Διαδικασίες – εξπρές για την επιβολή και είσπραξη των προστίμων για φορολογικές παραβάσεις προωθεί το υπουργείο Οικονομικών. Το νέο σύστημα θα είναι ανάλογο με το σύστημα πληρωμής των κλήσεων της Τροχαίας. Για συγκεκριμένες παραβάσεις ο υπάλληλος του ΣΔΟΕ θα εκδίδει επιτόπου την έκθεση ελέγχου και θα προσδιορίζει με αντικειμενικά κριτήρια το ύψος του προστίμου. Παράλληλα, το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει τη σύλληψη και παραδειγματική τιμωρία μεγάλων και «επώνυμων» φοροφυγάδων, το κλείσιμο επιχειρήσεων και την αφαίρεση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος για όσους συλλαμβάνονται για δεύτερη φορά. Τα νέα μέτρα θα περιλαμβάνονται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες.

Νομοσχέδιο
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο προβλέπει:

1. Επιτάχυνση των διαδικασιών επιβολής και είσπραξης των φορολογικών προστίμων αφού όπως έχει δηλώσει ο Γ. Παπακωνσταντίνου «συντομεύονται οι προθεσμίες και επιταχύνονται οι διαδικασίες επιβολής διοικητικών κυρώσεων με τη δυνατότητα της ΥΠΕΕ να επιβάλλει επιτόπου άμεσα καταβλητέα πρόστιμα». Το σύστημα θα είναι κάτι ανάλογο με το σύστημα πληρωμής των κλήσεων της Τροχαίας.

Για μία σειρά παραβάσεων όπως είναι η μη έκδοση αποδείξεων, η μη επίδειξη βιβλίων κ.λπ., ο υπάλληλος της ΥΠΕΕ θα επιδίδει επιτόπου την έκθεση ελέγχου και θα προσδιορίζει με αντικειμενικά κριτήρια το ύψος του προστίμου. Ο παραβάτης θα έχει προθεσμία 15-30 ημερών (αντί 60 σήμερα) να πληρώσει το 1/3 του προστίμου, διαφορετικά ολόκληρο το πρόστιμο θα βεβαιώνεται σε βάρος του και θα κινούνται αμέσως οι διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης.

2. Σύλληψη και φυλάκιση των μεγάλων φοροφυγάδων. Οσοι συλλαμβάνονται για μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής θα οδηγούνται με ταχύτατες διαδικασίες στα δικαστήρια και απαραιτήτως με χειροπέδες, για να υπογραμμισθεί η βαρύτητα του αδικήματος.

3. Κλείσιμο επιχειρήσεων και αφαίρεση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος. Οταν διαπιστώνονται αδικήματα φοροδιαφυγής από καταστήματα, τότε θα μπαίνει λουκέτο για ένα διάστημα (μέχρι 1 μήνα), κατά προτίμηση σε περιόδους αιχμής. Σε περίπτωση υποτροπής, δεν αποκλείεται η οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας του καταστήματος. Σε επαγγελματίες θα αφαιρείται η άδεια άσκησης επαγγέλματος.

Ο επικεφαλής της ΥΠΕΕ Γ. Καπελέρης, έχει διατάξει ελεγκτικό σαφάρι σε μεγαλογιατρούς, μεγαλοδικηγόρους, συμβολαιογράφους, εφοπλιστές και επιχειρηματίες με πολυτελή ακίνητα και αυτοκίνητα αλλά δεν δηλώνουν τα ανάλογα εισοδήματα.

Οffshore
Στο στόχαστρο βρίσκονται και οι ιδιοκτήτες offshore εταιρειών ή εταιρειών της Κύπρου που έχουν στην κατοχή τους βίλες και ακριβά ακίνητα σε όλη τη χώρα καθώς και επιχειρήσεις που «κλέβουν» από το δημόσιο το ΦΠΑ και υποθέσεις πλαστών και εικονικών τιμολογίων. Το ΣΔΟΕ έχει συντάξει «μαύρη λίστα» με ελεύθερους επαγγελματίες που στη δήλωσή τους εμφανίζουν είτε ιδιαίτερα χαμηλά εισοδήματα είτε πολύ υψηλές δαπάνες, προκειμένου να μειώσουν τα καθαρά τους κέρδη. Μεγάλη βαρύτητα ρίχνει η ΥΠΕΕ στον έλεγχο των offshore. Το επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπει:

Τον εντοπισμό και την καταγραφή όλων των ακινήτων που ανήκουν σε αλλοδαπές εταιρείες μέσω του Κτηματολογίου και των Υποθηκοφυλακείων.

