Από φέτος θα συνδεθεί η χορήγηση κοινωνικών επιδομάτων με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, που βάσει μνημονίου θα ετίθετο σε ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2012.
Αυτό σημαίνει ότι θα μειωθεί δραστικά ο αριθμός των δικαιούχων τους και υπολογίζεται ότι μέχρι τέλος του έτους θα εξοικονομηθούν 500 με 600 εκατ. ευρώ. Τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας ψάχνουν κωδικό προς κωδικό τις δαπάνες για τα κοινωνικά επιδόματα (ανεργίας, πολυτεκνικό, επίδομα τρίτου παιδιού, ισόβια σύνταξη για πολύτεκνες μητέρες, φοιτητικό αλλά και το ΕΚΑΣ), προκειμένου να παρουσιάσουν στην τρόικα ένα αξιόπιστο σχέδιο περικοπών.
Οι δικαιούχοι των επιδομάτων θα προκύπτουν αφού συνυπολογιστεί το εισόδημα που δηλώνουν στην εφορία αλλά και τα τεκμήρια διαβίωσης (αυτοκίνητα, σπίτια κ.ά.). Επίσης, για τον πληρέστερο έλεγχο η κυβέρνηση θα δημιουργήσει ενιαίο φορέα παροχής κοινωνικών παροχών προκειμένου, όπως σημειώνουν στο οικονομικό επιτελείο, να επιτευχθεί καλύτερη στόχευση και να ενισχύονται οι κοινωνικές ομάδες που έχουν πραγματική ανάγκη. Επίσης, στο μέτωπο των κρατικών δαπανών έχει διαπιστωθεί ότι κατά τη διάρκεια του 2010 αλλά και φέτος δεν έχουν εφαρμοστεί στην πράξη οι μειώσεις των πρόσθετων παροχών, κυρίως στις ΔΕΚΟ και τους υπόλοιπους φορείς της γενικής κυβέρνησης.
Ετσι σχεδιάζεται «ψαλίδισμα» σε πλασματικές υπερωρίες , μετακινήσεις εκτός έδρας, νυχτερινά, συμμετοχές σε επιτροπές, ομάδες εργασίας, συμβούλια κ.ά. Επιπλέον προωθείται η άμεση κατάργηση φορέων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό (πρεσβείες, προξενεία, γραφεία Τύπου κ.ά.).
Ηδη έχουν εξαγγελθεί οι συγχωνεύσεις εφοριών και η μείωση του αριθμού των αστυνομικών τμημάτων. Στις αμυντικές δαπάνες έχει ληφθεί η απόφαση για μείωση του αριθμού των στρατοπέδων και περικοπές στα εξοπλιστικά προγράμματα.