Λιγότερες από 5.600 θα είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα καταφέρουν να ξεπεράσουν τις «συμπληγάδες» και να ενισχυθούν από το ΕΣΠΑ, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΣΕΕ, η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για πολλές χιλιάδες «λουκέτα» μέχρι το τέλος του 2010. Συνολικά έχουν υποβάλει αίτηση 43.750 επιχειρήσεις, αλλά μόλις το 13% αυτών ή περίπου μία στις οκτώ θα καταφέρει τελικά «να φτάσει στη βρύση του ΕΣΠΑ».
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης, σε συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό Οικονομίας, Σ. Αρναουτάκη, μετέφερε «μήνυμα αγωνίας και αγανάκτησης του εμπορικού κόσμου», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση.
«Ο κόσμος του εμπορίου δεν μπορεί να δείξει άλλη ανοχή και να δικαιολογήσει περαιτέρω τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ και ειδικά των δράσεων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, καθώς η καλυτέρευση της πορείας της οικονομίας εξαρτάται άμεσα από ένα θετικό κλίμα, το οποίο ενισχύεται από θετικές και αισιόδοξες ειδήσεις και δράσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα».
Καθυστέρησεις
Όμως, πέρα από την καθυστέρηση στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αξιολόγησης των επιχειρήσεων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ενίσχυσης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, οι φορείς του εμπορίου εκφράζουν την έντονη δυσφορία τους και για την περικοπή του προϋπολογισμού κατά 50%, δηλαδή από 1.050 σε 500 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΣΕΕ, με το πέρας των αξιολογήσεων, έχουν διαμορφωθεί οι βάσεις σε πολύ υψηλά επίπεδα λόγω του μειωμένου προϋπολογισμού και ουσιαστικά «κλείνει η πόρτα» της χρηματοδότησης σε πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις ιδιαίτερα της περιφέρειας.
Έτσι, η ΕΣΕΕ εκτιμά ότι τελικά δεν θα ικανοποιηθούν πάνω από 5.600 αιτήσεις από τις 43.750 που έχουν υποβληθεί, ενώ στην προκήρυξη του 2007, που αφορούσε μόνο τους κλάδους του εμπορίου και των υπηρεσιών, οι εγκρίσεις πανελλαδικά πλησίασαν τις 15.000. Επίσης, σημαντικό ρόλο για το μειωμένο αριθμό εγκρίσεων θα παίξει και η τροποποίηση της κατανομής του προϋπολογισμού. Ενώ αρχικά οι πόροι είχαν κατανεμηθεί ισομερώς στις τέσσερις θεματικές ενότητες (250 εκατομμύρια σε καθεμία), τελικά κατανέμονται μόνο 90 εκατομμύρια ευρώ σε υπηρεσίες και εμπόριο, 200 εκατ. ευρώ στη μεταποίηση και 100 εκατ. ευρώ στον τουρισμό.
Η ΕΣΕΕ, μεταξύ άλλων, προτείνει να αυξηθεί ο προϋπολογισμός της συγκεκριμένης δράσεις κατά το υψηλότερο δυνατό. Εκτιμάται ότι:
– 400 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον δημόσιας δαπάνης θα μειώσουν τις βάσεις 6 μονάδες κατά μέσο όρο και θα οδηγήσουν σε συνολικά 11.500 εγκρίσεις (6.000 παραπάνω).
– 200 εκατομμύρια επιπλέον θα μειώσουν τις βάσεις κατά 3 τουλάχιστον μονάδες και θα οδηγήσουν συνολικά σε 7.800 εγκρίσεις (2.200 παραπάνω).
Αναφορικά με το μέγα πρόβλημα της ανεργίας, η Συνομοσπονδία υπογραμμίζει ότι ως το τέλος του χρόνου κινδυνεύουν να κλείσουν 65.000 μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, κάτι που θα έχει ως συνέπεια 120.000 ανέργους. Ετσι, ζητά τη στήριξη των επιχειρήσεων του κλάδου μέσω δράσεων που θα χρηματοδοτήσει το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, για να καλύψουν μέρος των ασφαλιστικών εισφορών των ήδη απασχολούμενων, καθώς στην Ελλάδα το μη μισθολογικό κόστος της εργασίας είναι το μεγαλύτερο στην Ε.Ε.