Τον εντοπισμό όσων χρησιμοποιούν τα ακίνητα. Η ΥΠΕΕ αναζητά τους διαχειριστές και θα τους ζητηθούν στοιχεία.

Τον έλεγχο για το αν υποβάλλεται κάθε χρόνο η δήλωση του ειδικού φόρου επί των ακινήτων που ανήκουν σε αλλοδαπές εταιρείες και ανέρχεται σε 3% επί της αντικειμενικής αξίας. Με το νέο νομοσχέδιο ο συντελεστής 3% αυξάνεται στο 15%.

Τον έλεγχο για το αν έχει υποβληθεί από την offshore η ετήσια δήλωση Ενιαίου Τέλους Ακινήτων για 2008 και 2009.

Στο στόχαστρο τα οικονομικά των ΠΑΕ
Στο… μικροσκόπιο της ΥΠΕΕ τα «χρυσά» συμβόλαια των ποδοσφαιριστών της Super League
Με το «άνοιγμα» των τραπεζικών τους λογαριασμών και τον εξονυχιστικό έλεγχο των «χρυσών» συμβολαίων που έχουν υπογράψει, βρίσκονται αντιμέτωποι ποδοσφαιριστές και προπονητές της Super League. Ο προκλητικός πλούτος και τα τεράστια ποσά που διακινούνται στο ποδόσφαιρο βρίσκονται τώρα στο στόχαστρο της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων, (πρώην ΣΔΟΕ). Την Παρασκευή, ξεκίνησε επιχείρηση ελέγχου ταυτόχρονα στις 16 Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες (Π.Α.Ε) της Super League.

Τι ερευνούν
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελεγκτές ερευνούν:

1. Τα ποσά που μπαίνουν στα ταμεία των ΠΑΕ από τους βασικούς μετόχους τους. Συγκεκριμένα, ερευνάται η προέλευση των χρημάτων, αν δηλαδή προέρχονται από νόμιμες πηγές (επιχειρηματικές δραστηριότητες των μετόχων) ή από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος). Ο έλεγχος θα επεκταθεί στις επιχειρηματικές δραστηριότητες των μεγαλομετόχων των ΠΑΕ προκειμένου να ελεγχθεί η νομιμότητα της προέλευσης των χρημάτων.

2. Τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει ή ανανεώσει ποδοσφαιριστές και προπονητές των ποδοσφαιρικών ομάδων. Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ ερευνούν: Πρώτον αν τα συμβόλαια αυτά έχουν κατατεθεί στην Εφορία καθώς υπάρχει η σχετική υποχρέωση και κατά δεύτερον αν τα στοιχεία που αναγράφονται σε αυτά είναι πραγματικά ή ψευδή. Οι φοροελεγκτές ελέγχουν ένα-ένα τα «χρυσά» συμβόλαια, ενώ οι αρχές θα προχωρήσουν και σε άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών στις περιπτώσεις που υπάρχουν ενδείξεις για απόκρυψη εισοδημάτων από τις φορολογικές αρχές.

3. Αν έχει καταβληθεί στην εφορία ο φόρος 20% επί των αμοιβών που εισπράττουν οι ποδοσφαιριστές. Σημειώνεται, ότι οι αμοιβές των ποδοσφαιριστών φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 20%. Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο η αυτοτελής φορολόγηση επιδομάτων και ειδικών αμοιβών και οι αμοιβές αυτές θα φορολογούνται με βάση τη φορολογική κλίμακα και με υψηλότερους συντελεστές.

4. Τα έσοδα που εισπράττουν οι ΠΑΕ από διαφημίσεις, τηλεοπτικά δικαιώματα και μεταδόσεις, επιχορηγήσεις και χορηγίες.