Πλήρες ηλεκτρονικό αρχείο με όλα τα στοιχεία για κάθε φορολογούμενο, δημιουργεί η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Στη νέα βάση δεδομένων όπου θα καταγραφούν όλα τα εισοδήματα από κάθε πηγή, όλα τα κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία και οι δαπάνες διαβίωσης, θα περνούν από το «μικροσκόπιο» των διασταυρώσεων για να εντοπιστούν αποκλίσεις ανάμεσα στα δηλωθέντα εισοδήματα και τις δαπάνες διαβίωσης, καθώς και σε αγορές περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας.
Με τον τρόπο αυτό θα καταστεί δυνατόν, όπως εκτιμούν οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου, να εντοπιστεί ο παράνομος πλούτος και στη συνέχεια να φορολογηθεί. Από τους ελέγχους μάλιστα δεν θα γλιτώσουν ούτε οι ελεγκτές αφού ήδη δρομολογείται και η δημιουργία Τμήματος Εσωτερικών Υποθέσεων στα πρότυπα του TIGTA που λειτουργεί στις ΗΠΑ και ελέγχει τους εκεί «ράμπο» του IRS!
Το Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων θα ελέγχει το «σύστημα» και θα αποκαλύπτει τυχόν φαινόμενα διαφθοράς, γεγονός που σημαίνει ότι θα ελέγχει πρωτίστως την περιουσιακή κατάσταση και το «πόθεν έσχες» όλων των εφοριακών και τελωνειακών υπαλλήλων, οι οποίοι θα οφείλουν να υποβάλλουν και κάθε χρόνο δήλωση περιουσιακής κατάστασης.
Το ελληνικό TIGTA θα έχει μάλιστα αυξημένες αρμοδιότητες, αφού θα έχει τη δυνατότητα να διενεργεί προκαταρτικές έρευνες, ένορκες διοικητικές εξετάσεις και ανακρίσεις για πειθαρχικά παραπτώματα που αφορούν απάτες, κακοδιοίκηση, διαφθορά, χρηματισμό, παραβίαση δικαιωμάτων των φορολογούμενων, εκβιασμό των φορολογούμενων, ενώ ταυτόχρονα θα μπορεί να αξιολογεί και επανελέγχει μεγάλες φορολογικές υποθέσεις που έχουν ήδη ελεγχθεί από τους ελεγκτές.
Το νέο Σώμα όμως δεν θα σταματά «στον έλεγχο των ελεγκτών» αλλά, όπως χαρακτηριστικά λένε τα ίδια στελέχη, «θα έχει το μάτι του παντού, σε όλες τις συναλλαγές και σε όλες τις τσέπες»! Το σχέδιο μάλιστα αυτό θα επιτευχθεί με την υιοθέτηση όλων των μεθόδων του ΙRS και γι΄ αυτό τα πρώτα βήματα θα έχουν ως στόχο:
– τον έλεγχο των επώνυμων φορολογουμένων με μεγάλη οικονομική και κοινωνική επιφάνεια
– τον έλεγχο των εισοδημάτων όχι μόνο με τις διασταυρώσεις στοιχείων, αλλά και την αξιοποίηση πληροφοριών από την προσωπική ζωή και τον στενό επαγγελματικό κύκλο των φορολογουμένων
– την παρακολούθηση του τρόπου ζωής των υπόπτων για φοροδιαφυγή προσώπων και συγκέντρωση στοιχείων για αγορές αγαθών μεγάλης αξίας
– τον έλεγχο των ισολογισμών των επιχειρήσεων για να διαπιστωθεί εάν τα τελικά αποτελέσματα βρίσκονται μέσα στις αρχικές προβλέψεις τους.