«Μεταβατικές ρυθμίσεις» και «παράθυρα» για να μην επιβληθούν η 40ετία και το 60ό έτος ως «νέα» όρια για την καταβολή πλήρους σύνταξης (χωρίς δηλαδή την ποινή της μείωσης, κατά 6% το χρόνο) σε όλους σταδιακά από το 2011 έως το 2015, όπως προβλέπει το Μνημόνιο, συζητά από χθες με τους εμπειρογνώμονες της Ε.Ε. η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. «Για τους παλαιούς ασφαλισμένους που έχουν χρόνια εργασίας χωρίς ασφάλιση και μέσο χρόνο πραγματικής ασφάλισης 28 χρόνια οι άνδρες και 22 οι γυναίκες, η επιβολή της 40ετίας είναι απαγορευτική αφού θα τους προσθέσει έως και 14 χρόνια επιπλέον εργασίας κατά μέσο όρο».

Πλασματικά χρόνια
Στην 40ετία συνυπολογίζονται στις άλλες χώρες και πλασματικά χρόνια, όπως ο χρόνος των σπουδών, της ανατροφής των παιδιών και η στρατιωτική θητεία» δήλωσε χθες σε ραδιοφωνικές συνεντεύξεις ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης. Τα ίδια επισήμανε ο υφυπουργός και στους εκπροσώπους της Ε.Ε. με τους οποίους συναντήθηκε στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης διαπραγμάτευσης για τις τελικές ρυθμίσεις που θα συμπεριληφθούν στο νέο Ασφαλιστικό που θα κατατεθεί στη Βουλή έως τις 10 Ιουνίου και θα έχει ψηφιστεί πριν από τα τέλη του ίδιου μήνα.

Οι μειώσεις
Ο υφυπουργός υπογράμμισε, ακόμη, ότι οι μειώσεις στις συντάξεις της 35ετίας και της 37ετίας θα είναι δυσανάλογα υψηλές αν επιβληθεί και η ποινή του 6% ετησίως (-18% για την 37ετία και -30% για την 35ετία) ακυρώνοντας, έτσι, τα κίνητρα που προβλέπει το νομοσχέδιο για την ασφάλιση (περιορισμός εισφοροδιαφυγής) και την αύξηση των εσόδων των Ταμείων.

Αντιθέτως, καμία ποινή δεν θα ισχύει για όσους θα συνταξιοδοτούνται στα 65.

Τι συζητά η κυβέρνηση
– Να συνυπολογίζεται στην 40ετία, όπως ήδη ισχύει στην Ε.Ε., ο χρόνος των σπουδών, της ανατροφής παιδιών και του στρατού (πλασματικά χρόνια που, όμως, θα πρέπει να εξαγοράζονται ώστε να συνυπολογιστούν ως χρόνος ασφάλισης).

– Να ισχύει, χωρίς εξαιρέσεις, η διαδοχική ασφάλιση ανεξαρτήτως αν έχει διανυθεί χρόνος εργασίας σε ταμεία μισθωτών ή αυτοαπασχολουμένων (σήμερα π.χ. δεν προσμετρώνται τα χρόνια ασφάλισης στο ΙΚΑ και τα χρόνια ασφάλισης στον ΟΑΕΕ).

– Να μην εφαρμοστεί η 40ετία και το 60ό για παλαιούς ασφαλισμένους.