Εντός Ιουνίου θα αποσταλούν τα πρώτα ειδοποιητήρια στους φορολογούμενους -φυσικά πρόσωπα το συνολικό εισόδημα των οποίων ξεπέρασε πέρυσι τα 100.000 ευρώ, για την καταβολή έκτακτης εισφοράς 1% για το οικονομικό έτος 2010.
Για τον προσδιορισμό του εισοδήματος, ορίζεται σε εγκύκλιο του ΥΠΟΙΚ, συνυπολογίζονται τόκοι καταθέσεων, κέρδη από το Χρηματιστήριο, εξαγορά μεριδίων σε αμοιβαία κεφάλαια, αυτοτελώς ή με ειδικό τρόπο φορολογούμενα εισοδήματα, καθώς και έσοδα από ακίνητα.
Ο φόρος θα καταβληθεί σε τρεις ισόποσες διμηνιαίες δόσεις.
Με την σχετική εγκύκλιο του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, παρέχονται διευκρινήσεις για το ποιοι είναι υπόχρεοι στην καταβολή της έκτακτης εισφοράς και πως αυτή θα εξοφληθεί. Συγκεκριμένα ορίζεται ότι:
Η έκτακτη εφάπαξ οικονομική εισφορά επιβάλλεται μόνο στα φυσικά πρόσωπα που είναι υποκείμενα σε φόρο εισοδήματος στην Ελλάδα. Δηλαδή, σε βάρος αυτών που αποκτούν εισόδημα στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας ή διαμονής τους και σε κάθε φυσικό πρόσωπο, ανεξάρτητα από την ιθαγένειά του, που υπόκειται σε φόρο για τα εισοδήματα που προκύπτουν στην αλλοδαπή, εφόσον έχει την κατοικία του στην Ελλάδα, καθώς και στους έμμισθους δημόσιους υπαλλήλους που υπηρετούν στην αλλοδαπή.
Κατά ρητή διατύπωση του νόμου η εισφορά επιβάλλεται και στο εισόδημα της σχολάζουσας κληρονομίας, καθώς και στο εισόδημα βουλευτών, δικαστικών και του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η εισφορά αυτή δεν επιβάλλεται σε βάρος νομικών προσώπων (ΑΕ, ΕΠΕ, προσωπικών εταιριών, κοινοπραξιών κλπ.), αλλά αφορά τα φυσικά πρόσωπα από τη συμμετοχή τους στα κέρδη των εν λόγω εταιριών.
Εξαιρούνται από την επιβολή της έκτακτης εισφοράς εισοδήματα που προέρχονται από αποζημιώσεις απόλυσης και εφάπαξ.
Στην έκτακτη εισφορά υπόκεινται εισοδήματα που προέρχονται από κέρδη από πώληση μετοχών εισηγμένων ή μη στο ΧΑ ή σε αλλοδαπό χρηματιστήριο, τα μερίσματα από ημεδαπές ή αλλοδαπές εταιρίες, τα κέρδη που προκύπτουν από την εξαγορά μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων, εισόδημα από πράξεις repos,οι συντάξεις αλλοδαπής προέλευσης που φορολογούνται μόνο στην αλλοδαπή, καθώς και τα εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες που απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος.
Επίσης, συνυπολογίζονται στο εισόδημα τόκοι καταθέσεων τραπεζών, τόκοι εντόκων γραμματίων του δημοσίου, τόκοι ομολόγων του δημοσίου, τόκοι από ομολογίες που εκδίδονται από εταιρίες ή επιχειρήσεις που εδρεύουν στην Ελλάδα, αμοιβές και μισθοί μελών ΔΣ ανώνυμης εταιρίας, ωφέλεια από πώληση εταιρικών μεριδίων, κ.τ.λ.
Ακόμη, τα ποσά εισοδήματος από μισθωτές υπηρεσίες που έχουν φορολογηθεί αυτοτελώς (π.χ. ποσά ΔΕΤΕ, ΔΕΧΕ, ΔΙΒΕΕΤ, ειδικά επιδόματα επικίνδυνης εργασίας κ.τ.λ.) και τα καθαρά κέρδη ατομικής επιχείρησης αποκλειστικά πλανόδιων λιανοπωλητών και αποκλειστικά λιανοπωλητών σε κινητές λαϊκές αγορές, αυτών που εκμεταλλεύονται ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια και κάμπινγκ, καθώς και των εκμεταλλευτών φορτηγών ΔΧ αυτοκινήτων.
