Σχέδιο για νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών εξετάζει το Yπουργείο Οικονομικών, με την παροχή κινήτρων για να κλείσουν οφειλές και βιβλία οι φορολογούμενοι ούτως ώστε το Δημόσιο να έχει μια ξεκάθαρη εικόνα για το ποια από τα ληξιπρόθεσμα χρέη των 36 δισ. ευρώ μπορούν τελικά να ρυθμιστούν, ούτως ώστε να αποφασίσει ποια θα «κυνηγήσει» με κατασχέσεις και ποια θα διαγράψει.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η νέα ρύθμιση, με χρόνο αναφοράς τον Οκτώβριο 2010, θα είναι σαρωτική, καθώς θα αφορά κάθε είδους οφειλές (από ΦΠΑ μέχρι υποθέσεις φορολογίας κεφαλαίου). Η αποπληρωμή θα μπορεί να γίνεται είτε εφάπαξ, χωρίς προσαυξήσεις και πρόστιμα, είτε με δόσεις, ο αριθμός των οποίων θα καθορίζει και το πόσο θα μειωθούν οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα.
Υπενθυμίζεται πως στα μέσα Νοεμβρίου το Yπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε επέκταση των ευνοϊκών ρυθμίσεων για τους ληξιπρόθεσμους οφειλέτες του Δημοσίου και για όσους υπέβαλαν αίτηση έως τις 31 Δεκεμβρίου.
Με τη νέα ρύθμιση θα προβλέπεται και άρση του φορολογικού απορρήτου στις περιπτώσεις ληξιπρόθεσμων χρεών που δεν αποδίδονται στο Δημόσιο πάνω από κάποιο χρονικό διάστημα, καθώς και δημοσιοποίηση των ονομάτων των συγκεκριμένων φορολογουμένων.
Πού έχουν φτάσει τα ληξιπρόθεσμα
Η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το έτος 2009 αποκαλύπτει ότι το σύνολο των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο έως τις 31-12-2009 έφτασε στα 36,8 δισ. ευρώ, ή στο 15,9% του ΑΕΠ, ποσό που αναλύεται σε:
• 33,55 δισ. ευρώ, που είναι τα βεβαιωθέντα έσοδα στις ΔΟΥ.
• 3,3 δισ. ευρώ, που είναι τα ανείσπρακτα χρέη των τελωνείων.
Oπως παρατηρεί το Eλεγκτικό Συνέδριο, από τους φόρους ύψους 89,1 δισ. ευρώ, που βεβαιώθηκαν εντός του 2009, εισπράχθηκαν μόλις 50,6 δισ. ευρώ ή το 56,8% και έμεινε ανείσπρακτο το 43,2%. Τα μεγαλύτερα προβλήματα αφορούν τα μη φορολογικά έσοδα, όπου το ποσοστό είσπραξης έναντι των βεβαιωθέντων διαμορφώθηκε στο 13,5%, ενώ στα φορολογικά έσοδα από άμεσους και έμμεσους φόρους το ποσοστό είσπραξης ήταν 63,8% επί των βεβαιωθέντων.
Σφίγγει ο κλοιός
Πάντως το Yπουργείο Οικονομικών έχει στόχο να στείλει μήνυμα στις επαγγελματικές ομάδες που έχουν υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής, ότι οι ποινικές κυρώσεις θα είναι αυστηρότατες και άμεσες και θα ενταχτούν στο τελικό κείμενο μόλις συμφωνηθούν με το Yπουργείο Δικαιοσύνης
Μάλιστα στη διαβούλευση με τους επαγγελματικούς και τους κοινωνικούς φορείς ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου επέμεινε στη διαδικασία του αυτοφώρου για όσους συστηματικά φοροδιαφεύγουν.
Επιχειρηματίες και επαγγελματίες εκφράζουν ενστάσεις καθώς επισημαίνουν ότι από τη μια υπάρχει κίνδυνος κατάχρησης εξουσίας από τις ελεγκτικές υπηρεσίες και από την άλλη ότι ήδη οι ποινικές κυρώσεις είναι εξοντωτικές.
Στον αντίποδα, ο υπουργός Οικονομικών άνοιξε διάπλατα το θέμα του συμψηφισμού των οφειλών επιχειρήσεων και Δημοσίου, κάνοντας λόγο για «ρύθμιση που θα διευρύνει τον συμψηφισμό στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που υπάρχουν».
Στην κατεύθυνση αυτή, η ηγεσία του υπουργείου προσανατολίζεται στον συμψηφισμό χρεωστικού και πιστωτικού ΦΠΑ και ενδεχομένως και άλλων παρακρατούμενων φόρων, όχι όμως ασφαλιστικών εισφορών.