Στην υπογραφή τριετούς Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας κατέληξε η συνάντηση εργαζομένων και εργοδοτών την Πέμπτη. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε «πάγωμα» μισθών για το 2010 και αυξήσεις στα όρια του ευρωπληθωρισμού το 2011 (εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο +1,5%,) και το 2012 (οπότε ο ευρωπληθωρισμός εκτιμάται να είναι +1,7%). Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, κατώτερος μισθός την 1η Ιουλίου του 2011 θα διαμορφωθεί στα 750 ευρώ και την αντίστοιχη ημερομηνία του 2012 στα 763 ευρώ.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΓΣΕΕ
Παράλληλα, στην σύμβαση κατοχυρώνεται σε ένα βαθμό ο 13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα, αφού τα Δώρα Χριστουγένων και Πάσχα, όπως και το Επίδομα Αδείας αναγνωρίζονται ως τακτικές αποδοχές, οι οποίες σύμφωνα με τη θέληση των συμβαλλομένων μερών θα συνεχίσουν να καταβάλλονται.
Ακόμα στη σύμβαση, διατυπώνεται η θέληση των κοινωνικών εταίρων να προωθήσουν μέτρα κοινωνικής στήριξης, όπως η αύξηση του χρόνου επιδότησης των μακροχρόνια ανέργων και η δημιουργία λογαριασμού αλληλεγγύης προς τους μακροχρόνια άνεργους και τους χαμηλόμισθους.
«Οι διαπραγματεύσεις πέρασαν από σαράντα κύματα. Παρ’ ότι βρισκόμαστε στη μέγγενη του μνημονίου, κατορθώσαμε να κρατήσουμε ζωντανό τον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων», σχολίασε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος.
Ο κ. Παναγόπουλος, χαρακτήρισε την υπογραφή της σύμβασης «πράξη ευθύνης» και σημείωσε ότι η ΓΣΕΕ πέτυχε τη μεγαλύτερη δυνατή διασφάλιση του 13ου και 14ου μισθού.
Ωστόσο, όπως τόνισε, σύμφωνα με την προσωπική του θέση «η μέγιστη διασφάλιση, θα ήταν ο επιμερισμός αυτών των δώρων στους 12 μισθούς, έτσι ώστε να παραμείνουν αμετάβλητα τα ετήσια εισοδήματα των εργαζομένων. Όμως αυτό δεν κατέστη δυνατό αφενός μεν γιατί σε κάποιες εργοδοτικές οργανώσεις υπήρχαν αντιρρήσεις (αλλά οφείλω να ομολογήσω και από τις παρατάξεις εντός του Συνδικάτου) και το τρίτο που είχαμε να αντιμετωπίσουμε ήταν η πολιτική αυτή που σκιάζει τα πάντα και έχει οδηγήσει στο χαμηλότατο επίπεδο την ψυχολογία για την ανάπτυξη, για το εισόδημα για το τι μέλει γενέσθε».
Πάντως ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, απαντώντας και στις έντονες επικρίσεις που δέχθηκε για το ύψος της αύξησης, τόνισε ότι «κανένας δεν πρέπει να δει αυτές τις αυξήσεις στατικά. Τι παράγουν ως αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα στις κατώτατες αποδοχές όπου υπολογίζονται δεν είναι μεγάλο. Είναι όμως ποσοστά αυξήσεων που αμφισβητούν το πνεύμα και το γράμμα του μνημονίου ότι ο Ιδιωτικός Τομέας έπρεπε να μπει σε βαθιά κατάψυξη. Είναι μια ασπίδα αισιοδοξίας, είναι ένα φως σε αυτό το τούνελ που μας έχει επιβάλει η Τρόϊκα και το μνημόνιο και υλοποιεί βεβαίως η κυβέρνηση».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, δήλωσε: «συνυπογράφουμε μια νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η οποία αποτυπώνει τη βούληση του ιδιωτικού τομέα -που παραμένει ζωντανός- να προστατεύσει το εισόδημα των εργαζομένων του».
»Συμφωνήσαμε σε μέτρα – ασπίδα απέναντι στην κρίση που βιώνει η οικονομία και η κοινωνία μας λόγω της χρεοκοπίας του Δημοσίου».
Σε ό,τι αφορά το 13ο και 14ο μισθό, ο πρόεδρος του ΣΕΒ είπε: «Διασφαλίσαμε τον 13ο και 14ο μισθό των εργαζομένων μας. Στο κείμενο της νέας Συλλογικής Σύμβασης περιλαμβάνεται ρητό άρθρο που εκφράζει την αποδοχή όλων των συμβαλλομένων, ότι τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας, αναγνωρίζονται ως ‘τακτικές αποδοχές’».
Σημειώνεται ότι, ο πληθωρισμός ήδη κινείται πάνω από 5% και ότι το πάγωμα των μισθών για το 2010 αλλά και οι αυξήσεις στα όρια του ευρωπληθωρισμού για το 2011 και 2012, οδηγούν σε μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων.