Επί τάπητος στις Βρυξέλλες η οριστικοποίηση των όρων δανεισμού από το πακέτο στήριξης

Βρυξέλλες

Η οριστικοποίηση των όρων δανεισμού της Ελλάδας, εφόσον το ζητήσει, από το πακέτο στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ, θα τεθεί επί τάπητος την Δευτέρα, στη συνάντηση της Τεχνικής Επιτροπής, στις Βρυξέλλες.

Στην τετραμερή επιτροπή, συμμετέχουν εκπρόσωποι της Κομισιόν, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και της Ελλάδας, προκειμένου να ορισθούν οι ακριβείς τελικές λεπτομέρειες για τη δανειοδότηση της χώρας μας. Από την ελληνική πλευρά συμμετέχει ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Γ.Ζανιάς.

Ένα από τα κυριότερα θέματα που θα συζητηθούν είναι ο ρόλος του ΔΝΤ. «Το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συμμετάσχει στην προσπάθεια, μέσω ενός πολυετούς, stand-by διακανονισμού, στον βαθμό που θα απαιτηθεί και εφόσον ζητηθεί από τις ελληνικές αρχές», δήλωσε την Κυριακή ο Ντομινίκ Στρος-Καν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμμετοχή του ΔΝΤ θα κυμαίνεται στα 10 έως 15 δισ. ευρώ, με επιτόκιο περίπου στο 2,85%. Σε περίπτωση ενεργοποίησης του μηχανισμού, θεωρείται αρκετά πιθανό το πρώτο ποσό (περίπου 3 δισ.) να προέρχεται από το ΔΝΤ.

Η πρώτη δόση του δανείου αναμένεται ότι θα εκχωρηθεί χωρίς να ζητηθεί λήψη πρόσθετων μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση.

Ποσά και επιτόκια

Το ποσό από τις χώρες της ευρωζώνης για το 2010 θα είναι περίπου 30 δισ. ευρώ. Επιπροσθέτως, το ΔΝΤ μπορεί να δανείσει από 10 έως 15 δισ. ευρώ.

Η βοήθεια δεν σταματά εντός του 2010, όπως είναι λογικό. Για τη διετία 2011-2012 εκτιμάται ότι θα υπάρξει ανάλογο ποσό, με αποτέλεσμα στην τριετία η συνολική βοήθεια να μπορεί να ανέλθει έως τα 80 δισ. ευρώ.

Το επιτόκιο δανεισμού από την ευρωζώνη θα είναι 3,7% κυμαινόμενο (euribor τριμήνου συν 300 μονάδες βάσεις και έξοδα δανεισμού 0,15-0,50%) ή 5% σταθερό (1,85% swap rate συν 300 μονάδες βάσεις και έξοδα 0,15-0,50%).

Η διάρκεια του δανείου μπορεί να είναι τρίμηνης ή τριετούς διάρκειας. Αν ξεπεράσει την τριετία, τότε προβλέπεται «ποινή» 1% επί του επιτοκίου.

Η Ελλάδα μπορεί να δανειστεί από την Ευρώπη είτε με τρίμηνα σε κυμαινόμενο επιτόκιο ή επαναλαμβανόμενα τρίμηνα (συνολικά μπορεί να φτάσουν 3 χρόνια) σε κυμαινόμενα ή τριετή. Τοι οικονομικό επιτελείο δείχνει να προτιμά το κυμαινόμενο επιτόκιο.

Σημειώνεται ότι το επιτόκιο του 3ετούς ομολόγου είναι κοντά στο 7%.

Είναι διμερής χρηματοδότηση από τα κράτη-μέλη, αλλά υπό τον συντονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα μαζέψει το συνολικό ποσό για να το εκταμιεύσει προς την Ελλάδα, αν το χρειαστεί. Απαιτούνται επικυρώσεις της συμφωνίας σε επίπεδο κρατών με απλή διαδικασία (όπως στην Ιταλία) ή κοινοβουλευτική (όπως σε Γαλλία και Γερμανία).