επαγγελματίες».

Την ίδια ώρα παραμένει η σύγχυση στην αγορά σχετικά με την αύξηση του ΦΠΑ στο 23% από 13% στην εστίαση με τους εκπροσώπους του τουριστικού κλάδου να αντιδρούν στην εφαρμογή τριών διαφορετικών συντελεστών ΦΠΑ στην ίδια επιχείρηση, δηλαδή 6,5% στη διαμονή, 13% για τα all-inclusive των ξένων πελατών και 23% για τους εγχώριους.

Η αύξηση του ΦΠΑ στο 23% στις υπηρεσίες εστίασης θα ισχύει από την 1η Σεπτεμβρίου αλλά θα είναι προσωρινή μέχρι να εφαρμοστούν οι αλλαγές στους συντελεστές που θα προβλέπονται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Επίσης θα συνοδευτεί με εξαιρέσεις αφού οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών μελετούν κωδικό προς κωδικό το ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης προκειμένου να εξαιρέσουν κατηγορίες καταστημάτων και επιχειρήσεων από το ΦΠΑ 23%. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο ΦΠΑ 13% θα παραμείνουν και τα τουριστικά πακέτα για τους Έλληνες, ενώ από την αύξηση θα εξαιρεθούν τα τυποποιημένα τρόφιμα και η παροχή υπηρεσιών εστίασης από καταστήματα που ο κύριος όγκος του τζίρου τους προέρχεται από πωλήσεις τροφίμων. Για την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση ο κ. Μόσιαλος υπογράμμισε ότι «κανένας δεν θέλει να έχει μόνιμα υψηλούς συντελεστές ΦΠΑ. Θα ήταν παράλογο. Οι συντελεστές ΦΠΑ αλλάζουν όσο αλλάζει το κλίμα στην οικονομία. Δεν είμαστε κυβέρνηση που θέλει να επιβάλει υψηλούς φόρους. Είναι ειδικές οι συνθήκες».

Αρχές Οκτωβρίου
Σύμφωνα με πληροφορίες τα σχέδια του Οικονομικού Επιτελείου για το νέο φορολογικό καθεστώς που θα ανακοινωθεί στις αρχές Οκτωβρίου προβλέπουν:

1. Νέο δεύτερο «ψαλίδισμα» των φορολογικών εκπτώσεων για μεσαία εισοδήματα και πλήρη κατάργησή τους για τα υψηλά, μέτρο που θα συνδυασθεί με μειώσεις συντελεστών στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό επανεξετάζονται από μηδενική πλέον βάση οι εκπτώσεις δαπανών για ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη, οι τόκοι στεγαστικών δανείων, τα ασφάλιστρα, οι ασφαλιστικές εισφορές, οι φοροαπαλλαγές για τις γονικές παροχές και κληρονομιές ακινήτων, οι εκπτώσεις δαπανών για επιχειρήσεις και οι απαλλαγές στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και στο ΦΠΑ. Το βασικό σενάριο προβλέπει ότι το «ψαλίδισμα» θα αρχίσει από ένα ορισμένο ύψος εισοδήματος και πάνω με το πήχυ να τοποθετείται στα 30.000 ευρώ και θα κλιμακώνεται μέχρι την πλήρη κατάργηση των φοροαπαλλαγών για τα εισοδήματα πάνω από 50.000 ευρώ. Με βάση το ισχύον καθεστώς από το φόρο εκπίπτει το 20% των παραπάνω δαπανών και το ποσοστό περιορίζεται στο 10% για το υπερβάλλον τμήμα εισοδήματος πάνω από τα 40.000 ευρώ.

2. Νέο «μοντέλο» συντελεστών ΦΠΑ. Δύο είναι τα επικρατέστερα σενάρια. Το ένα προβλέπει μείωση του χαμηλού και κανονικού συντελεστή κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες στο 10% από 13% και στο 20% από 23% με ταυτόχρονη κατάργηση του 6,5% και των μειωμένων κατά 30% συντελεστών που ισχύουν για τα νησιά. Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο, που φαίνεται να κερδίζει έδαφος, θα εφαρμοσθεί ενιαίος ΦΠΑ 18% ή 19% στις πωλήσεις αγαθών και την παροχή υπηρεσιών αλλά θα διατηρηθεί ένας χαμηλός συντελεστής που θα εφαρμόζεται σε ορισμένα προϊόντα και υπηρεσίες.

3. Νέου τύπου κριτήρια για τον έμμεσο προσδιορισμό των εισοδημάτων περίπου 1 εκατ. ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών. Τα εισοδήματα θα προσδιορίζονται με ένα ειδικό αλγόριθμο και μέσω συνδυαστικών κριτηρίων όπως το είδος της επαγγελματικής δραστηριότητας, η περιοχή της επαγγελματικής εγκατάστασης, οι αμοιβές του προσωπικού και ο αριθμός τους.

Στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, εξετάζονται μέτρα όπως η κατάργηση του ΦΠΑ 23% στα νεόδμητα ακίνητα και η μείωση των φόρων μεταβίβασης, σε συνδυασμό όμως με αύξηση των αντικειμενικών αξιών, διορθωτικές κινήσεις στα τέλη κυκλοφορίας, κατάργηση του φόρου πολυτελείας.

Πρόταση ΣΕΤΕ για ενιαίο ΦΠΑ στο 6,5%

Ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 6,5% σε όλους τους δυνατούς συνδυασμούς του τουριστικού πακέτου προτείνει ο ΣΕΤΕ στο πλαίσιο της διατήρησης της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Σύμφωνα με το ΣΕΤΕ ο ενιαίος συντελεστής 6,5% θα πρέπει να εφαρμόζεται επί της συνολικής αξίας των υπηρεσιών που περιλαμβάνει το κάθε πακέτο το οποίο μπορεί να έχει μια από τις ακόλουθες πέντε μορφές: «διανυκτέρευση», «διανυκτέρευση με πρωϊνό», «διανυκτέρευση με ημιδιατροφή», «διανυκτέρευση με πλήρη διατροφή» και «διανυκτέρευση με all inclusive».

Την ίδια ώρα μια από τις μεγαλύτερες Ενώσεις Ξενοδόχων της χώρας, και συγκεκριμένα της Χαλκιδικής, εκτιμά ότι σε αναστολή οδεύει το μέτρο της αύξησης του ΦΠΑ στην εστίαση, ενώ ταυτόχρονα διαψεύδονται οι προβλέψεις για 10% αύξηση του Τουρισμού φέτος στην περιοχή και το ποσοστό ανόδου περιορίζεται προσώρας στο 5%.

Αναστολή
Όπως τόνισε χθες ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, κ. Γ. Τάσιος, «θεωρούμε πως εν τέλει θα οδηγηθούμε σε οριζόντια αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ μέχρι νεωτέρας», ενώ επισήμανε ότι ειδάλλως θα θιγούν όλοι οι επαγγελματίες και ειδικά στα ξενοδοχεία τα προβλήματα είναι αξεπέραστα με τις προσυμφωνημένες εδώ και ένα χρόνο τιμές στα τουριστικά πακέτα. Παράλληλα ο κ. Τάσσιος υπογράμμισε πως προκύπτουν και σοβαρότατα διαδικαστικά ζητήματα, καθώς η εφαρμογή της αύξησης του ΦΠΑ θα υποχρεώσει τα ξενοδοχεία να λειτουργούν με τρεις διαφορετικούς συντελεστές εντός της ίδιας επιχείρησης, δηλαδή 6,5% στη διαμονή, 13% για τα all-inclusive των ξένων πελατών και 23% για τους εγχώριους.