Τα έξοδα σε γιατρούς και δικηγόρους, οι δαπάνες σε κέντρα διασκέδασης, γυμναστήρια, κομμωτήρια, οι τόκοι στεγαστικών δανείων, τα νοσήλια, τα ασφάλιστρα, τα δίδακτρα και το ενοίκιο κύριας κατοικίας αποτελούν ορισμένα από τα «όπλα» που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι φορολογούμενοι για να περιορίσουν ή και να μηδενίσουν την φορολογική τους επιβάρυνση.
Ειδικότερα η εφορία αναγνωρίζει τις εξής δαπάνες:
– Το 100% της δαπάνης σε γιατρούς και δικηγόρους εκπίπτει από το εισόδημα. Από το μέτρο αυτό εξαιρείται η αμοιβή του δικηγόρου για την παράστασή του κατά τη σύνταξη συμβολαιογραφικών πράξεων και για δίκες μισθωτικών διαφορών ακινήτων ή διαφορών μεταξύ ιδιοκτητών και διαχειριστών ιδιοκτησίας κατ’ ορόφους.
– Το 20% των νοσηλίων και μέχρι 6.000 ευρώ εκπίπτει από το φόρο.
– Έκπτωση φόρου 20% και έως 240 ευρώ ισχύει για τη δαπάνη ενοικίου κύριας κατοικίας ή των φοιτητών που σπουδάζουν σε άλλη πόλη και για τα δίδακτρα σε φροντιστήρια.
– Δίδακτρα σε φροντιστήρια τα οποία αναγράφονται ξεχωριστά για κάθε παιδί.
– Εκπίπτει από το εισόδημα δαπάνη μέχρι 1.200 ευρώ για ασφάλιστρα ζωής.
– Έκπτωση έως 700 ευρώ από το εισόδημα για δαπάνη εγκατάστασης φυσικού αερίου και την αγορά συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που βασίζονται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
– Από το εισόδημα αφαιρείται το 40% και έως 8.000 ευρώ (και για τους δύο συζύγους) των δαπανών που καταβλήθηκαν σε κέντρα διασκέδασης, εστιατόρια, ταβέρνες, γυμναστήρια, κέντρα αισθητικής, κομμωτήρια κ.λπ. καθώς και σε υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους και λοιπούς επαγγελματίες για επισκευές και συντηρήσεις οικοδομών.