Με ατζέντα σκληρών αλλαγών στην οικονομία έφθασε στην Αθήνα το κλιμάκιο του ΔΝΤ, αν και δεν είναι ακόμα σαφές το κατά πόσον θα ζητήσει την εφαρμογή πρόσθετων μέτρων από εφέτος ή από το 2011.
Εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δήλωσε την Κυριακή ότι οι αξιωματούχοι του Ταμείου που συμμετέχουν στις συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση για μία πιθανή συμφωνία παροχής βοήθειας έχουν φθάσει στην Αθήνα.
Ο εκπρόσωπος επισήμανε, ωστόσο, ότι η αποστολή μπορεί να καθυστερήσει, για να φθάσουν και οι αξιωματούχοι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που ίσως καθυστερήσουν λόγω του ηφαιστειακού νέφους που έχει καθηλώσει τα αεροσκάφη στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης.
«Είναι πιθανό να καθυστερήσει η έναρξη των συζητήσεων μέχρι την Τετάρτη, καθώς οι ελληνικές αρχές μπορεί να θέλουν να περιμένουν την άφιξη του προσωπικού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, που έχει καθυστερήσει», ανέφερε.
Το κλιμάκιο του ΔΝΤ, μαζί με τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ, ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσουν την Δευτέρα συνομιλίες για τριετές πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών για την Ελλάδα.
Στελέχη του ΔΝΤ έχουν πει ότι η αποστολή θα διαρκέσει τουλάχιστον 15 ημέρες και στη συνέχεια η όποια συμφωνία θα οριστικοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα από το ΔΣ του Ταμείου. Το Σάββατο, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου είπε ότι θα χρειαστεί «μια, το πολύ δύο εβδομάδες» για να ενεργοποιήσουν οι χώρες της ευρωζώνης τον μηχανισμό, εάν η Ελλάδα το ζητήσει.
Το ενδεχόμενο αυτό είναι, πλέον, πολύ πιθανό, καθώς η απόπειρα των ηγετών της ευρωζώνης να διευκρινίσουν τις λεπτομέρειες του μηχανισμού δεν κατάφερε να αποκλιμακώσει το κόστος κρατικού δανεισμού για την Ελλάδα, με το spread στα 10ετή ομόλογα να παραμένει πάνω από τις 400 μονάδες βάσης.
Όπως επισημαίνεται σε σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, η Ελλάδα χρειάζεται τα επόμενα πέντε χρόνια, περίπου 50 δισ. ευρώ ετησίως, ώστε να αποπληρώσει παλαιότερα ομόλογα και να καλύψει τις δαπάνες για τόκους, ενώ για εφέτος η συρρίκνωση της οικονομίας εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 3% με 5%.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται η εκτίμηση ότι «κάποια μορφή» αναδιάρθωσης του χρέους είναι αναπόφευκτη τα επόμενα χρόνια.
Ποια μέτρα ζητεί το ΔΝΤ
Ανάμεσα στα μέτρα που θα ζητήσουν τα στελέχη του ΔΝΤ είναι οι νέες μειώσεις μισθών και προσωπικού στο Δημόσιο τα επόμενα δύο χρόνια, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, η επίσπευση των επώδυνων αλλαγών στο Ασφαλιστικό, με τη μεγάλη μείωση των συντάξεων, καθώς και οι αλλαγές στην αγορά εργασίας με κατεύθυνση την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την απελευθέρωση του ορίου των απολύσεων.
Συγκεκριμένα, στην ατζέντα περιλαμβάνονται:
* Νέα μείωση μισθών Δημοσίου το 2012-2013 και μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, μέσω κυρίως της μη ανανέωσης των συμβάσεων ορισμένων χρόνου.
* Επίσπευση των αλλαγών στο Ασφαλιστiκό, με αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και μείωση των συντάξεων.
* Μείωση μισθών και στον ιδιωτικό τομέα (μέσω για παράδειγμα της περικοπής του 13ου ή 14ου μισθού) και περαιτέρω «ευελιξία» στις εργασιακές σχέσεις.
* Ανοιγμα κλειστών επαγγελμάτων.
* «Λουκέτο» ή ιδιωτικοποίηση ζημιογόνων ΔΕΚΟ.
«Πυρετός» στην κυβέρνηση
Εν τω μεταξύ στην κυβέρνηση, επικρατεί έντονη κινητικότητα και επί τάπητος είναι η επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών, ώστε να τονωθεί η πραγματική οικονομία και να περιορισθεί η ύφεση.
Σήμερα, Δευτέρα, το πρωί θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου με τον κ. Παπακωνσταντίνου, όπου ο κ. Παπανδρέου θα ενημερωθεί για τα συμβούλια Eurogroup/Ecofin, ποy έγιναν το προηγούμενο τριήμερο στη Μαδρίτη.
Αργότερα, ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, ώστε να εξετασθεί η κατάσταση στον χώρο του τουρισμού.
Μέσα στην εβδομάδα θα γίνουν συσκέψεις για τους τομείς των μεταφορών και των δημοσίων έργων, ενώ εκκρεμούν δύο συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για τις αποκρατικοποιήσεις και τα κλειστά επαγγέλματα.