Για τον υπολογισμό του εισοδήματος μετράνε ακόμα οι καθαρές αμοιβές από τις πάνω από δύο το μήνα υπηρεσίες ενεργού, μεικτής και ετοιμότητας εφημερίας για γιατρούς ενταγμένους στο ΕΣΥ κ.λπ.. ,τα χρηματικά ποσά που καταβλήθηκαν από ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρίες ή αναγνωρισμένα αθλητικά σωματεία κατά την υπογραφή του συμβολαίου μετεγγραφής ή την ανανέωση του συμβολαίου συνεργασίας, εφόσον πρόκειται για ποδοσφαιριστή, καλαθοσφαιριστή, προπονητή ή άλλον αμειβόμενο αθλητή, καθώς και τα επιδόματα ανέργων των παρ. 2 και 3 του άρθρου 33 του ν.1892/1990 που φορολογήθηκαν αυτοτελώς.
Στην εφάπαξ εισφορά υπόκεινται και όλα γενικά τα πραγματικά εισοδήματα του φυσικού προσώπου ή της σχολάζουσας κληρονομίας, έστω και αν δεν είχαν υπαχθεί σε φόρο εισοδήματος στο όνομά τους. Επομένως, η εφάπαξ εισφορά επιβάλλεται και στους εταίρους ή μέλη εταιριών περιορισμένης ευθύνης, προσωπικών εταιριών, κοινοπραξιών και προσώπων που αναφέρονται στην παρ. 4 του άρθρου 2 για τα κέρδη που απέκτησαν από αυτά, καθώς και στους μετόχους ανωνύμων εταιριών (μερίσματα).
Το εισόδημα
Η εισφορά επιβάλλεται στο συνολικό καθαρό εισόδημα του φυσικού προσώπου, πραγματικό ή τεκμαρτό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο του οικον. έτους 2010, όταν αυτό είναι 100.000 ευρώ και άνω και υπολογίζεται με συντελεστή 1% επί του συνολικού εισοδήματος.
Επομένως, αν το οικογενειακό εισόδημα (φορολογουμένου και συζύγου) είναι πάνω από 100.000 ευρώ, αλλά κανένας από τους δύο συζύγους δεν καλύπτει το ποσό των 100.000 ευρώ, δεν επιβάλλεται εισφορά.
Αν μόνο ο ένας από τους δύο συζύγους έχει εισόδημα 100.000 ευρώ , τότε μόνο σε αυτόν επιβάλλεται η εισφορά. Τέλος, αν και οι δύο έχουν εισόδημα 100.000 ευρώ ή πάνω από 100.000 ευρώ, τότε η εισφορά επιβάλλεται και στους δύο συζύγους.
Για την επιβολή της εισφοράς λαμβάνεται το καθαρό εισόδημα, από όλες τις κατηγορίες (ακίνητα, μισθωτές υπηρεσίες, εμπορικές επιχειρήσεις, κινητές αξίες, ελευθέρια επαγγέλματα, γεωργικές επιχειρήσεις) και αν το προκύπτον άθροισμα (συνολικό καθαρό ποσό) ανέρχεται σε 100.000 ευρω και άνω.
Δηλαδή, αν για παράδειγμα, φορολογούμενος έχει κατά το οικονομικό έτος 2010 συνολικό ατομικό εισόδημα 100.000 ευρώ, οφείλεται εισφορά 1.000 ευρώ και αν είχε συνολικό εισόδημα 106.000 ευρώ η έκτακτη εισφορά φτάνει τα 1.060 ευρώ.
Σε τρεις δόσεις
Η έκτακτη εισφορά βεβαιώνεται από τις εφορίες, αποστέλλεται εκκαθαριστικό στο φορολογούμενο και πληρώνεται σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις , από τις οποίες η πρώτη μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του επόμενου από τη βεβαίωση μήνα και κάθε μία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του τρίτου και του πέμπτου μήνα αντίστοιχα.
Επομένως, αν η εισφορά βεβαιωθεί μέσα στο μήνα Μάιο θα καταβληθεί σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη μέχρι 30 Ιουνίου 2010, η δεύτερη μέχρι 31 Αυγούστου 2010 και η τρίτη μέχρι 29 Οκτωβρίου 2010. Η πληρωμή της εισφοράς μπορεί να γίνει μέσω των τραπεζών.