Στην ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών για τη βεβαίωση προστίμων για ημιυπαίθριους χώρους και αυθαίρετα κτίσματα θα προχωρήσει από τα μέσα Νοεμβρίου το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σε μια προσπάθεια να κινητοποιήσει τους πολίτες να υπαχθούν στη ρύθμιση.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το Μνημόνιο το Δημόσιο θα πρέπει να εισπράξει 600 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2011 από τους ημιυπαίθριους και 1,5 δισ. ευρώ από τα αυθαίρετα μέχρι το τέλος του 2012.

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι οι ιδιοκτήτες θα δηλώσουν τα ακίνητά τους και θα εισρεύσει ζεστό χρήμα στα δημόσια ταμεία. Ωστόσο, αν και έχουν περάσει πάνω από τέσσερις μήνες από την έναρξη της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για την υπαγωγή στη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους και απομένουν τρεισήμισι μήνες έως το τέλος αυτής, έχουν υποβληθεί μόλις 100.000 αιτήσεις.

Η συγκεκριμένη επίδοση υπολείπεται του στόχου αφού υπολογίζεται ότι οι ημιυπαίθριοι άλλα και οι άλλες πολεοδομικές παραβάσεις που εμπίπτουν στο νόμο Mπιρμπίλη ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, αυτή τη στιγμή έχουν εισπραχθεί από την πληρωμή των παραβόλων περίπου 22 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 10 εκατ. ευρώ έχουν πάει στο «πράσινο ταμείο» και τα υπόλοιπα 12 εκατ. ευρώ στο υπουργείο Οικονομικών.

Από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής δηλώνουν πως δεν θα παρασχεθεί καμία χρονική παράταση για ένταξη στη ρύθμιση, γεγονός που σημαίνει ότι στις 50 ημέρες μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και πριν τη λήξη της σχετικής προθεσμίας οι έρευνες των ελεγκτικών μηχανισμών για τη βεβαίωση προστίμων για ημιυπαίθριους χώρους θα είναι εντατικοί, ώστε να πεισθούν οι πολίτες να προσέλθουν προς ρύθμιση στις πολεοδομίες.

Την ίδια στιγμή και υπό την πίεση πάντα του Μνημονίου, το οποίο προβλέπει επιπλέον έσοδα 1,5 δισ. ευρώ από πρόστιμα αυθαιρέτων, στο υπουργείο Οικονομικών φαίνεται ότι καταλήγουν σε σχέδιο δελεασμού των ιδιοκτητών μέσω της δραστικής μείωσης των τσουχτερών προστίμων που ισχύουν σήμερα Πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι η ρύθμιση μπορεί να κατατεθεί και μέχρι το τέλος της χρονιάς, και θα προβλέπει τη μείωση των προστίμων και ένα μικρό χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να δηλώσουν το αυθαίρετό τους.

Από την πλευρά του το υπουργείο Περιβάλλοντος διασαφηνίζει σε όλους του τόνους πως δεν προτίθεται με κανένα τρόπο να προωθήσει ρύθμιση νομιμοποίησης των αυθαιρέτων, σημειώνοντας ότι οποιαδήποτε κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση θα καταπέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.