Ανατροπές στη λειτουργία του ΤΕΜΠΜΕ, ώστε να μπορούν περισσότερες επιχειρήσεις να πάρουν τα προνομιακά δάνεια, δρομολογεί η κυβέρνηση με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το προσεχές διάστημα στη Βουλή και θα παρουσιαστεί σήμερα Τρίτη ως προς τις βασικές του διατάξεις.

Με εν λόγω νομοσχέδιο το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας δρομολογεί ευρεία επέκταση των εγγυήσεων του Δημοσίου μέσω του ΤΕΜΠΜΕ για τα δάνεια των επιχειρήσεων κάθε είδους, από κεφάλαιο κίνησης μέχρι επενδυτικό-βιομηχανικό. Στόχος είναι να καταργηθούν οι περισσότερες προϋποθέσεις που υπάρχουν σήμερα, όπως η τριετής κερδοφορία, και να αντικατασταθούν από πιστοποίηση βιωσιμότητας, την οποία μπορεί να εκδίδει και η δανειοδοτούσα τράπεζα.

Το νομοσχέδιο θα προβλέπει «πάγωμα» της αποπληρωμής δανείων για ένα χρόνο σε επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα πλήττονται από την κρίση, ενώ οι εγγυήσεις του ΤΕΜΠΜΕ θα δίνονται στοχευμένα σε κλάδους που έχουν πληγεί από την κρίση όπως του τουρισμού, της γεωργίας και των κατασκευών.  Παράλληλα το ΤΕΜΠΜΕ θα χορηγεί και επιδοτούμενα δάνεια για την αποπληρωμή ασφαλιστικών εισφορών ή ληξιπρόθεσμων χρεών προς τις εφορίες.

Την ίδια ώρα η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει και το «παγωμένο» πρόγραμμα ύψους 2 δισ. ευρώ που προβλέπει  εγγύηση στα δάνεια που θα λάβουν οι επιχειρήσεις, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν χαρακτηριστεί προβληματικές και ότι θα συντηρήσουν τις θέσεις εργασίας. Το πρόγραμμα έχει ήδη λάβει το πράσινο φως από την Ε.Ε. και προβλέπει παροχή εγγύησης του δημοσίου για το 90% του κεφαλαίου καθώς και επιδότηση του επιτοκίου.

Το «ευρωπαϊκό» πρόγραμμα των εγγυημένων δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ θα έχει 2 σκέλη:

– Το πρώτο σκέλος θα αφορά την παροχή εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου για δάνεια που συνάπτουν οι επιχειρήσεις. Το συνολικό ποσό του δανείου για κάθε επιχείρηση δεν μπορεί να ξεπερνά το ετήσιο μικτό μισθολογικό κόστος της, ενώ το ύψος της εγγύησης του ελληνικού Δημοσίου μπορεί να  φθάσει έως 90% του παρεχόμενου δανείου.

– Το δεύτερο σκέλος αφορά την επιδότηση επιτοκίου, ώστε να μειωθεί το κόστος των επιχειρήσεων και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητά τους.

Το συνολικό ποσό για τις εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου και τις επιδοτήσεις επιτοκίου ανέρχεται στα 2 δισ. ευρώ, ενώ η διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος φθάνει μέχρι το τέλος του 2010. Ο χρονικός ορίζοντας παροχής της εγγύησης του Δημοσίου σε αυτή την κατηγορία των δανείων ορίζεται στα 4 χρόνια με δυνατότητα παράτασης για 1 χρόνο ακόμη, ενώ ο χρονικός ορίζοντας της επιδότησης του επιτοκίου ορίζεται έως 31-12-2012.

Βασικές προϋποθέσεις για να ενταχθεί κάποια επιχείρηση θα είναι:

– Να μην ήταν προβληματική μέχρι τις 01/07/2008 και
– να μην προβεί σε μείωση του αριθμού των θέσεων εργασίας της.