Ηλεκτρονικές διασταυρώσεις στις συναλλαγές που θα εμφανίσουν στις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών και προμηθευτών περίπου 1.000.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να εντοπίσει όσους «φουσκώνουν» τις δαπάνες τους και περιπτώσεις πλαστών και εικονικών τιμολογίων.
Η υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω του TAXISnet διευκολύνει τις ελεγκτικές υπηρεσίες αφού έχουν τη δυνατότητα ανά πάσα στιγμή να ελέγχουν και να διασταυρώνουν ηλεκτρονικά τα στοιχεία των τιμολογίων που υποβάλλουν οι επιτηδευματίες και να εντοπίζουν όσους αποκρύπτουν έσοδα, αγορές ή δαπάνες, όσους δηλώνουν ανύπαρκτες αγορές και δαπάνες καθώς και τους επιτηδευματίες που αν και υπόχρεοι δεν υποβάλλουν συγκεντρωτικές καταστάσεις. Οι επιτηδευματίες έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών για τη χρήση του 2010. Από την 1η Ιουλίου τέθηκε σε παραγωγική λειτουργία, στο περιβάλλον του νέου TAXISnet, η υπηρεσία ηλεκτρονικής υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών, προμηθευτών και πιστωτικών υπολοίπων.
Οι καταστάσεις
Η υποβολή των καταστάσεων από φέτος μπορεί να γίνει για πρώτη φορά με δύο τρόπους:
1. Με την απευθείας συμπλήρωση διαδικτυακής ηλεκτρονικής φόρμας. Αυτή συμπληρώνεται μέσα από τον λογαριασμό του χρήστη στο περιβάλλον του νέου TAXISnet. Η δυνατότητα αυτή προσφέρεται για καταστάσεις που περιλαμβάνουν μέχρι και 50 εγγραφές. Με τον τρόπο αυτό διευκολύνεται η υποβολή δηλώσεων από φορολογούμενους με σχετικά μικρό όγκο κινήσεων.
2. Με τη δημιουργία και υποβολή κατάλληλου αρχείου. Το αρχείο αυτό συχνά παράγεται αυτόματα από το σύστημα μηχανογραφημένης λογιστικής της κάθε επιχείρησης. Επιπλέον, το αρχείο μπορεί να δημιουργηθεί και με εφαρμογή της ΓΓΠΣ που ο χρήστης εγκαθιστά στον προσωπικό του υπολογιστή. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη από το διαδικτυακό τόπο της ΓΓΠΣ www.gsis.gr.
Η ΓΓΠΣ διευκρινίζει ακόμη τα εξής:
Το αρχείο προς υποβολή πρέπει να είναι συμπιεσμένο σε μορφή ZIP. Επίσης το όνομα του πρωτογενούς (ασυμπίεστου) αρχείου προς υποβολή, δεν πρέπει να περιέχει ελληνικούς χαρακτήρες.
Αρχική κατάσταση είναι η πρώτη υποβολή κατάστασης.
Σε περίπτωση λανθασμένης υποβολής, δίνεται η δυνατότητα στο χρήστη να υποβάλει ανακλητική κατάσταση με το σύνολο των εγγραφών, μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής. Στην περίπτωση αυτή η δήλωση που ισχύει είναι η τελευταία ανακλητική.
Προσοχή: Τα πεδία «Σύνολο αξίας λιανικών πωλήσεων» και «Σύνολο αξίας συναλλαγών για τις οποίες δεν υπάρχει υποχρέωση υποβολής στοιχείων στις αναλυτικές γραμμές», μέχρι και το έτος αναφοράς 2010 δεν συμπληρώνονται.
Προθεσμία
Η υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών και πιστωτικών υπολοίπων προβλέπεται από το άρθρο 20 του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ).
Η προθεσμία υποβολής των καταστάσεων λήγει την 30ή Σεπτεμβρίου 2011 ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ του υπόχρεου ως εξής:
Μέχρι 20 Σεπτεμβρίου 2011 για τους ΑΦΜ με καταληκτικό ψηφίο 1,2,3
Μέχρι 23 Σεπτεμβρίου 2011 για τους ΑΦΜ με καταληκτικό ψηφίο 4,5,6
Μέχρι 27 Σεπτεμβρίου 2011 για τους ΑΦΜ με καταληκτικό ψηφίο 7,8,9
Μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2011 για τους ΑΦΜ με καταληκτικό ψηφίο 0.