Φορο-«ανάσες» σε εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες δίνει η κυβέρνηση με το αυτόματο κλείσιμο 1.000.000 ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων της τελευταίας δεκαετίας και τη μείωση του φορολογικού συντελεστή των αδιανέμητων κερδών των επιχειρήσεων στο 20% από το 2011 που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο πρωθυπουργός έβαλε προς το παρόν «φρένο» στην εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης λέγοντας ότι «δεν θα προχωρήσει γιατί δεν υφίσταται ο κατάλληλος μηχανισμός αναδιανομής για να ενισχυθούν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα με σχετικό επίδομα».
Επιχειρήσεις
Πιο συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός, ικανοποιώντας τα αιτήματα του επιχειρηματικού κόσμου, ανακοίνωσε από το βήμα της ΔΕΘ ότι:
1. Επισπεύδεται η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα αδιανέμητα κέρδη από το 24% στο 20%. Η μείωση θα γίνει από το 2011. Στον τελευταίο φορολογικό νόμο προβλεπόταν η σταδιακή μείωση του συντελεστή από το 24% στο 20% σε ορίζοντα τετραετίας (μία μονάδα ανά χρόνο). Έτσι, από το 2011 τα κέρδη, που μένουν στην επιχείρηση για να γίνουν νέα επένδυση και δεν διανέμονται στους μετόχους, θα φορολογούνται με συντελεστή 20%.
«Ξέρουμε ότι η ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση περνά δύσκολες στιγμές λόγω της οικονομικής ύφεσης. Είχαμε δεσμευτεί για τη σταδιακή μείωση του συντελεστή των κερδών που δεν διανέμονται στους μετόχους, αλλά μένουν στην επιχείρηση για να γίνουν νέα επένδυση. Σήμερα, δίνουμε ώθηση στην επιχείρηση που λειτουργεί και προσπαθεί να επιβιώσει επιταχύνοντας τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των αδιανέμητων κερδών από το 24% στο 20% σε ένα χρόνο -από το 2011», ανακοίνωσε μιλώντας στους παραγωγικούς φορείς στη ΔΕΘ. Ταυτόχρονα, έκανε λόγο για ένα ειδικό φορολογικό καθεστώς δεκαετούς ορίζοντα από τη δημιουργία μίας επένδυσης.
2. Κλείνουν οριστικά και με συνοπτικές διαδικασίες 1.000.000 ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις της τελευταίας δεκαετίας, καθώς και οι υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση τραβά οριστικά μία γραμμή με το παρελθόν «όχι για παραγραφή, αλλά για απελευθέρωση. Απελευθέρωση του επιχειρηματία από το παρελθόν. Απελευθέρωση των φορολογικών μηχανισμών από τις ανέλεγκτες χρήσεις. Όλο το παρελθόν. Μέχρι σήμερα. Για να γίνει μία νέα αρχή». «Θα είναι πρώτη φορά που θα κλείσουμε οριστικά τη σχέση μας με το παρελθόν» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο της αυτόματης περαίωσης των ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων των χρήσεων 2000-2009, που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών, δίνει ισχυρά κίνητρα στους επιτηδευματίες που θα υπαχθούν στη ρύθμιση. Τα κίνητρα αυτά θα προβλέπουν:
Την άμεση παραγραφή των χρήσεων 2000-2004 με καταστροφή όλων των φορολογικών στοιχείων και των δεδομένων των φορολογικών βιβλίων που αφορούν στις συγκεκριμένες χρήσεις. Το δικαίωμα του Δημοσίου για έλεγχο των χρήσεων 2000-2004 παραγράφεται κανονικά στις 31 Δεκεμβρίου 2010. Για όσους υπαχθούν στη ρύθμιση πριν την ημερομηνία αυτή, η παραγραφή θα γίνει άμεσα, ενώ για όσους δεν υπαχθούν η προθεσμία παραγραφής θα παραταθεί για τουλάχιστον 6 – 12 μήνες ακόμη, προκειμένου να ελεγχθούν πλέον με τακτικό φορολογικό έλεγχο.
Την καταστροφή των φορολογικών στοιχείων για τις χρήσεις της περιόδου 2005 – 2009 που θα υπαχθούν στη ρύθμιση.
Περαίωση
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το σχέδιο της αυτόματης περαίωσης προβλέπει ακόμη τα εξής:
Ο υπολογισμός των πρόσθετων φόρων (φόρος εισοδήματος και ΦΠΑ) που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι για να κλείσουν οριστικά τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις τους θα γίνει αυτόματα με απλό μαθηματικό τύπο. Στην ουσία πρόκειται για συνοπτικό φορολογικό έλεγχο.
Τον υπολογισμό των πρόσθετων φόρων και την έκδοση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων θα αναλάβει η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων χωρίς να υπάρξει η παραμικρή παρεμβολή των εφοριών. Στην όλη διαδικασία εξετάζεται να συμμετάσχουν και τα φοροτεχνικά γραφεία.
Η εξόφληση των πρόσθετων φόρων θα γίνεται είτε εφάπαξ με έκπτωση 5% είτε σε μηνιαίες δόσεις.
Από τη ρύθμιση εξαιρούνται όσοι έχουν ήδη περαιώσει τις χρήσεις 2000 – 2006 και όσοι ακολουθούν τη διαδικασία της αυτοπεραίωσης.
Όσοι γυρίσουν την πλάτη στη νέα περαίωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον τακτικό έλεγχο της εφορίας που συνεπάγεται μεγάλες προσαυξήσεις φόρων και τσουχτερά πρόστιμα.
Γ. Παπακωνσταντίνου
Σε κλειστό δείπνο της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας, πολλά ερωτήματα δέχθηκε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ιδιαίτερα για το θέμα της επιστροφής ΦΠΑ, και παραδέχθηκε πως εξετάζει την περίπτωση συμψηφισμού απαιτήσεων του Δημοσίου με τις απαιτήσεις των επιχειρήσεων. Διευκρίνισε, όμως ότι η σκέψη αυτή αφορά μόνο σε οφειλές του Δημοσίου που εμπίπτουν στο υπουργείο Οικονομικών, διότι για τα άλλα υπουργεία (Εργασίας και Υγείας) ο συμψηφισμός είναι σχεδόν αδύνατος λόγω νομικών θεμάτων.